Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '10

 
Kategori
Siyaset
 

Referanduma bir hafta kala

Referanduma bir hafta kala
 

Referanduma bir hafta kaldı. Oyumuzun rengini geçen yazımda belirtmiştim. O günden bu güne vardığım düşünceyi sizinle paylaşmak istiyorum. Önceki yazımda sandığa gidecek seçmenin anayasa değişikliğinin bilinçinde olmadığını (büyük bir çoğunluğunun) partisinin hareketine göre oy kullanacağını söylemiştim. Nedeni hukuk dilinin anlaşılmasının, yorumlanmasının zor olmasıdır.

Peki ne yapmalıyız ? Konuya hakim, uzman kişilerin yorumlarını dinlemeli, özellikle tarafsız kesimin değerlendirmelerine dikkat etmeliyiz. Parti liderlerinin mitinglerde konuyu kişiselleştirmeleri, partisel çekiştirmelere götürmeleri bence olumsuz bir görüntü oluşturuyor. Sandığa gidecek halk ne istiyor? Kendisinin anlaya bileceği bir açıklama istiyor.

Ben anayasa değişikliğine uğrayacak maddeleri tek tek okudum. Ön yargısız okuduğunuzda bir sakınca görülmüyor. Ama hukukcu değilim, dolayısıyla atladığım veya yanlış yorumladığım maddeler olabilir. Benim özellikle takıldığım Anayasa Mahkemesi ile ilgili yorumu CHP nin bildirgesinden size aktarmak istiyorum.

"Değişikliklerin asıl amacı yargıya AKP’nin yandaşlarını atamaktır. Bu değişikliklerle Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 11’den 17’ye çıkarılmaktadır. Yeni 6 üye, AKP’nin çoğunlukta olduğu Meclis ve AKP’nin aday göstermiş olduğu mevcut Cumhurbaşkanı tarafından atanacaktır. Zaten Anayasa Mahkemesi’ndeki 5 üye, mevcut Cumhurbaşkanı tarafından atanmıştır. Bu değişiklikle mevcut Mahkeme’nin 17 üyesinden 11’i, yani çoğunluğu, AKP tarafından atanmış olacaktır. AKP bunu neden istiyor?

Çünkü Anayasa Mahkemesi aynı zamanda Yüce Divan sıfatıyla Başbakan ve bakanları yargılamakla görevlidir. Yani Recep Bey, vakti geldiğinde bu mahkemede yargılanacaktır. Recep Bey’in derdi kendi yandaşları tarafından yargılanabilmektir. AKP benzer bir oyunla üye sayısını artırarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu da ele geçirmek istemektedir. Bu Kurul, 8 AKP YARGIYA KENDİ YANDAŞLARINI ATAMAYA ÇALIŞIYOR. Türkiye’deki tüm hakim ve savcıların atamalarını yapmaktadır.

Yani AKP, HSYK’yı ele geçirerek tüm yargı sistemini kontrolü altına alacaktır. Böylelikle Türkiye’nin bütün il ve ilçelerindeki hakim ve savcıların atanması üzerinde siyasi etki sağlamış olacaktır. Bizim endişemiz sonuçta yargının ve yargı kararlarının siyasallaşacağıdır. Demokrasinin temeli yargının, yasama ve yürütmeden bağımsız olmasıdır. Yargıyı, yasama ve yürütmenin emrine verecek olan bu değişiklikler, demokrasinin özüne aykırıdır. Yargıyı AKP’nin emrine verecek olan bu değişiklikler, haklının değil güçlünün hukukunu koruyacaktır. Bir arsa ya da alacak davası mı var, vatandaş hakkını bağımsız mahkemelerde değil parti teşkilatlarında arar hale gelecektir. Yandaşın arkası vatandaşın hakkına baskın çıkacaktır. AKP, çeşitli aldatmacalarla minareye kılıf hazırlamaktadır.

Neymiş, Avrupa ülkelerinde Anayasa Mahkemesi üyelerini Meclis seçiyormuş! Doğrudur, ama bu ülkelerde mahkeme üyeleri meclisin üçte iki çoğunluğuyla seçilmektedir. AKP önerisinde ise üyeler basit çoğunlukla seçilebilecektir. Avrupa ülkelerindeki sistem bizde olsa, AKP üye seçimleri için muhalefetle uzlaşmak zorunda olacaktı. Ama Recep Bey’in defterinde uzlaşma yazmaz!

Eğer bu değişiklik olursa AKP, ertesi gün basit çoğunlukla kendi yandaşlarını Anayasa Mahkemesi’ne atayacaktır. Bu değişikliklerin amacı yargı reformu değil yandaş yargıdır. Yargı bağımsızlığının olmadığı bir ülkede bireyin temel hak ve özgürlüklerini korumak mümkün olmaz."

Sanırım, Kılıçdaroğlu meydanlarda bunu dile getiriyor, ama biz duymuyoruz. CHP in düşüncesini bir tarafa bırakalım, hukukcularımız çoğunluğu niye "HAYIR" diyor, bunu düşünmeliyiz.

Bana sorarsanız, EVET demek büyük bir sorumluluk, vatandaş olarak bizler için ciddi bir karar. Dolayısıyla bu sorumluluğun altına girmek istemiyor "HAYIR" diyorum. AKP bu konuda israrcı ise gelecek seçimlerde bu anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde etmelidir.

Sandığa giderken iki kere düşünmeliyiz....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..