Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '21

 
Kategori
Deneme
 

Refah ve mutluluk üzerine

Bu hafta asgari ücret açıklanacak.

Türkiye’de birçok insan ne kadar olacağını merak ediyor.

Hükümet tarafı da, “iyi şekilde arttıracağız”  diyor.

İnsan neden daha fazla para almak ister?

Refah içinde yaşamak için.

Refah kelimesinin kökeni Arapçadan geliyor. Arapça da,  rafah bolluk, zenginlik demektir.

Çok eski zamanlardan beri dilimizde bu sözcük var.

Eski kaynaklarda bu kelimeden refahet ve refahiyet şeklinde bahsediliyormuş.  Arapçadan geçtiği için zamanımızda bu kelimenin yerine “gönenç” Türkçe sözcüğü de kullanılıyor.

Refah, genellikle bireylerin ve toplumların maddi durumlarını tanımlamak için kullanılıyor. Eş anlamlı kelimeler,   1- Zenginlik 2- Bolluk 3- Erinç.

Refah içinde yaşamakla mutlu olacağımızı düşünürüz.

Refah i.inde yaşamak için evimizi elektronik aletlerle doldururuz. Mesela artık bulaşık makinesi, çamaşır makinesi evlerin olmazsa olmasıdır. Ama bu makineleri kullandıktan sonra, köyde bulaşık, çamaşır yıkadıkdan sonra, yorgunlukla içtiğimiz çayın tadını alamayız. Bunu da şuna bağlarız “ herhalde suyundan olsa gerek, köydeki çayın tadı bir başka oluyor.” Oysa çay aynı çay, köydeki suyu alıp şehre getirsen, çaydan o tadı olmayız. Burada olay, vücudun  yorulduktan sonra, çayla kavuşması ile, yorulmadan kavuşma arasında fark olayıdır.

Yani refah her zaman mutluluk getirmeyebilir. Mesela İstanbul boğazında, en görkemli yalılarda oturan, hiçbir şeyi eksik olmayan, yani refah içinde olmasına rağmen, mutlu olmayan, psikiatri kliniklerinin müdavimi çok insan vardır.

Refah, önemli tabiî ki.

Para olmadan refah da olmaz.

O zaman para da önemli, ama her şey değil.

İnsanlar, yaşlandığı zaman, emekli olduğu için çok çalışırlar, çalışırken aşırı yorulurlar, bazen bu ağır çalışma hastalıkları da getirir. Çok çalışarak kazandıkları paraları bu sefer sağlıklarını geri kazanmak için harcarlar. Bu her zaman da mümkün olmaz. Mesela kansere yakalanan bir insan, hangi tedaviyi kullanırsa, kullansın, bazen sonuç değişmeyebilir.

O zaman ne yapmak lazım?

Çalışmalı, para kazanmalı refah içinde yaşamak için, ama bunu kendimizi yıpratmadan yapmalıyız. Bazen para hırsı ile gözümüz hiçbir şeyi  görmez.  Bunun kimseye yararı olmayabilir, hatta zararı da olabilir.   

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..