Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

10 maddede Kılıçdaroğlu karnesi

10 maddede Kılıçdaroğlu karnesi
 

Zayıflıkları olsa da, kararlılığı ve yenilikçiliği gözleri ona çeviriyor.


Ufak tefek yanlışları var, yer yer tökezliyor da...

Ama Kemal Kılıçdaroğlu samimi bir görüntü çiziyor... İşte 10 maddede şimdiye kadarki performansı:

1) CHP'de eski köhne söylemleri değiştirmeye başladı, AKP'yi laiklik-muhafazakarlık çatışmasıyla alt edemeyeceğini anlamış görünüyor; bu kendisi ve partisi açısından çok olumlu bir gelişme.

2) Esas sorunları gündeme taşımaya başladı; AKPyi eleştirirken ekonomiden, işsizlikten, yolsuzluktan giriyor ve doğrusu da bu.

3) CHP'nin geleneksel "Cumhuriyetin bekçisi" rolünün muhafazakar kesimlerde tutmadığının farkında. Bu da onu pragmatist bir çizgiye oturtuyor ki, bilindiği gibi rakibi Tayyip Erdoğan bu konuda çok başarılı.

4) Partideki hizipleşmelerin birşey kazandırmayacağını çok iyi biliyor. Deniz Baykal'ın aksine, bu olumsuz gerçekle yüzleşebiliyor.

5) Bir lider karizmasına sahip olmasa da, samimi ve dürüst bir imajı var. Yeni ve yıpranmamış bir politikacı olmanın avantajlarına sahip.

6) Hem partisinde hem de ülkesinde birşeyleri değiştirmeye dair samimi bir çaba göstermesi, CHP'ye uzak kesimlerinde dikkatini çekiyor.

7) Başbakanla kişisel sürtüşmelerden uzak duruyor son zamanlarda. Bu da bir başka iyi gelişme, çünkü bu tip sürtüşmelerde, gençliğinden beri siyasetin içinde bulunan ve hatipliği güçlü Erdoğan karşısında cılız kalıyordu.

8) Baykal'ın aksine, soyut çözümlerin yerine somut çözümler sunabiliyor. Eksik olsa da bir vizyonu var. "Biz gelirsek şunu şunu yapacağız, " gibisinden pozitif söylemler kullanmanın önemini anlamış görünüyor. Eski CHP, sadece iktidar eleştirisi üstünden siyaset yaptığı için başarısızdı.

9) Eski yönetime göre parti tabanına ve teşkilatlara daha yakın. İl örgütlerine, "Rakı masasında siyaset yapmayı bırakın, halka gidin, " gibisinden talimatlar verebiliyor mesela.

10) Parti içinde önüne taş koymaya çalışanlar devam edecektir. Liderliğini parti içinde kabul ettirmeye başlasa da, çok zorlu bir süreç bekliyor kendisini. Kemikleşmiş CHP statükosunu kırıp kıramayacağı, partisinin önümüzdeki yaz yapılacak genel seçimlerdeki performansını da etkileyecek.

 
Toplam blog
: 47
: 1149
Kayıt tarihi
: 24.11.10
 
 

Praksise düşünceden varan bir romancı, kültür eleştirmeni, otodidakt bir feylesof, yaşam gözlemci..