Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '20

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Radyo Kavramı Değişiyor Mu?

FM/AM RADYO KAVRAMI DEĞİŞİYOR MU?

Sevgili okurlar, teknolojinin gelişmesi ile beraber bildiğiniz üzere hemen hemen yaşamımızda her bir şey değişim gösterdi diyebiliriz. Mesela, ben şimdi diyeceğim ki insanlar birisine mektup gönderdikleri zaman 1 ay, 2 ay beklemiyorlar. Sizde bana diyeceksiniz ki, o artık çoook gerilerde kaldı başka bir örnek. O halde internet üzerinden yazışmamızı sağlayan, uygulamalar diyebilirim bu sorunun cevabına. Yani düşünün artık operatör şirketleri sadece kontör yüklendi diye dünya kadar sms hediye ediyor. 1 tanesini kullanınız var mı? Nadiren vardır. Ama işte bizler, 20 Türk Lirasına 100 kontör yükleyip sms başına 2 kontör harcayan bir nesilden geliyoruz. Çok önemli çok değerli bir olaydı o dönemlerde. Peki sms’i ne bitirdi? Cevabı basit, başta da söylediğim internet üzerinden yazışmayı sağlayan uygulamalar. Mesela, WhatsApp, Viber, FB Massenger, Tango ve benzeri uygulamalar diyebiliriz. Birde, dizi-film müziklerini polifonik olarak, bakın altını çiziyorum normal dinlenebilir vaziyette ses kalitesi değil. Polifonik yani bilmeyenler için söylüyorum, flüt ile çıkartabileceğiniz seslere benzeyen bir kalite de ses dosyaları için biz 4,90 TL harcamış bir nesilden geliyoruz. Değerliydi, dizi müziğini telefonda çaldırabilmek. Peki, onu ne bitirdi? Mp3 çalabilen, renkli ekran telefonlar. Sonra artık bilgisayar ile bağlantı kurabildi, ardından da ücretsiz aktarımlar başladı derken, o rant kapısı da kapandı. Daha neler vardı? Hatırlayanlarınız vardır, Youtube’dan eski dizi sahnelerini izleyenler altta çıkan reklamlardan hala görülebilir, Y ve Z Kuşağı için söylüyorum. Duvar kağıtları vardı, evet renkli ekran telefonunuza arka planı yapmak için. Peki, süreç hangi seviyeye geldi? Google görsellerden ne istiyorsan, ücretsiz al indir duvar kâğıdı yap. Bu kadar basit ki, artık insanların kameraları iyi çekim yapıyor ve kendi kameraları ile yaptıkları çekimleri koyuyorlar. Evet, umut ediyorum ki gelişim den kastetmek istediğim süreci algılanabilir vaziyette sizlere aktardım.

Şimdi gelelim esas konumuza, Radyoların geleceği noktaya doğru. Artık bildiğiniz üzere RTÜK sadece uydu, kablolu tv veya anten yayınlarına değil. İnternet üzerinden gelen yayınlara da, eğer müdahil olma gereksinimi görüyorsa müdahale edebilme yetkisi kazandı. Bu noktada, potansiyeli çok iyi algılayabilmeniz adına söylüyorum. Demek ki bir kitle, bir akımın buraya yönelmesi söz konusudur. Bu çok net ve kesin olarak gözükmektedir. Bir şey satın almadan internetten araştıran bir toplum haline geldik artık. Dolayısı ile çok normal karşılıyorum bu süreci. Peki, internet ile radyonun ne alakası var? Hatırlar mısınız? Eskiden internette, Chat yapılan sitelerin arkasında müzik çalardı. Kimisinde birileri konuşurdu, kimisinde arabesk müzik çalardı. Yakın zamana kadar artık, bu mesele cep telefonlarımıza kadar taşınmış vaziyette. Hemen hemen, otomobil dışında belli bir kesimi tenzih ederek, normal orijinal radyoyu kullanılmadığını düşünüyorum. Çünkü insanlar, youtube’dan istediği şarkıyı açabildiği gibi uydusundan, ücretli birçok platformuna kadar, kendi içinde zaten radyo özelliği mevcuttur. Hatta radyo çalarken çok güzel animasyonlar da tv’de yansıyor. Telefondan radyo dinemek isteyen vatandaşımız, kota gider düşüncesi ile sadece wifi olan yerlerde dinlemeyi tercih ediyor olabilir veya kota yenilenmesine az kalmış ama kullanmadığı gb’lar varsa onları kullanmayı da tercih ediyor olabilir. Ki bence internet birçok yerde ücretsiz verilebileceği gibi, ülkemiz de daha yaygın kullanım alanlarına yayılmalıdır. Yani 1GB gibi kota yerine minimum 10GB dan kapı açılması gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar, sokakta iken de istediği yayını telefonundan izlemesi gerektiğini düşünüyorum.

Şimdi asıl gelelim bombaya, bir otomobil şirketi internet radyosunu otomobile taşıdı ve artık radyo internet üzerinden yayın alabileceği gibi eski tip ya da şuan kullandığımız da diyebiliriz anten ile de yayın alabiliyor. İnternet yerine ücretsiz gps sistemi kullanılacağını tahmin ediyorum. Ücretsiz, navigasyon cihazları olduğu gibi. Ancak, işin en güzel yanının şöyle olduğunu düşünüyorum düşünün ki siz arabanızdasınız ve Kars’a gelmiş bulunmaktasınız. Oradan isterseniz, Polonya’da radyoyu anlık olarak dinleme gibi bir imkana sahip olacaksınız. Bugün Türkiye’de belli başlı yeni model araçlarda mevcut bir sistem. Ancak aktif olarak kullanan ve sistem olmuş olmasına rağmen konun içeriği hakkında bilgi sahibi olan ne kadar insan var bilemiyorum. Fakat şuanda bir Avrupa ülkesinin bu konuda test çalışmaları yaptığı hakkında bilgi sahibiyim. Teknoloji her gün gelişiyor, değişiyor ve kendini yeniliyor. Haftaya bambaşka bir yazı ile görüşünceye dek, kalın sağlıcakla.

Kaynakça: https://www.metinaltincekic.com.tr/fm-am-radyo-kavrami-degisiyor-mu/

 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...