Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Pratik Bir Lezzet; Çıtır Tava Böreği

Pratik Bir Lezzet; Çıtır Tava Böreği
 

Börek, hamur işi dendiğinde ilk akla gelenlerdendir. Hatırı sayılır seveni vardır.

Siz de börekseverlerdenseniz, değişik lezzetleri denemeyi seviyorsanız, fırında pişen böreklerin tadından sıkıldığınızda deneyebileceğiniz pratik, fazla vaktinizi almayacak, son derece yağsız bir Çıtır Tava Böreği tarifim var.

 

MALZEMELERİMİZ:
3 adet yufka
3 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yarım kahve fincanı su

İÇ HARCI İÇİN:
250 gr kültür mantarı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
1 kahve fincanı bezelye
1 adet kuru soğan
Tuz, kırmızı biber, karabiber

Mantar sevmiyorsanız damak tadınıza göre iç harç alternatifleri:
300 gr kaşar loru, yarım demet maydanoz
300 gr kıyma, 1 kuru soğan, karabiber, arzuya göre salça (Malzemeler çiğ ve ya kavrulmuş)
3 adet patates, 1 kuru soğan, karabiber, arzuya göre salça (Malzemeler kavrulmuş ve ya haşlanmış)
3 adet patlıcan, 1 kuru soğan, karabiber
(Malzemeler kavrulmuş)

YAPILIŞI:
          Mantarlarımızı güzelce yıkayıp temizledikten sonra ortadan ikiye bölerek yarım ay şeklinde ince ince doğruyoruz.

          Tavada 1 tatlı kaşığı sıvıyağda kavurduğumuz soğanlarımızın üzerine kırmızı biber ve salçamızı ekleyerek 1- 2 dakika daha kısık ateşte kavuruyoruz.

          Ardından ocağı tamamen kısıp mantarlarımızı, bezelyelerimizi, tuz ve karabiberimizi ilave ederek bir kapak kapatarak suyunu salan mantarların suyunu çekerek pişmesini bekliyoruz. (Ortalama 10-15 dk.) Suyunu tamamen çekip pişen iç harcımızı geniş bir kaba alarak soğumasını sağlıyoruz.

          İkili balık tavamızın taban kısmını fırça yardımıyla 1 tatlı kaşığı sıvıyağla yağlıyoruz. Üzerine 1 adet yufkayı kenarları taşacak şekilde seriyoruz. Yarım fincan suya 1 tatlı kaşığı sıvıyağ karıştırarak yufkamızın üzerine bu karışımdan bir parça sürüyoruz. İkinci yufkanın yarısını bölerek ilk yufkanın üzerine iki üç parça halinde yayıyoruz. Yine fincandaki karışımdan sürerek nemlenmesini sağlıyoruz. ( Bu işlemi her yufka katında tekrarlıyoruz. En önemli püf noktası bu. Çünkü tamamen kaplanacağı için böreğimizin iç kısmı bu karışımın buharıyla pişecek.)

          İç harcımızdan alarak yufkanın üzerine eşit miktarda dağıtıyoruz. Sonra yine yarım yufkayı iki üç parça halinde üzerine seriyoruz, karışım sürerek tekrar harcımızı yayıyoruz. Bu işlemi yufkalar ve harç bitene kadar tekrarlıyoruz.(Yufkanın büyüklüğüne göre kat sayısında değişiklik olabiliyor.)

          Son katı yufkayla kapladiktan sonra tavanın kenarlarına taşan yufkayı bohça biçiminde tamamen üzerine katlayıp ikili tavamızın diğerini üzerine kapatıyoruz.

          Sıra geldi pişirme işlemine. Kısık ateşte böreğimizin ortası ve kenarları iyice kızarana dek ara sıra tavayı sağa sola ocağın üzerinde gezdiriyoruz. (Pişerken balon gibi şişecek. Çok sarsmayıp patlamamasina özen göstermeliyiz. Bir diğer püf noktası da bu. Aksi halde patlarsa iç harcı dağılabilir ve eşit pismeyeceginden kıvamı tutmayabilir.)

          Alt kısmı pistiginde üst kapağı açıyoruz. Son kalan bir tatlı kaşığı yağı pişmeyen yüzeye sürerek kapağı yeniden kapatarak tavayı ters çeviriyoruz. Aynı pişirme işlemini bu bölümde tekrarliyoruz. Tamamen alt üst kızardığında böregimizi ocaktan alarak ilk sıcaklığının geçmesini bekliyoruz.

          Çok geçmeden böreğimizi dilimleyerek servis tabağına alıyoruz ve istediğimiz şekilde süslüyoruz. Pratik Çıtır Tava Böreğimiz hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet, şeker, bal olsun.

Bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın...


SİBEL YILMAZ

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..