Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '10

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSYM ek kontenjanlar

ÖSYM ek kontenjanlar
 

OSYM ek kontenjanlar ve ek yerleştirmeler


Her yıl, üniversite adaylarının tercihleri sonucunda yapılan yerleştirmeler sonrasında bazı yükseköğretim programlarında boş kontenjanlar kalmaktadır. ÖSYM tarafından yapılan ilk merkezi yerleştirmede belirtikleri tercihlere yerleşemeyen adaylar sabırsızlıkla ek kontenjanları bekler ve ek yerleştirmeye odaklanır. Peki ek yerleştirmelerde dolması hedeflenen ek kontenjanlar nasıl oluşur?

OSYM sistemi içerisinde her yıl yapılan ek yerleştirme ile doldurulması hedeflenen boş kontenjanlar başka bir ifade ile ek kontenjanlar, üç şekilde oluşmaktadır. Bunlardan birincisi ilk yerleştirmede yeterince tercih eden olmaması nedeni ile dolmayıp boş kalan kontenjanlardır. Hemen her yıl ortalama 70-100 bin civarında lisans ve ön lisans (2 yıllıklar) üniversite kontenjanı ilk yerleştirmede yeterince tercih eden olmadığından boş kalmaktadır. Bu boş kontenjanlar, yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yaklaşık bir hafta on gün içerisinde belli olur. OSYM, ilk yerleştirme sonrasında bir hafta on gün içerisinde o yıl yeni olşan minumum ve maksimum başka bir ifade ile taban ve tavan puanlar tablosunu açıklar. İşte bu tablolarda minumum puanı oluşmamış programlar yeterince tercih edilmemiş ve boş klamış demektir. Bu programlarda ne kadar adayın yerleştiği ve geriye ne kadar boş kontenjan kaldığı aynı tablolar incelenerek elde edilebilir.

Ek kontenjanları oluşturan ikinci etken ise, üniversiteye yerleşmiş fakat kayıt süreci içerisinde kayıt yaptırmamış adayların oluşturdukları boşluklardır. Kayıt yapılmaması nedeni ile boşalan kontenjanlar arasında ilk yerleştirmede dolan programlardan da olabilmekte ve ilk yerleştirmede dolmasına rağmen birçok programa ek yerleştirmelerde de yerleşme ihtimali doğmaktadır. Bu kontenjanlar ise, ancak kayıt süresi dolmasının ardından üniversitelerin ÖSYM"ye kayıt sonuç raporu vermesiyle belli olur ve kamuoyu ile ancak ek yerleştirme kılavuzu yayınlanınca paylaşılır. Her yıl ortalama 15-30 bin civarında da ilk yerleştirmede yerleşen adayların kayıt yaptırmaması nedeni ile ek kontenjanlar oluşur.

Ek kontenjanları oluşturan üçüncü etken ise, ilk yerleştirmelerde kullanılan yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunun basılmasından sonra resmi açılışı gerçekleşen yüksek öğretim programlarının kontenjanlarıdır. Bu kontenjanlara yeni açılan programlar da denmektedir. Özellikle son yıllarda yeni üniversite ve programların sürekli açılması ek yerleştirmeler sırasında yeni açılan kontenjanların da artmasına neden olmaktadır. Yeni açılan rogramların kontenjanları ek yerleştirmelerde yüksek puan almasına rağmen yerleşemeyen adaylara fırsatlar da sunabilmektedir. Örneğin 2008 yılında bir tıp fakültesi ilk yerleştirmede kllanılan kılavuzun basımından sonra açılmış ve bütün kontenjanı ek yerleştirmelerde doldurulmuştu. Bu durum yüksek puanı olmasına rağmen yerleşemeyen adaylara bir fırsat oluşturmuştu. Bu kontenlanları da bazı üniversiteler sitelerinden ilan edebilmektedirler. Fakat yeni açılan programların oluşturduğu yeni kontenjanların tamamı da ancak ek yerleştirme kılavuzu yayınlandığı zaman kamuoyu tarafından öğrenilebilmektedir.

Özellikle ilk yerleştirmede yerleşemeyerek ek yerleştirmede tekrar tecih yapacak adaylar bu konuları bilmeli ve bu süreci takip etmelidirler. Ek yerleştirme işlemleri de hemen her yıl eylül ayının sonhaftası ile ekim ayının ilk haftasında olmakta ve sadece 4-5 gün sürmektedir. Bu nedenle bu sürecin takip edilmesi kaçırılmaması için oldkç önemlidir.

Sinan ÇAĞIRAN
Rehberlik Uzmanı
www.EgitimHaberim.com Editörü

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..