Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

PİROĞLU PİR; HAYRETTİN KARACA

PİROĞLU PİR; HAYRETTİN KARACA
 

Karaca, Brown ve Özdemir 20 Haziran 2008 İstanbul


Araştırdığım kaynaklar, Lester R. Brown için, “bilimsel tarım uzmanı, çevreci, çevre analisti, düşünür, yazar, eski Dünya Gözlem Enstitüsü, yeni Dünya Politika Enstitüsü başkanı, ünlü The Telegraph gazetesi de “ <ı>dünya çevre akımının gurusu “ diyordu.<ı> *Guru; Aşmış, bitirmiş, yalamış, yutmuş insan . TDK’da, pir.

Yeni kitabında yer alan Plan B 3.0’da, “Uygarlığı kurtarmak” için dört temel hedef olduğunu vurgulayan Brown’a göre bunlar<ı>;” İklim, nüfusa istikrar kazandırmak, yoksulluğu ortadan kaldırmak ve yerkürenin ekosistemlerini iyileştirmek “.

Brown’ı, ilk kez Kanyon D&R’da başlayan, Plan B3.0 kitabının imza töreninde gördüm. Dağınık kır saçlı, zayıf ve yorgun yüzlü, ayağında spor ayakkabısı, bej renkli pantolunu, açık mavi gömleği üzerine giydiği lacivert ceketiyle etrafına gülücükler vermeye çalışıyordu.

İstanbul Santral’de düzenlenen, “Uygarlığı Kurtarmak İçin Harekete Geçmek” başlıklı konferansında;

- İklimi istikrara kavuşturmak ve 2020’ye kadar karbondioksit emisyonlarını yüzde 80 azaltmaya yönelik ayrıntılı bir plan sundu,

- Ekonomik açıdan bakınca, Çin pek çok temel kaynağın tüketiminde, Amerika Birleşik Devletleri’ni geçtiğini söyledi,

- Çevresel olarak sürdürülebilir bir ekonominin vizyonunu oluşturmak ve oraya gidebilmek için üretilecek bir yol haritasıyla birlikte bu vizyonun gelişimini sürekli denetlemek gerektiğini vurguladı,

- Çözüm için, “<ı>Gelir vergileri azaltılmalı ve çevreyi tahrip eden faaliyetlerin vergileri arttırılarak ekolojik gerçeği yansıtabilecek seviyelere çekilmeli. Çevrenin bozulmasını engellemek isteyen herkes, vergilerin yeniden yapılandırılması konusunda çalışmalı önerisinde bulundu.

Enerji Tasarrufu ve Verimliği’ne dikkat çekmek için Miniatürk’te yapılan 10 dakika ışık söndürme etkinliğine geçildi. Konferansı başından sonuna izleyen Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, TEMA Yönetim Kurulu Başkanı, Ali Koç, Nihat Gökyiğit, Hayrettin Karaca, TEMA gönüllüleri ve Basın Mensupları, Habertürk’ten canlı yayınlanan programa katıldılar.

İstanbul’daki eylem ile aynı anda; Ankara-TBMM ve Anıtkabir, Adana –Taş Köprü, İzmir-Saat Kulesi, Konya-Mevlana Müzesi, Kocaeli-Saat Kulesi, Erzurum-Çifte Minare, Alanya – Kale, Antalya – Saat Kulesi, Gaziantep-Şehit Kamil ve Şahinbey Belediye Parkları, Fethiye-Kordon Boyu, Zonguldak-Madenci Anıtı, Merzifon-Kara Mustafa Paşa Medresesi, Çanakkale-Cumhuriyet Meydanı, Nevşehir-Valilik Binası, Sivas-İnönü Konağı, Kütahya-Atatürk Heykeli ve Ordu-İlk Adım Anıtı’nda da eylem gerçekleştirildi.

Bu arada, 22 Haziran günü, Kadıköy Meydanında yapılan Vadime Dokunmayın Mitingine de katılıyoruz. Ayrıntılarını www.vadimedokunmayin.com’da okuyacağınız, oldukça kalabalık, eğlenceli ve güzel geçen mitingde, TEMA Vakfı adına konuşmayı ben yaptım.

Enerji Tasarrufu ve Verimliği konusundaki hassasiyetlerini bizimle paylaşan, Alanya Kaymakamı Sayın Hulusi Doğan’a, Alanya Müze Müdürü Sayın Seher Türkmen’e, Hüseyin Barçın’a; kamuoyunun dikkatini çekme çalışmalarımızı destekleyen Haber Alanya Gazetesi’ne, Radyo Flash’a, Alanyaajans’a ve Yeni Alanya Gazetesine; Lester R. Brown’a hediye ettiğimiz resmin temininde yardımcı olan TED Alanya Koleji’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Şimdi gelelim, piroğlu pir’liğe,

Lester’in konferansını izlerken bir şeyin eksikliğini hissettim. “Heyecan yoktu!

Eğer, Karaca, ülke ülke gezip “ <ı>Uygarlığı Kurtarmak İçin Harekete Geçiyoruz” konuşmalarını yapsaydı, çoktaaaan dört adım daha önde olurdu, “eko-ekonomi” fikri.

Sizi temin ederim, aşağıdaki sözler boşuna söylenmemiş Karaca için.

Bakın ne diyor; Hanoover Üniversitesinden Ekoloji profesörü Franz H.Meyer, "<ı>Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım."


Avrupa Parlamentosunun çevreci üyelerinden olan Hollandalı Doeke Eisma, Hollanda gazetelerine gönderdiği bir yazısında şöyle der: "<ı>İnsanlar onunla tanışmak ve konuşmasını dinlemek için yollara dökülüyor. Çiftçilerin karşısındaki mütevazi tavrı, Gandi’nin haline benziyor. O da Gandi gibi hizmet ettiği dava uğruna kendi kişiliğini adeta silmiş."

Worldwatch Enstitüsü Başkanı olduğu yıllarda Lester Brown’da Karaca için şöyle diyor; "<ı>Eğer günün birinde bir çevre azizi olacaksa, bu sıfatı alacak ilk kişi Hayrettin Karaca olacaktır"



 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..