Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

ÖSYM ve Afganistan'da üniversite sınavı

ÖSYM ve Afganistan'da üniversite sınavı
 

Afganistan'da yapılan sınavı örnek almak gerekiyor


Üniversite sınav tercihi ve Afganistan'da sınav nasıl yapılıyor ?

Son günlerde üniversite tercihlerini yapmak isteyen binlerce öğrenci maalesef tercih yapamıyor. çünkü hepsi tercih yaptıktan sonra yeni bir yanlışlık daha ortaya çıkar mı diye endişeli bir şekilde bekliyor. Tercih yapmak için büyük ihtimalle herkes son güne kadar bekleyecek son gün tercih aceleyle tercihler yapılacak. Böylelikle ülkemizde birçok gencin gelecekteki hayatını belirleyecek olan üniversite sınavı yap boz tahtasına dönen tercihler sayesinde gerçekleşecek. Sınav tercih kılavuzundaki hataları başkanın unutkanlık, atlamışız şeklindeki pişkinlikle yaptığı açıklamalar; aslında ülkemizdeki önemli bir konuyu da gündeme getiriyor.

Konu ülkemizde seçimden sonra tüm devlet yapısında meydana gelen yönetici değişikliğinin sonucunun halka yansıması aslında. Seçimlerden sonra kim iktidara gelirse devletin tüm kurumlardaki müdürlerini değiştiriyor kademeli olarak. Fakat bu değişimler ister yerel yönetimler bazında olsun isterse devlet kurumlarında olsun, hızlı bir şekilde yapılma isteniyor. Dolayısıyla kısa bir sürede yönetici pozisyonundakilerin yerine iktidar partisiyle uyum içinde olan, destek veren insanlar getiriliyor. Bu durum ileri bir demokrasi de mümkün garip olsa da bizde normal bir prosedür ve hiç kimse bu durumu garipsemiyor. İşin garip olan tarafı ise şu; yöneticiliğe getirilenlerin yönettikleri müdürlüğü, başkanlığı ya da her neyi yönetiyorlarsa konuyu hiç bilmemeleri. Adam veterinerlik ya da gıda konusunda müdür oluyor ama hayatında hiç inek görmemiş ya da sürekli inşaat işiyle uğraşmış.

Üniversite ve yüksek öğrenim sistemi de aynı şekilde çalışıyor. üniversite ve lise giriş sınavında yeni gelen iktidar yanlısı yönetim hem daha işin prosedürünü öğrenmeden sürekli açıklamalar yapıyor hem de bilmeden ya da bilerek sınav sistemini ve katsayıları değiştirmeye çalışıyor. Üniversite sınav tercihlerini düzenleyen kılavuzları dolduran memurlar ise çoğunlukla bilgisayar bilmeyen, bilseler de bilgisayarı ve interneti birkaç kelimede ya da birkaç tuştan ibaret sayan insanlardan oluşunca bir de buna esas işi bilen uzmanların daha farklı ve gereksiz görevlere getirilmeleri eklenince başkan da bu sürecin sonucunda doğal olarak her hafta açıklama yapmak zorunda kalıyor.

Aslında en güzel sistem Afganistan sistemi. Herkesi sıcak yaz gününde okul bahçesi ya da stadyum gibi bir yerde topla, yere oturt ve başına da bir Molla koy sınavı o şekilde yap. ne gerek var tercihe, sınavdan bayılmadan yapanı ülkede kaldıysa üniversite yerleştir gitsin. Daha çok öğreneceğimiz sistemler ve örnek alacağımız ülkeler var.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..