Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

08 Ocak '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Propolis

Propolis
 

GÜÇLÜ BİR ECZA DEPOSU


Arının reçine salgılayan ağaçlarından ( çeşitli çam türleri, at kestanesi, gürgen, söğüt, karaağaç, okaliptüs, kestane, kavak tomurcukları gibi ) toplayarak kovan yapısını ve çatlaklarını sıvamak için yaptığı reçine bir maddedir.

Antibakteriyal özelliği sayesinde propolis asırladır çeşitli hastalıkların iyileşmesinde kullanılmıştır. En güçlü koruyucu, antibiyotik özelliği göstermektedir.

Bu özelliği sadece arının bitkilerden topladığı reçinelerden değil aynı zamanda arının üreterek propolise karıştırdığı enzim veya enzimlerden de kaynaklanır. Tarihte propolisten yaygın olarak yara tedavisinde yararlanılmıştır. Birinci dünya savaşında Rus askeri doktorları propolisi ameliyatlarda uygulanmıştır. Günümüzde propolisten antibiyotik olarak lekeli cilt, akneye , cilt hastalıkları , ayak mantarları ve hafif egzama tedavisinde yararlanılmaktadır.

Propolisin rengi toplandığı bölgeye göre değişir genellikle sarımsı , kahverengi ve yeşildir.

Propolis en genel tanımı ile doğadaki en güçlü koruyucu, kapatıcı, temizleyici ve en güçlü antibiyotik maddedir. Doğadaki en güçlü koruyucu, kapatıcı ve temizleyici madde olarak propolisi kullanabiliriz.

Mikroptan arındırıcı bakteri üremesini durdurucu, iltihap giderici özellikleri ile bir dezenfekten özelliğindedir. Hatta eskiden araştırmalara bakıldığında Mısırlıların ölülerini mumyalamada , Yunanlılar ve Romalıların yaralarını tedavi etmekte kullandıkları ileri sürülmektedir.

Mikroplara, iltihap giderici , antioksidan immün (bağışıklık) sistemini uyarıcı ve anti kanserojenik etkilere sahiptir. özellikle Uzakdoğu ülkelerinde propolis kullanımı oldukça yaygındır. Uzakdoğu kişilerin bağışıklık sisteminin sağlam oluşunun , yaşam sürelerinin Avrupa’daki yaş ortalamasının üzerinde olmasının en büyük nedeni propolis kullanımından olduğuna inanılmaktadır.

Japon kanser Araştırma Kurulu tarafından 1991’de düzenlenen toplantıda propolis’İn anti kanser etkisi ile ilgili bildirimde bulunulmuştur.

 2000 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre de propolis kremi genital herpes yaralarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Propolis’in uygun saklam şekli hava ve ışık geçirmeyen kaplarda 3-8°C arasında olmalıdır.

Çok fazla yan etkisi olmamasına rağmen çiçek tozuna alerjisi olan insanlarda alerji yapabilmektedir. Toz olarak kullanılan propolis suda erimez. En az 70°C, en çok 90°C’lik alkolde eritilerek kullanılması uygun görülmüştür.

İçeriğinde reçine, balsam, balmumu, çiçek tozları, çeşitli mineraller ( alüminyum, bakır, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, silisyum, stransiyum, vonadyum) , vitaminler E,H,P,B kompleksi yağ asitleri ve flavon, flafonoid vazatin, izeflavin, aminoasitler vardır. İçerdiği maddeler sayesinde ağız içi , bademcik ve boğaz iltihaplarında, eklem ağrılarında, herpest (uçuk) virüsünün neden olduğu zona hastalıklarında , zor iyileşen yaralarda Siyatik, omurga hastalığında, vajina iltihaplarında, prostat şikayetlerinde kullanılmış ve faydaları görülmüştür.

Propolis o kadar etkili sonuçlar verdiği yapılan incelemelerde görülmüştür.ve cilt maskelerinde bile kullanılmıştır.

                               Güzellik maskesi propolis yüz kremi olarak :

·         Papatya kuru çiçeği 10 gr.

·         Propolis                     10 gr.

·         Süzme bal                  10gr.

Propolis önceden 70-90°C’lik alkol de eritilerek papatya ve balla karıştırılarak temiz cilde

Sürülüp yarım saat hatta 1 saat kadar bekletilir daha sonra cilt temizlenir. Kırışıklıklara ve nemsizliğe yapılan bu maske, krem ile iyi sonuçlar alındığı yine ünlü bir dergide de yayınlanmıştır. Propolisi çok çeşitli alanlarda kullanabiliriz. Şampuanımıza katarak kepekten kurtulmak için, diş macununa katarak çürüklerden kurtulmak için, su ile karıştırarak gargara yaparak apse ve diş eti sorunlarından kurtulmak için gibi çok yönlü kullanabiliriz.

         

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..