Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog Miray Bozburun

http://blog.milliyet.com.tr/miraybozburun

11 Mayıs '16

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Psikolog nedir? ne değildir?

Psikolog nedir? ne değildir?
 

10 Mayıs Psikologlar Günü vesilesi ile psikolog nedir, ne değildir, psikologlara yaklaşım genellikle nasıldır bir göz atalım istedim. Okuyacağınız maddeler belki bir isyan, bir serzeniş ya da bir iç dökme olarak da yorumlanabilir, umarım bu sayede aynı sorunları yaşayan meslektaşlarımın da duygularına tercüman olurum.

- Her şeyden önce psikolog bir robot değil, 'insandır'. Her insan gibi çözemediği sorunları, olumsuz duyguları, zayıf anları ve zaafları vardır. Psikolog olması karşısına çıkan her zorluğu şipşak çözeceği, stres yaşadığı zamanların hiç olmadığı, hiçbir şeyi kafasına takmadığı, hiç depresif hissetmediği ya da ağlamadığı anlamına gelmez. Mesleğini öğrenen kişilerin ağzından çıkan ilk sözün 'benim de şu derdim var..' olması hoşuna gitmez, önce kendisine de 'nasıl olduğu' sorulsun ister.

- Psikoloğun görevi, uzun zamandır süregelen ve çözülememiş sorunları tek bir görüşmede çözmek değildir. Psikolog desteği almaya karar vermiş kişilerin mucize beklememesi, psikoloğun yol gösterici kimliğini kabul etmesi ve problemlerin çözümünde sorumluluk alması gerekir. Psikolog sorunları çözecek kişi değil, sorunların çözümüne yönelik farkındalık yaratacak, alternatif seçenekler sunacak, farklı bakış açıları geliştirmeye yardımcı olacak kişidir. Danışanı adına karar vermek ya da ne yapması gerektiğini söylemek psikoloğun görevi değildir.

- Psikolog deli doktoru değildir.

- Psikoloğun yaşı değil, donanımı ve deneyimi önemlidir. Yaşının beklenenden küçük olması, profesyonel olmadığını göstermez.

- Psikolojik destek almak kişinin güçsüz, aciz, sorunlarını çözmede başarısız olduğunu göstermez; başa çıkamadığı durumlarda yardım isteyebilecek kadar kendisini önemsediğini gösterir.

- Türkiye'de psikoloji bilimi hak ettiği değeri hiçbir zaman görmemiş ve muhtemelen uzun bir süre daha göremeyecektir. Psikologların bir meslek yasası yoktur, bu nedenle alan dışı birçok kişinin alan sınırlarına girerek bizim yerimize bizim mesleğimizi yapıyor olmaları, önü alınamamış bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir.

Uzm. Psk. Miray Bozburun

 
Toplam blog
: 6
: 223
Kayıt tarihi
: 05.10.15
 
 

Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini İstanbul Ticaret Üniversitesi'de tamamlamış, Aile ve Çift Te..