Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '10

 
Kategori
Güncel
 

Referandum sonuçları ve halkın anayasası

Anayasalar, en temel normlardır ve halkın tamamınının haklarını güvence altına alan metinlerdir. Onun için anayasaların yapımında çok büyük toplumsal mutabakatın olması gerekir aksi takdirde çoğunluğu elinde tutan kesim kendi haklarını genişletmek için diğer kesimin haklarını yok edebilir.

Anayasa değişikliğini yapmak isteyen AKP %47 oy oranıyla 341 milletvekili çıkarmış bu da milletvekillerin %62 si demek. Bu sayı Anayasa değişikliğinin referanduma gidebilmesi için 3/5 (331 MV) yeterli bir sayıdır.

(Belki de matematiksel hesaplarla duruma göre %40 ve daha az alan bir parti bile mecisteki 3/5 (331 MV) ya da %60 temsiliyeti sağlayacak çoğunluğu sağlayabilir.)

Ve sonuçta anayasa değişikliği referanduma giderse bu metin %50.01 kabul oyuyla kabul edilebilir. Yani halkın %50 'sinin kabul ettiği bir metin halkın %100"ünü etkileyebilecek bir Anayasa halini alabilir.

Öncelikle laf olsun diye demokrasiden bahsedilmiyorsa;

- Her madde ayrı ayrı oylanmalıydı.

- Referandumda en azından 2/3 yani %67 yada %75 gibi bir kabul oyu gerekliliği aranmalıydı.

Anayasa değişikliği halkın her nekadar %42 gibi önemli bir çoğunluğunun içine sinmese de kabul edildi. Allahtan bu oran %49.99 olmadı..

Bu anti demokratik sistemin (yani %40'ın %60' temsili) sona erbilmesi için uzun vadede yapılması gerekenler ise şunlardır.

1- Seçim barajı %5-7'ye düşürülmelidir. (Tam çözüm olmasa da dengesizliği azaltacaktır.)

2- Milletvekillerinin liderler yerine halk tarafından seçilmesi ve milletvekillerinin düşüncelerini partiden atılma korkusu olmadan açıklayabilecekleri bir düzenin sağlanması gerekir. Parti kararlarının demokrasiyi engelleyecek bir hal almaması gerekir.

3- Yürütme ile yasama arasında daha sert bir ayrılığın sağlanması ve yürütmenin yasamaya( halka) hesap verebileceği bir düzenin sağlanması gerekiyor. (Yürütmenin halktan önce halkın temsilcilerine hesap verebileceği bir sistemin oluşturulması.)

 
Toplam blog
: 6
: 4915
Kayıt tarihi
: 30.08.10
 
 

  İktisat alanındaki lisans, işletme alanında yüksek lisansımı tamamladım. Bir kamu kurum..