Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Patrona 'Hayır'' Demenin 18 ipucu

Patrona 'Hayır'' Demenin 18 ipucu
 

Patrona “Hayır” Demek


Zaman yönetimi başarımız için ne kadar önemliyse, "hayır" diyebilmek te bir o kadar önemli...

İşler üzerinize yığıldı ve artık siz de “hayır” demek mi istiyorsunuz? Tabi bunun için geçeli nedenleriniz olmalı. Hem de doğru yolu kullanmalısınız…

“Hayır” demeden önce:

1. Öncelikle yeni iş isteği her nasıl geldiyse eposta, telefon ya da yüz yüze… kendinize, “hayır” demeden öne düşünmek için birkaç dakika ayırmalısınız. Kısa bir süre sonra kendisine döneceğinizi belirtin.

2. Konuşmadan önce kafanızdakileri sebeplerinizi mutlaka toparlayın. Karışık bir zihinle söze başlamak size galibiyet getirmez! ;)

3. Patronunuzun ruh halini, iş yoğunluğu kollayın. Sabah toplantısı ardından verilen kahve molasından sonrası iyi bir zaman olabilir.

4. Kalabalık bir ortamda konuşmamak sizin için avantaj olabilir. Mümkünse sakin bir zamanını kollayın. Hatta proje değerlendirmesi yapmak istediğinizi belirtip özel bir zaman isteyin.

“Hayır” demeden önce kendinize sorun!

Bu işe zaman ayıramayacağım kadar önemli işlerle mi uğraşıyorum?

Takım arkadaşlarımdan bu işi atayabileceğim kimse yok mu?

Bu işe başlamam yetişmesi gereken diğer işlerimi gerçekten etkileyecek mi?

Bu işi yapması uygun olan tek kişi ben miyim?

5. Patrona Söylenebilecek En kötü Mazeretler:

Bu çok zor!

Tatile çıkmak üzereyim ruh halim hiç uygun değil!

Yoğunluktan bunalmış haldeyim!

Benim işim değil!

6. Hangi sebebi söylerseniz söyleyin ilk cümlelerinize öyle başlamalısınız ki yöneticiniz onun içinde bulunduğu durumu anlamış olduğunuzu fark etmeli!

7. Mutlaka üzerine çalıştığınız diğer işleri listeleyin. Kendi  yoğunluğu ile sizin nelerle uğraştığınızı bilmiyor olabilir. Diğer işler yerine bu projeye öncelik vermenizi isteyebilir.

8. Yöneticinize “hayır” ya da “zamanım yok” demeden öne iş listenizi sunum ve yardım isteyin… Ondan işlerinizi öncelik sıralamasını koymasını rica edin. Emin olun yararlı olacaktır :)

9. Kıvrak zekalı bir çalışansanız ve yapılacak işle ilgili yeni bir çözüm bulduysanız ya da daha sonra yapılmasını sağlayacak bir fikir aklınıza geldiyse paylaşmaktan çekinmeyin (bir sorun çıkarsa bu yazımı referans verin ;)   )

10. Bu işe zaman ayırdığınızda diğer işlerin nasıl  etkileneceğini açık bir şekilde aktarın. İşlerinizin bir kısmını başka bir takım arkadaşınıza aktarabilir.

11. Verilen işle ilgili bilginiz yetersizse mutlaka açıklıkla aktarın (zamanında tamamlanmamış ya da yanlış olmuş bir çalışma çok büyük sorundur). İşin yetişmesi gereken zaman içerisinde bu bilgiyi edinmeniz mümkün olmayacaksa en kısa zamanda ekstra çalışarak bu eksik yönünüzü telafi edeceğinizi söyleyin. Takip eden zamanda çalışmanızla ilgili mutlaka bilgilendirin. Sizin için artı puan olacaktır! ;)

12. Kendinizi onun yerine koyun! Zor bir zamanında sorunu çözen takım arkadaşı ya da çalışandan değerlisi yoktur ;)

13. İşi son ana bırakmayın! Zaman sorunu, bilgi eksikliğiniz, ruh haliniz ya da sebep her neyse o işi yapamayacağınızı ya da zamanında bitiremeyeceğinizi asla sürenin sonuna geldiğinizde söylemeyin… En büyük hata.

14. Projede size yardım edebilecek takım arkadaşı rica edin. Deneyimi yada zamanı daha uygun kimse varsa önerin. “o yapsın” yerine “x bu konuda deneyimli ve zamanı uygun bana destek olursa beraber çözebiliriz daha uygun bir yaklaşım olur.

15. Kelimelerinizi dikkatli seçin. Asla “hayır” ya da “ama” diyerek başlamayın. İşin önemini anladığınızı belirtin. Daha sonra geçerli mazeretinizi / içinde olduğunuz durumu anlatın ve hemen akabinde ondan çözüm konusunda yardım etmesini / sizi yönlendirmesini rica edin.

16. Patronunuz bu sıkışık zamanda sizden bu görevi istemişse size güveniyor demektir. Sizden bu görevi istediği için, böyle önemli bir zamanda bu işi hayata geçirmenizi istediği için memnun olduğunuzu belirtin… vee cümlenizin sonunu asla “ama” ile bağlamayın! VE deyin… “Bu önemli görevi bana verdiğiniz için teşekkür ederim ve bu işi yetiştirme konusunda sizden üzerimdeki işleri sıralama ya da xxxx konusunda yardım rica ediyorum” deyin.

17. İşin önemini fark ettiğinizi belirttiğiniz cümlelerin ardından, (işlerinizde öncelik sıralamasına müdahale etmiyorsa) dürüstlükten kaçınmayın ve hakkıyla yapmak için yeterli zamanınız olmadığından xyz yollarıyla yapmaya çalışacağınızı bununda projenin hakkı olmadığını, sizi tatmin etmeyeceğini ve kendisini mutlu etmeyeceğini nazikçe ve iyi niyetle belirtin.

18. Hepsinden önce, yorumlarınızın ve mazeretlerinizin gerçekten doğru olacağına dair güveni yöneticinizde oluşturmuş olun! :)

Yorumlarınızı ve ilave edeceğiniz maddeleri merakla bekliyorum ;)

 

twitter.com/basaktemel

 
Toplam blog
: 22
: 710
Kayıt tarihi
: 12.04.11
 
 

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunudur. Stratejik planlama, kurumsal iletişim, p..