Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

Recep İvedik ve monşerler; gülün gülebildiğiniz kadar

Recep İvedik ve monşerler; gülün gülebildiğiniz kadar
 

Recep İvedik 2


Recep İvedik’e gülmek sığlıkmış, anti-entelektüellikmiş! Şu gülme eyleminin kıstaslarını belirleseler de biz de ona göre kendimizi ayarlayıp ayarlayıp gülsek.

Recep İvedik’i beğenenler beğenmeyenler, Recep İvedik’e gülenler gülemeyenler ve nihayetinde hepimiz Recep İvedik’iz veya hepimiz Recep İvedik değiliz, olmamalıyız…tartışmaları yeniden başladı.

2008’in yine bu zamanlarında ilk gösterime girişinden itibaren Recep İvedik’i 5 milyona yakın kişi izlemiş.

Hemen arkasına Recep İvedik 2 çekildi ve hem İstanbul’da hem de Berlin’de yapılan galalar ile film gösterime girdi. Filmin galasında izdiham yaşanmış.

Şahan Gökbahar, galadaki açılış konuşmasında, izdihama atıfta bulunarak "İstanbul'da bu kadar anti-entelektüel olduğunu bilmek beni gururlandırdı", "Bu filmi izlediğiniz için sosyal çevrenizden dışlanacaksınız" diyerek, Recep İvedik üzerinde bitmek bilmeyen tartışmalara tepkisini belirtmiş ve Recep İvedik'i "halk kahramanı" ilan etmiş.

Recep İvedik’i beğenmeyenlere ben de şaşırıyorum zira konu beğenip beğenmeme konusu değil…sinema sanatı filan aranacak bir film de değil. Esprileri sığmış, belden aşağıymış, küfürden başka bir şey yokmuş tarzı eleştirilerle Recep İvedik üzerinden varılan entelektüel, anti-entelektüel ayrımı kadar saçma bir şey olabilir mi?

Recep İvedik filminin gişe sayısında yadırganacak bir durum yok…

Filmdeki tüm küfürler, argo konuşmalar gençliğin dilinden düşmüyor…çoğu kişi yeri geldiğinde birbirlerine “gonuşmayın leyn” demiyor mu? Hepimiz agresif veya gompileksli değil miyiz? Recep İvedik tarzı belden aşağı esprileri veya karakter komikliklerini toplumun çoğu kesiminde duyabilir, görebiliriz.

Ha göbeğini kaşıyan adam ha Recep İvedik…bu iki rol modelin birbirinden farkı var mı? Biz buyuz!

Recep İvedik’e gülmek sığlıkmış, anti-entelektüellikmiş! Şu gülme eyleminin kıstaslarını belirleseler de biz de ona göre kendimizi ayarlayıp ayarlayıp gülsek.

Batı ile Doğu arasında konumuna bir türlü karar veremeyen, 80 yıldır hangi yöne gideceğimizi bilemediğimizden her bir taraftan çekiştirilen bir toplumun içinde milyonlarca Recep İvedik olmasından daha doğal ne olabilir ki?

Ne modern, ne feodal arada kalmış bir ülke düşünün…Kapitalizmin bu kadar yozlaştırdığı bir toplumda bir tarafta monşerler diğer tarafta Recep İvedikler olması da kaçınılmazdır.

Daha hala kurtlar vadisinde debelenip duruyoruz, çetelerin dizilerle halk nezdinde onandığı bir ülkede yaşıyoruz. Kızlarımız Demet Akalın, oğullarımız Polat Alemdar oldu. Gençliğimiz Tarkan’ın poposu ile çizdiği çemberin dışına daha çıkamadı. Halen van tu tri fourrr kültürü ile haşır neşiriz. Pop kültürü denilen illet aldı başını gidiyor, bir yerlerde de töre cinayetleri devam ediyor.

Taa en başındakilerin kabadayılık raconu kestiği bir ülke burası.

Tamamen birbirine zıt, farklı kültürel kodlar iç içe geçmiş durumda iken Recep İvedik’e burun kıvırmanın, filme ya da karaktere duyulan tepkilerin hiçbir anlamı yok.

Recep İvedik yozlaşmış toplum yapımızın aynasıdır. Her konuda ötekileşe berikileşe kendimizi yitirdik artık! Bırakın da su aksın yolunu bulsun.

Recep İvedik bir komedi filmidir…sadece gülmek içindir! Recep İvedik’i sevenleri aşağılamak da gereksizdir.

Gülebiliyorsanız gülersiniz, gülemiyorsanız da o sizin kendi probleminiz.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..