Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

20 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Partilerde liste depremi

Partilerde liste depremi
 

Siyasi partilerimiz yerel seçimlerle ilgili aday listelerini 17 Şubat günü İlçe seçim Kurullarına verdiler. İl genel meçlisi ve belediye meçlisi adaylarının düzenlenmesi esnasında ise bazı partilerimizde adeta deprem yarattı.

Liste depremini en çok yaşayan AKP ve CHP’de ise büyük kavgalar yaşanıyor. Kendilerine meclis üyelikleri listelerinde yer bulamayan, ya da sıralamalardan memnun olmayan bir çok aday üyesi oldukları partilere karşı “kazan kaldırmış” durumda.

AKP Keçiören’de mevcut başkan Turgut Altınok’un son anda adaylıktan çekilmesi AKP’nin ve büyük şehir adayı Melih Gökçek’in elini epey zayıflatmış görünüyor.

Turgut Altınok’un gönülsüz aday olması ve çıkarılan dedikoduların da etkisiyle adaylıktan çekilmesi sonucu AKP Ankara’da büyük kan kaybetmiştir.

CHP de ise İzmir’de liste düzenlemeleri sonucu büyük sıkıntı yaşamış Expo adaylığı çalışmaları kapsamında Tayland’a düzenlenen geziye CHP lideri Deniz Baykal’ın karşı çıkmasına rağmen giden CHP büyük şehir meclis üyelerinin tamamına yakını listelerde kendilerine yer bulamadı.

AKP’de ise mevcut il genel meclisinin 64 üyesi yeni listelerde kendilerine yer bulamadı. AKP İl genel meclis üyeliklerinin tamamını yeni adaylardan düzenlemesi ise büyük tepkilere neden oldu.

AKP Buca’da ise “Arıkovanı” operasyonu kapsamında yaşanan sıkıntıları göz önüne alarak mevcut meclis üyelerinin tamamını liste dışı bırakarak yeni adaylarla yarışa katılmayı daha uygun bulmuş, sadece halen mevcut belediye başkanlığına “vekâleten bakan” Mehmet İlkbahar’ı Buca’dan İl Genel Meclis üyeliği 1. sıradan aday göstermeyi yeğlemiştir.

İzmir’de AKP ve CHP’de isim yapmış birçok eski meclis üyelerini listelerine almamış, bu konuda gelen tepkileri ise dikkate almamıştır.

MHP’de ise listelerle ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığı, listeler yapılırken “gerçekçi davranıldığı, kimsenin kayırılmadığı” ifade edilmektedir.

MHP Buca’da eski il genel meclis üyesi Selami Budak’la belediye başkanlık yarışına katılmaya karar vererek, seçim çalışmalarını büyük bir hızla yürütmektedir.

İzmir’de siyasi partilerimizin meclis listelerinde kendilerine yer bulan diğer önemli isimlere gelince;

CHP adayları: CHP Bornova belediye başkanı (mevcut) Sırrı Aydoğan bu ilçeden 1. sıradan meclis üyesi adayı.

CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman’ın oğlu Mehmet Arıtman Bayraklı 1. sıradan meclis üyeliği adayı.

CHP’nin halen Sasalı belediye Başkanı Veli Kasap Çiğli’den meclis üyeliği 1. sıra adayı.

CHP’nin mevcut Yelki belediye başkanı Mehmet Soyoğlu Güzelbahçe belediye meclis üyeliği kontenjanı 1. sıradan adayı, İzmir Mobilyacılar Odası başkanı Mustafa kara,

Türk İŞ 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakcı,

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Necdet Durmuş,

İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Mustafa Kara vb. İzmir’in tanınmış birçok ismi CHP’nin çeşitli İlçelerden meclis üyelikleri için aday gösterilerek bu yarışta “var olduklarını” göstermektedirler.

CHP görüldüğü gibi listelerine İzmir’in tanınmış esnaf ve işçi temsilcilerini almayı başarmış, emin adımlarla hedefe yürümektedir.

AKP’de ise listelerde kendilerine yer verilen İzmir’in tanınmış simaları ise;

AKP Bornova Belediye Başkan aday adayı Abdullah Kavuk Bornova 1. sıra meclis üyeliği,

AKP il kadın kolları eski başkanı Gülsüm Satoğlu, Karabağlar 1. sıra meclis üyeliği,

Alevi dedesi Kurtcebe Noyan Çiğli meclis üyeliğine aday gösterilmiştir.

AKP ve CHP bir taraftan liste sıkıntısı yaşarken, diğer taraftan da listesine aldığı yeni yüzlerle İzmir’deki seçim yarışına hız vermeye çalışmakta, sessiz ve derinden giden MHP ise listesine aldığı birçok değerli isimle bu yarıştan kopmamaya ve “yarışta bende varım” demeye çalışmaktadır.

Yerel seçimlerde belediye başkan adayının ismi ve başarısı yanında meclis üyeliklerine soyunan adayların da kimliği, başarısı oy almada önemli bir rol oynamaktadır. Bu açıdan bakıldığında listelerde yer alan isimlerinde yerel seçimlerde önemi bir kat daha artmaktadır.

Sonsuzluk ( Osman Özeker)

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..