Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

OYAK ve Tasarruf

Soru şudur: Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)  Üyelerinin tasarruf artışına yardımcı olabilir mi? Evet. OYAK Kurumu Orduya hizmet veren askeri ve sivil personelin emekli olduktan sonra yıllar geçtikçe enflasyon karşısında gerileyen emekli maaşını destekleyen bir kaynaktır. Devletimizin imkanları sınırlı olduğundan doğal olarak her bir personelin emekli maaşı yaklaşık beş yılda bir,  enflasyon karşısında bir rütbe geriye düşmektedir. Örneğin onbeş yılda albay maaşı, binbaşı-yüzbaşı maaşına gerilemektedir. Üyenin şansı yaver gider yaşamını emekli olarak devam ettirebilirse bu durumu yaşayacaktır. Oyak geliri bu yönüyle Üyelerinin yaşam seviyesini korumasına yardımcı olmaktadır. 

Tasarruf yaptığınız miktar artarsa geliriniz artacak. Doğal olarak Oyak'dan sağlanacak gelir orada biriktirilen para tasarrufu ile doğru orantılıdır. Çok para tasarruf edenin geliri daha yüksek olacaktır.  Bu gerçeği dikkate alınca tasarrufunu yüksek miktarda tutan personel hem Türkiye genelinde sağlanan tasarrufa katkıda bulunacak hem de kendisi ileride istifade edecektir. Bu bakımdan Oyak'ın gönüllü olarak tasarruf oranını %10 değil %15 yapmak isteyen personele imkan verdiğini varsayalım.

Ahmet isimli A kişisi her ay 500 TL tasarruf etsin. Bahri isimli B kişisi ise 750 TL tasarruf etsin. On (10)  yıl sonra oluşan birikime bakalım. Her ay 500 TL ödeyen personelin parası  altmış (60) bin TL (500TLx12ayx10yıl=60 binTL) olur. Her ay 750 TL biriktiren personel ise doksan (90) bin TL (750TLx12 ayx10yıl) biriktirir.

Başka bir deyişle B personeli on beş (15) yıl çalışmış gibi para biriktirir. Böyle bir durum olabilir mi? Evet. Personel masrafının az olduğu bir tayin yerindeyse ve biraz da tutumlu ise bu birikimi başarabilir. Bu çabanın faydası ileride on beş (15)  yıl hizmet yapan personel gibi bir gelir sağlanması olacaktır.

Emekli olan personele birikimi ile orantılı olarak gelir sağlanmaktadır. Oyak her yıl emekli personeline “Önümüzdeki yıl maaşını Almak mı istiyorsun? Biriksin mi? diye sormaktadır. Biriksin diyebilmek çok iyidir ama zordur. Herkesin paraya ihtiyacı vardır.                   Bu kişiye kendisine ödenen maaşı dikkate alarak "Gelecek yıl maaşının tamamını mı? dörtte üçünü mü (3/4) ?  istiyorsun diye sorulabilir. Çünkü elli küsür yaşında emekli olan personel dışarıda  iş bulmuş çalışıyorsa geleceğini garantiye almak için daha az bir maaşla yetinebilir. Açıkçası  tasarrufunun gerektirdiği maaşın tamamını değil Oyak'ın belirleyeceği dörtte üç (3/4) maaş veya yarım maaş (1/2) isteyebilir. Böylece ilerideki yaşamı için tasarruf ederek Oyak sayesinde yatırım yapmış olur.

Sonuç olarak kişiye yönelik butik tasarruf imkanları çeşitlendirilebilir. Tasarruf olanaklarının artırılması Oyak tarafından kıymetlendirilip, personele esnek tasarruf imkanı sunulabilir. Günümüzde hesaplar basittir. Güçlü  yazılımlar amaca uygun hızlı  bilgisayarlarla saniyeler içinde istekleri karşılamakta, hesapları yapabilmektedir. Karmaşıklık değil, seçenek artışı da Oyak'ın kıymetli hizmetlerinden olabilir. Neticede tasarruf miktarı artarsa (1) Genelde Türkiye’de tasarrufa katkıda bulunulacak, (2) Özelde ise tasarruf yapan kişi, kendisine daha iyi imkan sağlayacaktır.

Son söz: Kendini kurtarmak istiyorsan tasarruf planı gerekir

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..