Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '15

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSYS tercihlerinde şifre özel koşullarda saklı!

ÖSYS tercihlerinde şifre özel koşullarda saklı!
 

YGS LYS TERCİHLERİNDE ŞİFRELER


ÖSYS TERCİHLERİNDE ŞİFRE ÖZEL KOŞULLARDA SAKLI!

EK PUAN UYGULAMASI SENEYE YOK. AMA…

Ek puan uygulaması gelecek yıl ortaöğretim kurumlarının (2016) mezunları için sona eriyor. Peki ya eski mezunlar. Şimdiki ÖSYS kılavuzuna göre alan ayrımı olduğu dönemde mezun olan AÖL öğrencileri sadece kendi alanlarında ek puan alabilirken, alan ayrımı olmayan dönemlerde mezun olanlar tüm öğretmenliklere ek puan almaktadır. Kazanılmış haklar açısından ve yukarıda verdiğimiz örnekten yola çıkarak gelecek yıllardaki uygulamanın; yeni mezunlar ek puan alamazken, eksi mezunların bu haklarının devam etmesi şeklinde olmasını bekliyorum. Ek puan uygulamasının kaldırılmasının meslek liselerine darbe vuracağını (AÖL zaten kapatıldı) ve kaldırılmaması, aksine artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

SINAVSIZ GEÇİŞTEN YARALANARAK MYO’NA YERLEŞENLERİN GELECEK YIL OÖBP KESİLMİYOR. AMA…

Bu yıl itibariyle Meslek Yüksek Okullarında sınavsız geçişler için ayrı, YGS puanlı geçiş için ayrı kontenjanlar belirlendi. MYO’na yerleşmek isteyen ancak sınavsız geçiş önceliği olmayan öğrenciler bu bölümlere daha kolay yerleşirken, meslek liselilerin avantajı biraz (%40) azalmış oldu. Bu uygulamaya ek olarak gelecek yıl ek puanlarında kaldırılacak olması meslek liselerinin avantajına bir darbe daha olarak düşünülebilir. Meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş hakkından yararlanabilmesi için ön şartın YGS 140 barajını geçmek şeklinde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani üniversitede okuyacak her öğrenci ÖSYS’ye girmeli ve en azından 140 puan alabilmeli. 2015 ÖSYS Kontenjan kılavuzu 6. Sayfasında “İlgili alanda sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların, tercihlerine göre Tablo 3'te yer alan programlara yerleştirilmesi yapılırken önce ilgili programın sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) yerleştirmesi yapılacaktır. Bu adaylardan SGK kontenjanına yerleşemeyenlerin, ilgili YGS puanlarının yeterli olması halinde YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanına (YGSK) yerleştirmesi yapılacaktır. İlgili alanda sınavsız geçiş hakkı olmayan adaylar, Tablo 3'te yer alan programların sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) yerleştirilmezler. Bu adaylar, YGS puanları ile bu programların sadece YGSK kontenjanına yerleştirilirler.” SGK kontenjanına yerleşemeyenlerin, ilgili YGS puanlarının yeterli olması halinde YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanına (YGSK) yerleştirmesi yapılacaktır. Bir öğrencinin sınavsız geçişle bir programa yerleştiği takdirde gelecek yıl OÖBP yarıya düşürülmezken, YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanına (YGSK) iradesi dışında yerleştirmesi yapıldığında gelecek yıl OÖBP yarıya düşer mi? Benim beklentim düşer. Bu durumda tercihlerde bu öğrencilere YGS puanı ile yerleştirilmeyi isteyip istemediği de sorulmalıdır.

TIP/HUKUK BÖLÜMLERİ İÇİN 40.000/150.000 ŞARTI GELDİ. AMA

Özel koşul Bk. 5/10 diyor ki: “Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde; Tıp programlarına programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 40 bininci sırada olan adayın ve Hukuk programlarına programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 150 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Tercih işlemlerinde bu şartı sağlamayan adayların ilgili programlar için tercihleri sistem tarafından engellenecektir. (Okul birincisi kontenjanları dâhil)

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma dikkate alınarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan üniversitelerdeki Tıp programlarına 2015 yılından itibaren yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmesi için “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” şartlarının yanı sıra yukarıda belirtilen başarı şartını sağlamaları gerekmektedir.”

Yukarıdaki kılavuz bilgisinden anladığımız, Kıbrıs’taki üniversitelerde bulunan Tıp/Hukuk bölümlerine yerleşmek için 40.000/150.000 başarı sırası şartı yok. Ancak, Kıbrıs’taki üniversitelerdeki Tıp ve Hukuk bölümlerine yerleşen öğrencilerin (bk 740) Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilmesi için 5/10. Koşulu sağlamaları yani ilk 40.000 ve 150.000 başarı sırasında bulunmaları gerekmektedir. Asıl soruyu soyayım. Kıbrıs’taki üniversitelerdeki Tıp/Hukuk bölümlerine 40.000/150.000 gerisinde başarı sırasıyla yerleşen öğrencilerin mezun olduktan sonra denklik durumu ne olacak?

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE %50 BURSLA YERLEŞEN ADAYIN BURSU %75’E ÇIKAR MI?

Bazı vakıf üniversitelerinde %50 burslu bir bölüme yerleşen öğrenci ilk 2 tercihinde bu bölüme yerleşmesi halinde ek %25 indirim daha kazanarak burs oranını %75 e çıkarabilmektedir. Diğer burs oranlarında da benzeri durumlar bulunmaktadır.  Özel koşulların iyi incelenmesinde fayda var diye düşünüyorum.

Dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 içerisine giren üniversiteler dışında kalan yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin, “ÖSYS Kılavuzunda yer alan diğer alanlarda en az Türkiye’deki programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almaları; ÖSYS Kılavuzunda yer almayan alanlarda eğitim alacakların ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 140, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları gerekmektedir” şartını nasıl aşabiliriz sorunun cevabı için de 2015 ÖSYS Kontenjan Kılavuzun 526. sayfasını okuyunuz derim.

www.erkankavas.com.tr

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..