Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Prof. Dr. Psikolog Acar Baltaş 'hakemleri' mi hedef gösteriyor?

Prof. Dr. Psikolog Acar Baltaş 'hakemleri' mi hedef gösteriyor?
 

Galatasaray – Mersin İdmanyurdu maçında Fatih Terim, hakeme müdahalesi sonrası tribüne yollanmıştı. Prof. Dr. Psikolog Acar Baltaş’ınCNN Türk’te ‘5K 1N’ programında ‘değerlendirmesini’ hayret ve şaşkınlık içinde izledim.

Prof. Dr. Acar Baltaş Galatasaray – Mersin İdmanyurdu maçı öncesi, devre arası ve sonrasını şöyle değerlendirmiştir:

  • ’10 kişi canını dişine katmış, 11 kişiye karşı başarı kazanmış; medya bu üstün başarıya yer vermek yerine, herkes eski hesapları kapatmak için fırsat kolluyor!..
  • Hakemler maçı olaysız kapatmak istemiyorlar!..
  • Olayların planlı şekilde gelmiş olması ve
  • Avrupa’da su şişesini veya topu yere vuran teknik adamların ceza almadıklarını vurgularken;
  • Hakem Eğitim Seminerleri’nde teknik heyetin uyması zorunlu hallerin geçmişte yaşanmış yanlış ile doğruyukarşılaştıran örnekler arasında Fatih Terim’den de örnekler verilmesi ‘hedef gösterme’ olarak yorumlanmıştır.

Genellikle spor karşılaşmalarında ‘başarı’ ‘denk kuvvetlerin,’ her yönden iki ‘eşit kadro veya ekip’ arasında geçen ‘karşılaşma/yarışma’ sonucu elde edilen ‘pozitif duygu/getiridir.’

Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek finale kalmış, Spor Toto Süper Ligi’nde lider, Galatasaray’ın evinde ligde kalması mucizeye bağlı Mersin İdmanyurdu’na 3-1’lik galibiyetini Fatih Terim’in ‘üstün başarısı’ olarak yorumlamakla O’nun ‘kalibresini’ aşağı çekmiş olmuyor musunuz?

Hakemler maçı olaysız kapatmak istemiyorlar’ ifadesi ile Fatih Terim’in oyun alanı içindeki ‘kural dışı’ davranışlarına ‘gerekçe üreten’ ve hakemleri de ‘şaibe altında’ tutan Prof. Dr. Acar Baltaş bir köşe yazısında Terim’i bakın bir cümle ile nasıl özetliyor:

  • ‘Enerjisini hakem ve saha gibi dış faktörlere değil, kontrol edeceği alana yöneltir.’

Fakat Fatih Terim’in oyun alanındaki ‘agresif’ davranışları ’enerjisini’ hakemlere karşı ‘tehdit,’ unsuru oluşturmuş, öğrencileri Hasan Şaş ve Ümit Davala da hakeme olan kontrol dışı davranışları nedeniyle tribüne yollanmıştır.

Psikoloji Doktoru olan eski Fransız Ulusal Teknik Direktörü Jacques Crevoisier’ın çözüm önerisi;  Psikolojik destek programları ile hem teknik direktör hem de futbolculara rehabilitasyon programı uygulanmalıdır.

Örneğin, Prof. Dr. Acar Baltaş’a göre; ‘Onun için her gittiği yerde kaybetmekten korkmayan ancak başarısızlıktan nefret eden’ Fatih Terim’e ‘duygularını denetleme,’ ‘dikkatini toplama’ kavramları yoğunlaştırılmış olarak desteklenebilir.

Futbol’ moral güçlerini de harekete geçiren bir tür ‘arena dövüş sporu’ olarak tanımlanırsa ‘teknik direktörler’ ‘psikoloji’ alanında her şeyi bilmek zorundadır.

10.04.2013, İzmir

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..