Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

Assange, postmodern bir devrimci mi?

Assange, postmodern bir devrimci mi?
 

Devrimci demek iddialı olabilir ama, esrarengiz, cesur ve karizmatik.


Julian Assange, Wikileaks'den devletlere ait gizli belgeleri dünyaya sızdırmaya başladığından beri çoğu insanın gözünde bir kahraman. 

Peki ama bunun ardında yatan neden ne olabilir? 

Belki biraz abartılı ama, kimine göre günümüzün 'Che'si olarak adlandırılan bu adamın bu denli öne çıkmasının nedenlerinden birisi de, kabul etmek gerekir ki, yaptıkları kadar medya kültürüne hitap eden karakteristik ve fiziksel özellikleri. Assange gerçekten de hiç kimsenin cesaret edemeyeceği bir işe kalkıştığı gibi, son derece centilmen ve karizmatik bir görüntü çiziyor. Geçenlerde Kanal D'nin öğlen haberlerinde Londra muhabiri, mahkeme salonunun yarısından çoğunun Assange hayranı kadınlardan oluştuğunu söylerken, kendi abartılı hayranlığını da ele verdi elinde olmadan. 

Tarih boyunca insanlar her devirde kendi toplumsal kahramanlarını yaratmıştır. Eski zamanlardan efsaneleşerek nesilden nesillere aktarılan kahramanlar günümüzde yerini daha farklı kişiliklere bırakmış durumda. Eski devirlerin savaşçı kahramanları, 20.yüzyılda siyasetçiler, devrimciler, popüler kültür ve moda ikonlarından geçerek bilişime kadar uzandı. 

Yani 21.yüzyıla bilişim ve teknoloji çağı diyoruz madem, bu çağ da kendi kahramanlarını yaratacaktı ister istemez. 90'larda Bill Gates gibileriyle ortaya çıkmaya başlayan bu yeni kahramanlar Julian Assange'a kadar geldi kaçınılmaz olarak. 

Ancak Assange'ı farklı kılan, bilgisayarlar üstüne yeteneğinden çok, gizli kapaklı kalmış birşeyleri deşifre ederek, dünyanın değişim zamanının geldiğini vurgulayan cesur duruşu. 

Postmodern bir kahraman ya da insanların kendilerine kahraman yaratma hevesi.... 

Ne derseniz deyin, yaptıklarıyla, karizmasıyla ve cesur direnişiyle fark yaratan bir isim Assange. 

 

 

 

 
Toplam blog
: 47
: 1149
Kayıt tarihi
: 24.11.10
 
 

Praksise düşünceden varan bir romancı, kültür eleştirmeni, otodidakt bir feylesof, yaşam gözlemci..