Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Pazarlar ve pazarcılar

Pazarlar ve pazarcılar
 

Pazarcılar kendimizi bildiğimizden beri belirlenen yerlerde veya yeni yeni kapalı pazar yerlerinde pazarcılık yapan kimseler. Çoğumuz pazarcılığı hem ekonomik yönden hem yaşayış biçiminden küçük görebilir ama istatistikler hiçte öyle değil.

Biraz istatistik yaparsak ; İstanbul'da bir pazar tezgahı 1 metre eninde, 1 metre boyunda. ( Bunun maliyeti pazardaki konumuna göre 15-20 bin tl arası değişiyor) Tabi ki bir pazarcı nerden baksanız 3-4 tezgah kullandığı için eder size 80 bin tl ve yanında da 3 kişi çalışınca bir pazarcının pazarcılık yapması 100 bin tl' ye patlıyor.

Gerçekten de inanılmaz bir tutar.
Başka bir istatistik vermek gerekirse; İstanbul'da 357 semt pazarı kuruluyor ve İstanbul Pazarcılar Odası başkanının açıklamasına göre İstanbul da 30.000 kayıtlı pazarcı varmış. (Kayıt dışı olanlarında çok olduğunu biliyoruz zaten)

Pazarcıların ne kadar zor şartlar altında çalıştığını biliyoruz. Tek tek anlatıp başınızı şişirmeme gerek yok. Ben farklı bir bakış açısı sunacağım size.

Migros, Şok, Tansaş vb marketlerin artık pazarcıların ürünlerini reyonlarında sürdüğünü biliyoruz. Taze, Ekonomik, Kredi kartı geçerli ve Mükemmel şunuş.

Pazarcılarda ise sunuş kötü, argo sınırsız, malın kötü çıkma imkanı yüksek, kredi kartı geçersiz, eğitimsiz personel...

Anlatmak istediğim Pazarcılık artık günümüzde maliyetli bir sektör. ( 100.000 x 30.000 ) Benim kızdığım Pazarcılar Odası... Neden eğitim vermiyor? Ya da iyi fikirler üretmiyor. Pazarcıları lüx bir ortamda toparlayamaz mısınız?
İstenirse neler olur...

Durum böyle giderse Pazarcılık sekörünün bitmesini izleyeceğiz gibi.

 
Toplam blog
: 26
: 834
Kayıt tarihi
: 01.10.08
 
 

Facebook'un onayladığı ilk ve tek türk ajansı Promoqube'de  Topluluk Yöneticisi olarak çalışmak..