Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Para kazanma hırsı sonsuzdur; yıkıcı tahribatlara yol açar

Para kazanma hırsı sonsuzdur; yıkıcı tahribatlara yol açar
 

para, hırs, kariyer,itibar, servet, malayanilik, açgözlülük


Para değişim aracı ve üzerine yüklenen değerle bir servet ifadesidir. Paraya itibar yüklenip paraya sahip olanlarda itibarlı olarak görülünce insanlar da onu elde etmek için herşeyi mubah sayma eğilimine girerler.  İnsanoğlunun yaradılıştan gelen bir servet, dünyalık hırsı vardır. Bu iç güdüsel de olabilir, toplumda empoze edebilir, aileden de gelebilir.

Para kazanma hırsının temelini günümüz ekonomik dünyasında ekonomi biliminde yer alan insan ihtiyaçlarının sınırsız olduğu düşüncesi beslemektedir. Halbuki insan ihtiyaçlarında sınırsızlık diye birşey olsa bile bunu maddi sınırsızlığa indirger ekonomi bilmi ilave olarak görülmeyen fakat bir ihtiyaçtan doğduğu düşünülen hizmetler geliştirerek hem gözle görünen mallar hemde gözle görülmeyen hizmetleri parasal olarak değere tabi tutar. İnsanların bunlara ulaşması için bir rekabet ortamı yaratır ve bu rekabet ortamında genelde ahlak, din, etik, hukuk, hak gibi toplumu ve insanları bir arada tutan kurallar ihmal edilir.

Her insanın temel ihtiyaçları yanında spesifik ihtiyaçları da vardır. Beslenme bir ihtiyaç iken istiridye veya Rus havyarı yemek bir lüx ihtiyaçtır. Bu ürünler kıtlıklarından dolayı pahalıdır veya pahalı izlenimi oluşturulur. Belli kişiler yiyebilir gibi bir imaj ve algı yaratılır. Benzer örnekler giyimde, barınmada, güvenlikte ve diğer alanlarda çeşitlendirilebilir ancak detaya girmeyeceğim.

Her halükarda giderilmesi gereken bir ihtiyaç ve bu ihtiyacı gideren mal veya hizmet ile bunu sunanlar ve birde fiyat ortadadır. Fiyatını karşılayabilmek için insanların kazanç sağlaması ve bedelini ödemeleri gerekir. Ekonomi amoral bir bilim oldugu için ekonomi içindeki oyuncular yukarda belirttiğim gibi ahlak, din ,etik, hukuk, hak gibi kuralları atlarlar ya da görmezden gelirler ve toplumsal huzuru bozarlar. 

Para kazanma hırsı sonsuz bir hırstır. Dünyada herşey paraya endekslenmiştir. Para kazanma hırsının zirvede olduğu insanlar hiç ölmeyeceklerini sanır. Kendi ait oldugu toplumsal sınıftan yukarı sıçramak için kırar, ezer, zarar verir, yıpratır. Kendisine hep kendinden daha çok kazananı örnek alır yada elin tavuğu ele kaz görülür gibi kendi elindekilerden diğerlerinin sahip olduklarını az ve kıymetsiz görür ve mutsuzluk sarmalına girer. Gayrimeşruluğu mubah görür. 

Para kazanma hırsı sonsuz ve gerek bireysel gerek toplumsal yıkıcı bir hırstır . Çünkü 100.000TL si olan 200.000TL yapmak ister. 10 Milyonu olan 100 milyon yapmak ister. Milyar dolarları olan 10 milyar doları olsun ister gibi devam eder. Dünyanın tamamına sahip olunsa uzaya sahip olmak ister vs vs.

Para hırsına mevki hırsı, statü elde etme hırsı gibi hırslarda entegredir ve birbirini tetikler niteliktedir.  

Evet büyümek, gelişmek için çalışmak ve motivasyon ile hırs gereklidir ancak bu hırs toplumda dengesizlik, orantısızlık, adaletin sapması, toplumsal depresyonlara neden olur çünkü para, güç, statü, itibar bir yerde toplanırken diğer tarafa acı, sıkıntı, problem, çile olarak yansıması olur.

 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..