Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Paranızı akıllı harcayın!

Paranızı akıllı harcayın!
 

Aslında birçoğumuz sadece ekmek paramızı çıkarmaya çalışıyoruz. Birçok kişi zorunlu yaşam gereksinimlerini karşılamak için çalışıyor. Bu insanları plazma TV yada bir Rolls Royce alabilmek motive etmiyor.

Her haftasonu tatile gitmek, bir defada 50 çift ayakkabı almak, Amerika’dan yemek getirtmek gibi alışverişkolik harcamalarını da akılsız harcama olarak tanımlamıyorum. Aslına bu tip harcamaları genellikle gücü yeten kişiler yapar ve zararsız harcamalardır. Alışverişkoliklik para harcamanın en zararsız yoludur.

Neden?

Çünkü öncelikle kişi bunu istemekte ve neye ne harcadığını bimektedir. İkinic olarakta yukarıda da sötlediğim gibi zaten zengindir. Zaten bunları satınalmak için çalışmıştır, kazanmıştır veya mirastır.

Aslında birçoğumuz sadece ekmek paramızı çıkarmaya çalışıyoruz. Birçok kişi zorunlu yaşam gereksinimlerini karşılamak için çalışıyor. Bu insanları plazma TV ya da bir Rolls Royce alabilmek motive etmiyor.

İşte sınkıntı burada başlıyor. Parayı ihtyacımıza yada bize faydası olacak şeylere harcamak. Ben buna “akıllı harcama” diyorum.

Sizleri akılsız harcamalardan korumak için birkaç önerim olacak;

İhtiyacınızı görmeyecek sigortayı yaptırmayın. – Bir sigorta sizi finansal anlamda gerçekten korumuyorsa almayın. Örneğin çoraplaınızı sigortalatmayın çünkü en kötü durumda bir çift çorabı kolayca alabilirsiniz. Sigortaya ödeyeceğiniz para sigortalattığınız şeyden yüksek olabilir.

Ürünün garantisine dikkat edin – Ürünlerin garantileri artık minimum 1 yıl. 2 ve 5 yıla kadar çıkabiliyor. Ürünün garantisi ona ödediğiniz bedelin geri dönüş verimliliğini gösterir. Eğer bir araba alıyorken garantisini 3 yıldan 5 yıla ve 100.000 km. den sınırsız km’ye çıkarmak gibi bir teklif gelirse şöyle düşünün: Arabayı birkaç yıl içinde satarken garantisi olduğu için daha fazla paraya satabilirim yada zaten 1 yıl sonra satacağım bu kadar garanti yeter şeklinde bir karar vermeniz gerekir.

Gerçek fiyatı öğrenin – Ticaretin en basit numaralarından birisi çıplak fiyatı göstermektir. Siz almaya karar verdiğinizde o fiyata vergi, kargo vb. diğer kalemlerde eklenir. Önemli olan sizin cebinizden çıkacak olan paradır. En son ödeyeceğiniz miktarı sorgulayın. Ayrıca bir şeye sahip olmanın rutin bir takım yükümlülüklerinide bilmeniz, öğrenmeniz gerekir. (Emlak alırsanız emlak, çöp vergisi, araba alırsanız motorlu taşıtlar vergisi, egzos kontrolü, muayene vb.)

Pazarlamacının ısrarı ile alım yaptığınızda – Pazarlamadaki en önemli kurallardan birisi müşterinin daha önce hiç düşünmediği bir şeyi onun ihtiyacı haline getirmektir. Bu yüzden gerçek ihtiyacınızı ve bütçenizi bilerek alışverişe başlayın. İyi pazarlamacılar size gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyleri satma becerisi ile donatılmış kişilerdir. Gerçi bu satın aldığınız şeyler sizi çoğu zaman mutsuz etmezler, işe de yararlarJ

Finansal hizmet alımlarında – Kredi kartı vb. finansal bir hizmet aldığınızda (yapmayacaksınız ama) mutlaka sözleşmesini okuyun. Finansal hizmetlerin alımında ör. Döviz kredisi alıyorsanız gelecekteki döviz hareketlerini değerlendirmeniz gerekir, normal krediler ise zaten ekonomik koşullara bağlıdır. Finansal kuruluşların size imzalattıkları sözleşmeleri profesyonel hukukçular ile hazırladıklarını unutmayın.

Paranızı değerlendirin – Paranızı yastık altında saklamayın. Mevduat, fon, tahvil vb. yatırım araçlarını kullanın. Parayı akıllıca harcamak gibi akıllıca harcamadan değerlendirmekte önemlidir. Paranızı değerlendireceğiniz zaman finansal kuruluşun kurumsal olarak imajına, büyüklüğüne ve güvenilirliğin çok dikkat edin. Bu ülkede “çok kazandıran banka” sloganı ile tüm parasını o bankaya yatırıp herşeyini kaybetmiş çok aile var. Mutlaka birkaç bankayı aynı anda değerlendirin.

Diğer aklıma gelenler;

Hijyen problemi olmayan kullanılmış/2.el ürünleri yakınlarınızdan alıp kullanabilirsiniz.
Çok açken lokantaya gitmeyin.
Mağazaların kartlarını alıp indirimlerinden faydalanın.
Kredi kartı programlarının ekstra puan, taksit vb. uygulamalarını takip edin.

Fabrika satış mağazalarının avantajlarından yararlanın.
Şimdi sizlerin “akıllı harcama” konusundaki önerilerinizi bu yazıya yorum/mesaj olarak bekliyorum.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..