Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Polikistik over ve kısırlık tedavisi

Polikistik over ve kısırlık tedavisi
 

Polikistik Over ve kısırlık tedavisi


Yumurtlama fonksiyonunda problem olan kadınların % 70’ inde sorun polistik over sendromudur. Kilosu fazla olan kadınlarda daha fazla görülür. Aşırı kilolu ve polikistik over sendromu olan kadınların mutlaka normal kilolarına inmek için diyet yapması gerekir.

Polikistik over sendromlu kadınların bir kısmında yumurtlama gerçekleşir. Ancak bazısında hiç yumurtlama olmaz. Bu gibi sorunlarda yapılacak tedavi yöntemleri vardır. tedaviler ile sorun giderilebilinir. Tedavide ilk olarak yumurta uyarıcı ilaçlar tercih edilir. bu tarz hastaların problemini çözmek için kullanılan en yaygın ilaç klomifen sitratır dır. Ancak bu tarz ilaçların kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Bu ilacın kullanımı ile tedavide başarılı olunmuşsa eğer hormonal ilaçlar ile yumurtalar uyarılmaya başlanır. Polikistik over bulunan  hastalarda aşılama tedavisi oldukça başarılı olmaktadır. Ancak tedavide çoğul gebelik riski vardır. çoğul gebeliğin yanı sıra hiperstimülasyon sendromuda oluşabilir. Bu nedenle tedavinin titizlik ile yapılması gerekir. bu tedavilerin haricinde kilo sorunu olan hastaların normal kilosuna dönmesinde kendiliğinden oluşabilen gebeliklerde olabilir.

Polikistik over sendromundan dolayı oluşan kısırlıklarda kullanılan bir tedavi şeklide laporaskopik diatermidir. Laporoskopi yardımı ile karnın iç bölgesine girilerek yumurtalar lazer uygulanarak ya da kimyasal ilaçlar ile üst kısmından delikler açılır. Bu uygulama ile yumurtalarda düzenli yumurtlama şansı artırılır. Laparoskopi uygulanan hastalarda kendiliğinden gebe kalmaları için 1 yıl kadar beklenir. Bu uygulamadan sonra polikistik over bulunan hastaların kendiliğinden gebe kalma şansı % 60 civarlarındadır. Laporoskopi ile tevdi edilen hastaların kısırlık süresi çok önemlidir. Eğer kısırlık problemi üç yılı aşmamış ise uygulama daha başarılı olur.

Eğer gebelik doğal yollarla oluşmamış ise alternatif yöntemlerden olan tüp bebek ve aşılama tedavisi denenir. Bu yardımcı üreme tedavileri ile gebelik başarıları oldukça artırılmaktadır.

Prof. Dr Bülent Tıraş

http://www.tupbebekklinigi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..