Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ramazan Kahkesi (Mayanalı Kahke)

Ramazan Kahkesi (Mayanalı Kahke)
 

Ramazanın yirmisinden sonra bazı bölgelerimizde Ramazan Kahkesi için hummalı bir çalışma başlar.

Mis gibi Ramazan Kahkesi kokusunun sokaklara dağıldığı yerde yaşamak benim için bir şanstır.

Bölgemizde evinde kahke yapamayan bazı ev kadınları fırınlarda geceyarılarına kadar kahke yuvarlayarak fırıncılara yardımcı olur.

Öyle ki kahke yapamayan evler kınanır veya o evlere acıyarak komşuları kahke yapmaları için zorlar. Bazı evlerde yapılan Ramazan kahkesi 20-30 kiloyu geçer ve tüketimi aylarca sürer.

Becerikli kadınların yaptığı bu kahke gerçekten yemeyi değer ve yerken ağzınızda  dağılır. Bazıları ise kuruyunca çekiçle kırılacak şekilde sert olur ve beğenilmez. Sert oluşu malzemenin eksikliğinden kaynaklanır.

Malzemeleri:
1 su bardagi Irmik
1 su bardagi Zeytinyagi
1 su bardagi Süt
1 su bardagi Seker veya üzüm pekmezi
2 yemek kasigi Rezene ( Mayana)
2 yemekkasigi Susam

2 yemek kaşığı kendir tohumu
1 çay kasigi Cörekotu
1 pak. Kabartma tozu
Aldigi kadar Un
Yapılışı:
ilk islem olarak Rezene dövülür veya kahve makinasinden cekilir. Bir tavaya susam, cörekotu, kendir tohumu ve rezene konularak hafif kavrulur.
Yogurma legenine 1 tam yumurta birde beyazi kirilir (1 yumurta sarisi üzerine sürülecek). Süt ve seker de ilave edilerek karistirilir. Tüm diger malzemeler eklenerek un ilavesi ile yumusak bir hamur elde edilir. Hamur yarim saat dinlendirilip, ceviz büyüklügünde parcalar alinarak elde yuvarlanarak ufak simitler yapilir ve tepsiye dizilir.
Ayrilan bir yumurta sarisina 1 yemek kasigi süt ilave edilerek cirpilir ve kahkelerin üzerine sürülür.
175 derecedeki firinda 25-30 dakika pisirilir.
Soguyan Kahkeler saklama kabina alinarak muhafaza edilir.
 

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..