Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '12

 
Kategori
Eğitim
 

Özgür düşünceli insandan korkmayın

Özgür düşünceli insandan korkmayın
 

Güzel bir özet(https://www.facebook.com/media/set/?set=a.134472176627123.33216.122700087804332&type=3)


Neden birileri çıkıp kendi ahlakını, kendi doğrularını bizlere dayatmaya çalışır? İnsanı özgür düşünceli yetiştirmek, öğrenmenin nasıl olacağını öğretmek yetmez mi? Ve bunca insan böylesi bir tutsaklığı alkışlamaya devam ederken bu soruların ve cevaplarının bir anlamı kalmıyor.

Özgür düşünceli, analiz yapabilen ve seçebilen insanları yönetebilmektir becerikli, akıllı yönetimin gereği. Yönetimi sığır ve koyun gütmekle eşdeğer tutup, eleştirmek veya hakaret etmek istediğiniz birilerine “bunlara üç koyun verseniz güdemezler” diyen yöneticilerin olduğu coğrafyadayız. Çoban olmak ve sürü olmak bütün mesele bu.

Çok acı bir durum, ekonomik refah, zihinsel özgürlükle beslenmiyorsa zenginlik ile bağımlı olmak arasındaki yakın ilişkinin sizi yönettiğini bilemezsiniz. İşte Suudi Arabistan belki dünyanın en zengin ülkesi, kadınlar yalnız başına otomobil süremez, kadınlar yüzünü gösteremez, kral eleştirilemez. Bu mu insan olmanın gereği ve çokça sözünü duyduğumuz dindar olmanın gereği. Kadınların kendi özgür iradeleriyle ikinci sınıf insan olmayı kabul etmeleri söz konusu ise buna itira etmem, yeter ki bu iradeyi kullanacak ortam sağlansın. Birileri buna karar verip kadınlar adına Arabistan modelinin insani olduğunu söylerse bu olmaz. Kararı verecek, seçimi yapacak, ve öğrenmeyi öğretecek bir temel eğitim olmalı amacımız. Bunu sağlamadığımız sürece değil 12 yıl 30 yıl zorunlu eğitim de koysanız, sonuç ezberci, taklitçi ve güçlüye itaat eden bir nesilden başkası çıkmaz ortaya ve bu nesiller her zaman döneklik yapmaya, öğretilenden sapmaya eğilimlidir, hem insan olarak hem de fikirdaş olarak güvenilmez olurlar.

Örnekleri yıllardır önümüzde.  12 Eylül ihtilalinde, 28 Şubat post modern darbesinde çıkan gazetelere bakınız, Kenan Evren’e fahri doktora veren üniversitelere bakınız, gazetecilere bakınız, sonradönüp aynı insanların bugünlerine bakınız, o zaman anlayacaksınız ki seksen yılı aşkın zamandır herkesin kendi modeline göre insan yetiştirmek için didiklediği eğitim sistemimiz bu insanları ortaya çıkarmış.

Özgür düşünceli, analiz yapmayı bilen insanlardan kötü insan çıkmaz, tüm kötülükler at gözlükleri ile yetiştirilmiş tek doğrulu insanlardan çıkar.

Bırakın beyinlere güneş girsin.

 

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..