Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '09

 
Kategori
Ramazan
 

RAMAZAN'A SAYGI

RAMAZAN'A SAYGI
 

Müslümanlığın şartlarından biri olan oruç'a saygımıza ne oldu? Pekçoğumuzun çocukluğu sahura kalmak için annelerimize yalvarmakla geçmedimi? İftar masalarında dua ederek ezanın okunmasını, ramazan topunun patlamasını bekleyerek geçmedimi? Dini geleneklerimize, dini günlerimize saygı duyarak geçmedimi? Biz de çocuklarınmızı öyle yetiştirirsek bazı kesimlerin Ramazan "unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden" diye sığ bir iddiada bulunmalarıı engellemiş oluruz. Ayrıca böyle düşünen o bazı kesimleri de esefle kınıyorum.

Herkes orucunu tutmayabilir, özgür bir ülkede yaşıyoruz, kimsenin kimseye neden oruç tutuyorsun ya da neden oruç tutmuyorsun gibi suçlayıcı sorular sormaya da oruç tutanlarada gerici diye sınıflandırmaya da hakkı yok. İsteyen tutar, isteyen tutmaz. o Allah ile onun arasındaki meseledir.

İbadet Allah ile kul arasındadır. Sadece insanlar birbirlerine karşı saygılı olsalar, kimin neden oruç tuttuğu neden tutmadığı kimseyi ilgilendirmese, laik, gerici diye birbirlerini kışkırtmasalar... Vicdanıyla başbasa bıraksalar insanlar birbirlerini olmaz mı? Yooook olmaz illaki bir kesim bir kesimi kışkırtacak, huzur bozacak, kamplaştıracak, bölecek. Din hırgürün değil, huzurun adıydı eskiden, yine öyle olsun. Huzur olsun.

Elette kızıyorum, oruç tutmayanları teşhir edip hedef gösterenlere... Elbette kızıyorum inadına yapar gibi yol ortasında göstere göstere yemek yiyenlere...Hele böyle özel bir ayda, ayların sultanında gerçekten birazcık saygı istiyor insan. Eskiden olduğu gibi. Oruç tutmayanlar, oruçlu insanlara saygılı olurlardı uluorta birşeyler yiyip içmezlerdi. Kul hakkına inanırlardı insanlar. Küçük şehirlerde Lokantaların camlarını gazete ile kaplarlardı, çoğu da ramazan dolayısı ile kapalıyız yazarlardı camlarına. Özlüyorum o günleri, çocukluğumu, çocukluğumun ramazanını.

Onbir ayın sultanı, yine gel, huzurla gel, şükürle gel, mahyalarınla gel.
 
Toplam blog
: 184
: 2109
Kayıt tarihi
: 11.03.07
 
 

1974 Bremen doğumluyum. Hayatın Med-Cezir'lerle dolu olduğuna inanırdım; yaşaya yaşaya anladım ki ö..