Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Stres Tüp bebek başarısını etkiler mi?

Stres Tüp bebek başarısını etkiler mi?
 

Stres ve tüp bebek


Tüp bebek tedavi yöntemi doğal yollarla gebe kalamayan çiftlerin, nedenli ya da nedensiz kısırlık tedavisinde başvurdukları bir tedavi yöntemidir. Çiftler doğal yollarla bebek sahibi olamadığı zaman, bebek özlemlerini gidermek için yardımcı yöntemlere başvurmak ister. Fakat bir yıl süreyle uygulanan ilaç tedavisi, çeşitli cerrahi girişimler ve aşılanma yöntemiyle özlemini duydukları bebeğe kavuşamazlarsa, tüp bebek tedavi yöntemiyle çocuk sahibi olmak için başvurabilirler. Bu uygulanacak tedavi değişik basamaklardan oluşmaktadır. ''Tüp Bebek Başarı Oranları'' başlıklı yazımda tüp bebek başarısı ile ilgili bilgiler verdim.

Tüp bebek tedavi yöntemi ne zaman tercih edilmelidir?

Çiftlerde en az bir yıl süreyle düzenli olarak ve korunmasız bir cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin meydana gelmemesi durumunda, önce infertilite yani kısırlık açısından bir uzmana danışılması gerekir. Bu geçen süreç en fazla 1,5 yıl olabilir. Araştırmalar sırasında önce erkeğe yapılan sperm tahliliyle başlanmaktadır. Bu basit tetkikte erkeğin sperm sayısı ve spermlerin kalitesi belirlenmektedir. Kadının adet düzeni sorgulanarak, ultrasonografi yöntemi kullanılarak yumurta rezervine ve rahminin genel durumuna bakılır. Gerektiği takdirde kadının hormon analizleri yapılarak, rahim filmi de çekilir. Bu tetkikler sonucunda çiftin hangi yöntemleri kullanarak hamile kalabileceği ve bunların sonucunda bebek sahibi olacağı belirlenir. Çiftlere yapılan tetkikler normal çıktığı durumda, doğal yollardan bebek sahibi olabilmeleri için kendilerine 6 ay daha süre verilebilir. Bunun sebebi çekilen rahim filmi sırasında yapılan işlemlerden dolayı tüplerin açılması olabileceğinden, çiftlerin hamile kalabilmesi sağlanabilir.

Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için neler gereklidir?

Kadının tüp bebek tedavisi sırasında stresli olması ve içinde bulunduğu durum nedeniyle psikolojik hali hem fizyolojik dengesini, hem de hormonal dengesini etkileyebilecek düzeyde olabilir. Gebe kalamayan çalışan kadınların en fazla etkilendiği faktörün stres olduğu araştırmalara sonucunda belirlenmiştir. Fakat tüp bebek tedavisi sırasında yumurtalıkların ilaçlarla uyarılması söz konusu olduğundan, durum daha farklı gelişebilir. Kullanılan ilaçlar yüzünden, kadının genel mekanizması farklı bir düzenek içinde işlemeye başlar. Bu yüzden bazı hallerde stresin tüp bebek tedavisi üzerindeki etkisi daha kısıtlı olabiliyor. Bu tedavi sürecinde çiftler açısından hem duygusal olarak, hem de maddi açıdan zorlu bir dönem onları beklemektedir. Kendini kontrolsüz gibi hisseden çiftler hem kısırlıkla mücadele etmekte, hem de yoğun stres altında bulunmaktadır. Bu tedavi uygulanırken çiftlerin yoğun bir sabır içinde olmaları gerekir. Başarıya gölge düşürebilecek stres ve umutsuzluk içinde bulunma, tüp bebek tedavisinin olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Bu yüzden eşlerin tüp bebek tedavisinden önce başlayarak, kendilerini rahatlatabilecek etkenlerden faydalanması gerekmektedir.  Bu yapılacaklar tüp bebek tedavisinin başarılı olmasını sağlayan ve çiftlerin daha kolay bebek sahibi olmasına etkili olacak bir yoldur.

 

Op. Dr. Serdar Koç

www.serdarkoc.net

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..