Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '18

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Panik Atak Hastalarına Öneriler

Panik Atak Hastalarına Öneriler
 

Panik Atak Nedir?
Panik atak kısaca kişide ansızın kendini gösteren, fiziksel olarak da kişiye bazı zorluklar yaşatan bir psikolojik rahatsızlıktır. Özellikle duygusal ve hassas yapılı insanları hedef alan bu rahatsızlıktan en çok etkilenenler ise kadınlar. Atak anında kişi ölme, bayılma, felç geçirme gibi korkulara kapılırlar.

Panik Atak Sebepleri
Panik atak son yıllarda sıkça karşılaşılabilen ve herkesin yaşayabileceği bir rahatsızlık olarak ön plana çıkıyor. Bir kaç yıl öncesine kadar toplumumuz psikolojik problemlere karşı bilinçsizdi. Psikolojik problemler yaşayan insanlara karşı çeşitli ön yargılar vardı. Bu önyargılar çok şükür ki yavaş yavaş kırılmaya başlandı.

Önyargıların kırılma sebeplerinden bazıları:
Devletin psikolojik problemlere yaklaşım konusunda yapmış olduğu kamu spotları
Dizi, film ve TV programlarında konunun sıklıkla dillendirilmesi
Kişisel gelişime yönelik kitaplar
Toplumdaki eğitim seviyesinin artışı
Toplumsal olayların, ekonomik krizlerin, beşeri ilişkilerin zayıflaması nedeniyle problemin yaygınlaşması

Son yıllarda yapılan pek çok analiz, ülkemizde özellikle kaygı ve buna bağlı problemlerin çok yaygınlaştığını gösteriyor. Ekonomi ve siyasette yaşanan problemlerin doğurduğu kaygılarımız, ticari kaygılarımız, beşeri kaygılarımız, işle ilgili kaygılarımız, aile bağlarındaki kaygılarımız, sınav kaygımız,...Tüm bu sorunların neticesinde kendimize karşı olan kaygımızda arttı. Bu yüzden bir panik atak hastasının düşünmesi gereken en önemli husus "Bu problemi yalnızca ben ve bir avuç insan yaşamıyor. Bu artık normal ve yaygınlaşan bir problem haline geldi ve çözümü var"

Panik atağın sebepleri kişiye göre değişiklik gösterebilir. Boşanma, ayrılma, sınav kaygısı, ekonomik kaygılar vb. Bunun teşhisine bir uzman psikiyatrist ile gerçekleştirilecek terapiler sonucunda varılabilir.

Yalnız Değilsiniz!
Ülkemizde ve dünyada yaşanan sorunlar, panik atak yaşayan insanların sayısını da arttırdı. Özellikle gençlerde oluşan gelecek kaygısında artış var.  Bu artış, tedavi yöntemlerinde de iyileştirmeleri beraberinde getirdi. Kısacası bu problemi aşmak için çaba harcayan bir tek siz değilsiniz.

Tek Başına İlaç Çözüm Değil
Panik bozukluk başlangıcında ilaç kullanabilirsiniz. Uzun süreli ilaç kullanımlarında ise beklenen düzelmeyi gerçekleştirmeyebilir. İlaç tek başına bir çözüm değildir. Doğru bir terapi yöntemi uygulanırken, psiyatrist tarafından verilen tavsiyeler bir bir yerine getirilmelidir. Ek olarak bilişsel davranışçı terapilere de katılabilirsiniz.

Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışcı Terapi (BDT) bir psikoterapi yöntemidir. Bu yöntem insan davranışı ve duygulamını inceleyen psikolojik modellerden yararlanırak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup, bir çok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etki olduğu kanıtlanmıştır.

Motivasyon
Kendinizi motive edin. Unutmayın ki problemle karşılaşan bir çok insan bunu kısa sürede doğru yöntemler uygulanarak aşıyor. Siz de bunu aşabilecek kişilerden birisiniz.

Panik atak problemiyle karşılaşıp uzun süreli ilaç tedavisine karşın yeterince düzelme görülmeyen kişilerde görünen ise, yanlış veya eksik yöntemlerin uygulanması, kişinin düzeldiği inancı veya düzelmeyeceğim inancıyla tedaviyi yarıda bırakması.

Panik ataktan tam anlamıyla kurtulmak için muhakkak tedavi sürecinizi tam anlamıyla tamamlayın ve düzenli aralıklarla kontrole gidin.

Unutmayın:
Başarabilecek güçe sahipsiniz!

Güven
Psikiyatristler pek çok panik atak hastasıyla karşılaştığı için bu problemin çözümünde uzmandırlar. "Hastalığı yaşayan benim o beni anlayamaz" düşüncesini bir kenara bırakmalısınız. Aksi halde 'kendinizce' haklı, ancak objektif bir yaklaşımla bakıldığında haksızsınızdır. Uzman kontrolünde bu problemi aşabileceğiniz konusunda kendinize güvenmelisiniz.

Gündelik Problemleri Hastalıkla Bağdaştırmayın
Kahve, çay, alkol, çok çeşitli yemek tüketimi, adet dönemi, uzun yolculuklar, stres... Bunlara dikkat etmeyen insanların tamamının midesi bulanır, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı, vücutta uyuşma gibi problemlerle karşılaşır. Bu nedenle her mide bulantısı, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, uyuşma, uyuşukluk, isteksizlik atak başlangıcının belirtisi değildir. Eğer atak başlangıcı olduğuna inandırırsanız "gereksiz" endişeniz artar ve atak geçirirsiniz. Halbuki gün içerisinde yediklerinizi ve içtiklerinizi değerlendirdiğinizde mide bulantınızın sebebini bulabilirsiniz.

Kadınlarda yaygın olarak rastlanan panik atak konusunda kadınlara ayrıca bir parantez açmak isterim. Kadınlar aybaşı olmadan 1 hafta önce ve aybaşı sırasında mide bulantısı, sancı, sızlaşma, uyuşukluk, baş ağrısı, isteksizlik gibi durumlarla karşılaşırlar. Bunu panik bozukluğu olsun-olmasın dünyadaki tüm kadınlar aynı problemleri yaşar. Bu yüzden bu belirtilerin atak belirtisi olmadığının farkına varın.



Panik Atak Hastalarına Tavsiyeler
Kişisel edinimlerim sonrası sizlere en azından kendinizi rahat hissettirecek ve motive edecek bazı tavsiyelerde bulunmak isterim:

- Odanızda 2 haftada bir küçük değişiklikler yapın. İlk hafta mobilya ve eşyaların yerlerini değiştirin. Alışıla gelmiş düzen, anlayışları da sabitler. Yaklaşımların değişsin istiyorsan çevreni de değiştir.

- Ev dekorunda ayda 1 değişiklik yapın.

- Kahve, çay, alkol gibi gıdalar tüketmeyin. Bağırsak sancılarına ve mide bulantılarına sebep olur.

- Yemeklerinizde fazla çeşitten kaçınmalısınız. Bağırsak sancılarına ve mide bulantılarına sebep olur.

- Uzun zamandır dolabınızda olan ve giymediğiniz eşyaları bağışlayabilirsiniz.

- Yatak örtünüzü ve çarşaflarınızı farklı renk ve modellerde değiştirin.

- Yanınızda gofret, çikolata vb. şekelerlemeler bulundurun ve bunları çevrenizdeki çocuklarla paylaşın.

- Haftada en az 3 kere hafif tempo spor yapın. Spor serotonin (mutluluk hormonu) salgılanmasını sağlarken, kendinizi güçlü ve zinde hissedersiniz.

- Mümkünse aylık küçükte olsa bütçeler ayırıp insanlara yardım edin.

- Sabırlı olmadan hiç bir şey çözülmez. İlk önce tedavi sürecinize karşı sabır gösterin.

- Süreç değil, sonuç odaklı olun. Tedavi sürecinin 1 hafta veya 1 yıl sürmesi/sürecek olması sizi rahatsız etmesin. Sonunda arzuladığınız sağlığınıza kavuşacaksınız.

- Keyif alabileceğiniz aktiviteler bulun ve canınız istemese dahi bunu kendinizi zorlayarak yapın.

- Özür, teşekkür, rica gibi kelimeleri sıklıkla kullanın. En küçük hatanızda özür, en küçük olumlu yaklaşımda teşekkür edin. Bu sayede kendinizinde hatalar yapabileceğinizi atak öncesi veya atak sırasında aklınıza gelen kötü düşüncelerin yanlış olduğunun farkına varırsınız.

- Ötelemeyi öğrenin. Panik atak hastaları, gündelik, eğitim ve ya iş hayatında yaşanabilecek sorunları hemen çözmek için hızlı hareket ederler. Hızlı olmak yerine soğukkanlı olun. Bu sayede hata yapma riskleriniz azalacaktır.

- Sevdiklerinizle aktivitelerde bulunun.

Pazarlama alanında söylenmiş bir söz olsa da hayatın her alanını kapsadığına inandığım bir söz var.
    Değişmezsen yok olursun
Kendinizi değiştirin, motive edin, strese sokmayın, spor yapın, sağlıklı beslenin, sosyal olun ve doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

***Bu yazı kişisel edinmlerim ve tecrübelerim doğrultusunda hazırlanmıştır. Profesyonel bir destek için psikiyatristinizle görüşmenizi tavsiye ederim.

 

 
Toplam blog
: 2
: 235
Kayıt tarihi
: 07.04.16
 
 

Ekonomi ve yönetim bölümünden 2010 yılında mezun oldum.Satış ve pazarlama departmanlarında görev ..