Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '18

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Pancar ve Saplar

Merhaba sevgideğerler

Kırmızı pancar evlerimizde pek tüketmediğimiz çok yararlı sebzelerden biri. Faydalarını saymakla vakit kaybetmeden tüketim yöntemlerini paylaşacağım ama şunu belirtmeliyim ki her şeyin aşırısı zararlıdır.

Pancar saplarını çoğumuz nasıl değerlendireceğimizi bilmiyoruz. Bu yüzden öncelikle bunun üzerinde durmak istiyorum. Bazıları soğanla birlikte kavurarak zeytinyağlı pancar yapıyor fakat ben bunu çok yavan bulduğum için tercih etmiyorum. Bunun yerine daha çok çeşitli sebzeler kullanarak kavuruyor ya da çorbaya dönüştürüyorum.
Sebze kavurması yapmak isterseniz: Belirli bir sebze çeşidiyle sizleri sınırlamak istemiyorum. Mesela elinizde ege bölgesindeki gibi arapsaçı, ebegümeci, ısırgan, kişgin, kapçık gibi ot çeşitleri bulabiliyorsanız bunlarla pancar saplarıyla birlikte karıştırarak kavurabilirsiniz. Soğan mutlaka ihmal edilmemeli, lezzetini bulması için karamelize kıvamda olmasına dikkat edin. Soğanla birlikte biber de kavurun. Havuçları eğer yapabiliyorsanız julyen kesin ve tereyağında ayrıca kavurarak eklerseniz lezzeti harika olacaktır. Tuz ve çok hafif karabiber kullanmanız yeterli olacaktır. Piştikten sonra üzerine salatalık zeytinyağı gezdirin...

Çorba yapalım: Çorba için tıpkı kavurmada olduğu gibi önce bir adet soğanı pembeleşinceye kadar kavurun, sonra doğranmış pancar saplarıyla kavurmaya devam edelim. Birer tane patates ve havuç doğrayalım. Yarım yemek kaşığı domates salçasıyla rengini verelim, 1,5 litre kadar suyunu ekleyip sebzeler pişinceye kadar kısık ateşte kaynatalım. Sebzeler piştikten sonra blenderdan geçirerek parçalayalım. Sonra içine bir avuç pirinç atarak kaynatmaya devam edelim. Pirinçler dibe çökecektir bu yüzden arada karıştırmakta yarar var. Pirinçler piştikten sonra hazır demektir. Tuzunu da ayarlamayı unutmmayalım. 

Kırmızı pancar mezesi (Pancar ekşilemesi): Pancarı istediğiniz ölçülerde doğrayıp sebzelerin hizasında su koyarak haşlayabilirsiniz.1kg pancarı haşladıktan sonra arzu ettiğiniz miktarda 3-6 adet sarımsağı ezmeden doğrayıp atın. Yarım çay bardağı sirke, bir o kadar zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı  (yarım) limon suyunu sıkın. Soğuduğunda nefis bir mezeniz olacaktır. 

Suyunu içmeyi ihmal etmeyin çünkü pancara rengini veren betalain antioksidan özelliği vardır. Fakat bu yüzden idrar ve dışkınızın mor renge dönüşmesine endişelenmeyin. İdrar yolları, böbrek taşı, kolon hasarı gibi endişeleriniz varsa muayeneden önce pancar tüketimini askıya almalısınız.

Yoğurtlu pancar mezesi (Pembe sultan): Pancarları patates gibi haşlayın ve rendeleyin, sarımsak, tuz ekleyip süzme yoğurttan ihtiyacınız kadar keyfinize göre azar azar ekleyerek zevkinize göre kıvamını ayarlayın. Afiyet olsun…

Pancar kavurması: Pancar saplarını yada kendisini doğrayıp, soğanla birlikte tavada sote gibi zeytinyağıyla kavurabilirsiniz. Tercihinize göre üzerine yoğurt dökerek servis edebilirsiniz.

Pancar salatası 1: Haşladığınız pancarları salata malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Bu salatayı haşlanmış patatesle zenginleştirebilirsiniz. Malzemeleri uyumlu ölçüde doğrayın, salatalık ve biber yanında havucu dilerseniz haşlayarak veya haşlamadan kullanabilirsiniz. Taze soğan yakışacağı gibi bu salatayı her salatada olduğu gibi mısır, maydanoz, turp, roka hatta nar gibi canınızın istediği her malzemeyle deneyebilirsiniz.

Pancar salatası 2: Hiç uğraşmak istemiyorsanız en kolay yoldan salatalarınızda pancarı çiğ olarak havuç, turp gibi rendeleyebilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 42
: 181
Kayıt tarihi
: 20.01.18
 
 

Okur olmak kolayda iki kez okumak için yazmak gerekiyor. Yazmak en zor iş çünkü ne okuyup anlamış..