Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '07

 
Kategori
Tarih
 

Rasputin

Rasputin
 

Rasputin “ Kahin mi? Şarlatan mı? “

Ra-Ra Rasputin lover of the Russian Queen
Rasputin tarihin tartışmalı figürlerinden birisidir. Rasputin bazılarına göre geleceği görmüş bir kâhin, bazılarına göre Rus Çarlığı’nın sonunun gelmesine neden olmuş çılgın(kaçık)papazdır.
Ancak bugün bile konuşuluyor olmasının önemli nedeni ise Rus Hanedanı ve yakın çevresiyle çok yakın ilişkilere girmiş olması hatta Çariçenin sevgilisi olduğu iddiasıdır. Özellikle bu sansasyonel yönü çok ilgi çektiğinden olsa gerek, Rasputin bazen romanlara, filmlere konu olmuş, bazen de Boney M grubunun şarkısında olduğu gibi “Çariçenin sevgilisi seks makinesi Rasputin” diye adına şarkılar yazılmıştır.
Popülaritesi neticesinde Rasputin’in Sibirya’da doğduğu ev müze olmuş ama aynı zamanda kendisi (kısmen) St.Petersburg erotik müzesine de konu olabilmiştir.

Kimdir Rasputin?
Grigori Rasputin Sibirya’nın Pakrovskoye köyünde (Tyümen şehri’ne 75 km uzaklıkta) 1869 yılında doğmuş, doğaüstü yetenekleri olduğuna inanılan, kimilerine göre ermiş, kimilerine göre kaçık papaz, kâhin, şifacı, kimilerine göre ise yalnız bir şarlatandı.
Rasputin’in tarih sahnesine çıkışı Petersburg’a varışından sonra şifacı ve kâhin özellikleriyle saraya girmesinden sonra olmuştur.
Çar Nikola ve Çariçe Aleksandra’nın oğulları Veliaht Aleksey hemofili hastalığına tutulmuştu. Bu hastalık o dönemde Avrupa kraliyet ailelerinde çok yaygındı. Doktorların tüm çabasına rağmen Aleksey’e iyileşmesi için bir şey yapılamıyordu. İşte bu çaresizlik içinde Rasputin, Çariçenin yakın çevresi tarafından saraya getirilmiş ve Rasputin’in müdahelesinden sonra Veliaht Aleksey iyileşmiştir.
İşte bundan sonra da Rasputin’in yıldızı parlamaya başlamıştır. Çar ve Çariçe tarafından çok saygı duyulan ve yakın çevrelerine alınan Rasputin, birçok konuda danışılan birisi haline gelmiştir.
Rasputin’in bu konumu Saraydakileri rahatsız etmeye başlamıştır. Çariçeye olan yakınlığı ve saray çevresinde kadınlarla olan ilişkileri hakkında çıkan söylentiler, her yerde dile getirilmeye başlanmıştır.
Bu sırada Rusya’nın Almanya ile savaşının, Rusya aleyhine gelişiyor olması, Alman kökenli olan Çariçe hakkında olumsuz bir hava oluşmasına neden olmuştu. Çariçenin Rasputin ile olan ilişkisi bu havayı daha da kötü yönde etkiliyordu.
Savaş esnasında Çar Nikola’nın bizzat ordunun başına geçtiği dönemde Rasputin, Çariçenin en yakın danışmanı olmuş ve politik ağırlığı daha da artmıştır. Bu durum sarayda ve politikacılarda varolan rahatsızlığı daha da büyütmüş, halk arasında yaşanan ekonomik sıkıntıların ve zorlukların altında da Rasputin’in olduğu şeklinde bir inanç oluşmuştu.

Rasputin bir şekilde ortadan kaldırılmalıydı. Ama nasıl?
Çar Nikola’nın kuzenlerinden Prens Yusupov bu konuda bir grup arkadaşıyla birlikte plan yaptı. Rasputin’i davet ettikleri evde, siyanürlü içki ve tatlı ile zehirlemeyi planlamışlardı. Bu denemeleri etki etmeyince, Rasputin’i silahla öldürmeye çalıştılar ancak bu da tam sonuç vermeyince, sonunda Rasputin’i Neva nehrinin soğuk sularına atarak boğulmasını sağladılar.
Görüldüğü gibi Rasputin ölümüyle de efsane olmuştur. Ölümüyle ilgili İngilizlerin parmağı olduğu hatta Prens Yusupov’la birlikte İngiliz Gizli Servisi’nden Oswald Rayner isimli bir ajanın da Rasputin’in öldürülmesi esnasında orada olduğu söyleniyor.
Rasputin’in o dönemde ordunun savaştan çekilmesini telkin ettiğini ve İngiliz yanlısı Bakanları görevden aldırdığı söyleniyor. Rusya’nın savaştan çekilmesinin ise Almanlar’ın tüm güçleri ile batıya saldırmasına neden olacağı için İngilizlerin felaketi manasına geldiği düşünülüyordu.

Rasputin'in son mektubu
Rasputin’in ölümünden sonra sekreteri Simonoviç, Rasputin’in yazdığı son mektupta 1 Ocak’tan önce kendisinin öldürüleceğini, eğer soylular tarafından öldürülürse, soyluların tümünün Rusya’dan ayrılacağını, kardeşin kardeşi öldüreceğini ve 25 yıl içinde Rusya’da bir tek bile soylunun kalmayacağını söylemiştir. Ve “ Ulu Çar eğer ölümümde sizin de parmağınız varsa, ailenizden hiç kimse, çocuklarınız dahil iki yıldan fazla yaşamayacak ve Rus halkı tarafından öldürülecektir” demiştir.
Eğer mektup doğruysa, kendisinin 1916 yılında yılbaşına 8 gün kala öldürüldüğüne ve Rusya tarihinde olanların Rasputin’in söyledikleriyle oldukça örtüşmesine bakılırsa yoksa Ra-Ra Rasputin çok mu hafife alınmış?

Demet İrez

www.moskova.ru dan sevgili arkadaşım Demet'in, benim de çok ilgimi çeken bu şahsiyet hakkındaki yazısını blogdaşlarıma da sunuyorum. İlginç bulunacağını düşünüyorum.

Mehlika Şeyda

 
Toplam blog
: 93
: 1712
Kayıt tarihi
: 12.12.06
 
 

Ununu elemiş, eleğini henüz asmamış bir ''Mimar''ım. Hep özel sektörde çalıştım. Yoğun çalışma yılla..