Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '13

 
Kategori
Sınavlar
 

ÖSY(Yerse)M

ÖSY(Yerse)M
 

Meclis’in yoğun mesai ile oylamasını bitirdiği Torba Yasa’da ÖSYM hakkında öyle bir madde onaylandı ki, artık kimse hangi soruyu doğru yanlış yaptığını, hangi sorunun yanlış olduğunu, hangi sorunun iptal olması gerektiğini, hangi soruya itiraz edeceğini BİLMEYECEK! BİLEMEYECEK!

***

“9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.“Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır.”

Bu madde fıkrasıyla ÖSYM kendini tamamen kapalı kapılar ardına koymuş, sınavlara girecek adayların da gözlerine birer siyah bant bağlamıştır. Tüm sınavlara artık gözümüz bağlı olarak girmek durumunda kalacağız…

***

Günümüz Türkiyesinde insanların geleceğini ve mesleklerini belirleyen kurumların başında ÖSYM gelir. Ta ki ilköğretimden itibaren başlayan sınav süreci üniversite sınavları ve sonrasındaki mesleki sınavlar olan; KPSS, TUS, DUS, YDUS, STS, ALES, Adli Yargı vb. şeklinde devam eder.

Böylesine önem arz eden, hayati değerdeki bu sınavlar tüm adaylara doğrusuyla yanlışıyla açık olmalıdır. Bu bir istek değil, “hak”tır.

***

Geçtiğimiz ve tecrübe ettiğimiz süre zarfında ÖSYM’nin sınavlarda çokça soru hatası yapmış olduğunu hepimiz gördük. Özellikle hekimler girmiş oldukları Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda sıkça hatalarla iptal edilen sorularla ya da özensiz hazırlanmış sorularla karşılaşmaktadır. Ki ÖSYM bu sebeple mahkemelik olmuş ve davayı da kaybetmiştir.

***

Ortada bunca kaygı verici sonuçlara imza atmış bir kurum var iken bir de soruların adaylara açıklanmayacak olması, tüm bu hataları, olası yanlış soruları örtbas etmek, açığa çıkmasını engellemek anlamına da gelmektedir.

***

Bu duruma büyük tepki gösteren kamuoyu twitter üzerinden tepkilerini #ösymsorularısaklamahashtagiyle dile getirmektedir. Seslerini bu maddeyi veto etmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e twitter üzerinden iletmektelerdir.

Bu etikete ilişkilenmiş bazı twitlere bakacak olursak;

-Sayın @cbabdullahgul ÖSYM şeffaf bir kurum olmalıdır. Sorular yayınlanmalıdır.  #ösymsorularısaklama

-sınav sorularını yayımlamamanın amacı ne olabilir acaba #ösymsorularısaklama

-Güvenilir ve EŞİT sınav için  #ösymsorularısaklama

-Geleceğinizi etkileyecek bir düzenleme, ÖSYM soruları açıklamayacak. Adil ve güvenilir sınav herkesin hakkı #ösymsorularısaklama

-TUS'u hak eden kazansın, ensesi kalın olan değil! #ösymsorularısaklama

-#ösymsorularısaklama her sınav onca hatayı böyle örtbas edemezsin!

-Kpss yi hallettiniz ,ÜDS yi değiştirdiniz, TUS u yedirtmeyiz...  #ösymsorularısaklama

-#ösymsorularısaklama ÖSYM Soruları yayınlamalı ! Hatalarını bu şekilde kaçarak düzeltemez ! Çıkmaza gidiyor @MuezzinogluDR

***

Anayasamızda Kişinin Hakları bölümünde ele alınan koruyucu haklar (olumsuz statü hakları) bölümünde;

- Düzeltme ve cevap hakkı

- Hak arama hürriyeti

- İspat hakkı

açıkça ifade edilirken ÖSYM’nin soruları yayınlamaması kabul edilemez.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu haklı tepkiye kayıtsız kalmayacağını arzu ediyorum.

***

ÖSYM gibi köklü bir kurumun sınavlara girecek milyonlarca adaya karşı: “yerseniz böyle, yemezseniz siz bilirsiniz”  tutumu çok yanlıştır.

***

Son olarak: ÖSYM, bu bir körebe oyunu değil, GÖZLERİMİZİ BAĞLAYAMAZSIN!

*****

Uzm. Dr. Fatih BATI

Twitter: https://twitter.com/drfatihbati (@drfatihbati)

 
Kayıt tarihi
: 26.02.12
 
 

..