Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Rodop Dağları'nda mahsur bir Kayak Tatili

Rodop Dağları'nda mahsur bir Kayak Tatili
 

Kayak tatilinin cok pahalı oldugu ülkemizde , hazır kış zamanı belki gitmek isteyenler olur diye Bulgaristan maceramdan bahsetmek istedim.

En güzel yol maceralarımdan biridir Bulgaristan, çünkü içinde bir sürü bilinmez vardır. Bol süprizli dolayısıyla bol heyecanlı adrenalini yüksek. Öyle gitmeden yapılacaklar listesine falan gerek kalmadan, zaten baştan zor olduğu kabul görmüş bir yolculuktur…

Sevgili hayat arkadasımla cıktığımız ilk yurtdışı maceramızdır. Rodop dağlarında dağcıların actıgı patika yolu anayol olarak gösteren Google Maps 'e teşekkürü bir borç bilir ve bize yaşattığı harika anılar için minnetlerimi gönderirim.

Pamporovo 'da snowboard yapmak üzere harika bir kayak pisti oldugunu ögrenip programımızı yaptık. Arabayla gitmeye karar verdik. Zaman geldi düştük yola. Çanakkale aşıldı, Edirne kapısı geçildi ve Yunanistan'a girildi.

Hersey buraya kadar harikaydı. Vapurda çaylar, tostlar, Kaz Dagları'nın eteklerinde manzaralar…

Yunanistan'da gececeğimiz gümrük kapısının kapalı oldugunu ögrenene kadar normal bir yolculuktu. Yunanistan sokaklarında kaybolana kadar haritada da sorun yoktu. Sonra ufaktan ordan mı burdan mı karışıklığı yaşandı ama nihayet gümrük kapısına varıldı. Bulgaristan'a Yunanistan'dan geciş yapılacak. Ancak bu kapıdan öyle herkesler geçemez! Bir kere Avrupa Birliği üyesi vatandaşı olman gerek. Diyoruz ki biz dünya vatandaşıyız Avrupa ne ki …cık …Olmaz. Araba aranır, gerekli telefonlar edilir, uzatıldıkça uzatılır.

Ben bu bekleyişi cok severim. Bosna - Hırvatistan kapısında da yaşamıştım aynı durumu. Böyle durumlarda rahat davranınca bir şekilde çözülüyor nasılsa. Kapıda yatacak halimiz yok.

Gerekli izin alınır :)) Dönüş için bu kapıdan gecişin yasak oldugu bastırıla bastırıla vurgulanır.

Yuppii! Bulgaristan'dayız. O geçişi hala hatırlarım dün gibi.

Ve yaklaşık olarak sadece 2 saatlik yolumuz kalmıştır artık. Haritadan Pamparov tespit edilir bulunduğunuz yerden oraya en kısa yol tarifi alınır ve oda nesi  biraz engebeli patika bir yol. Neticede kayak yapılacak yer yukarda. Hem fikir miyiz? Arabadan yükselen evet evet dogru yol sesi ile yola devam edilir. Kar başlar. Zincir zamanı gelir. Zincir takılır asma köprülerden o koca araba ile gecilir. ve kar biter. Zincir çıkarılır…

Kar tekrar başlar. Hadi bir daha takılır zincir. Hava hepten soğur ve bir bakmışsın, Rodop daglarının ormanlarında, asırlık agacların arasında gökyüzünü dahi göremez ve kendini, kendi gölgenden dahi  korkarken bulursun. Yol çetinleşir, daralır. Ve anlarsın ki o yol bu yol degildir… ve bir ses zincir kırılır.

İttir, kalktır olmaz. Araba zerre hareket etmez , ileri geri, taş koy ot koy agac dalı koy. Olmaz.

Arkadaslar geceyi burda geçirelim olmadı, haritaya göre 10 km falan asagıda bir köy var,  sabah ilk ışıklarla köye gider yardım getiririz. Zaten otelde yukarda bir yerde olmalı,  3 km gösteriyor harita. Olmadı yukarı yürürüz.

Geceyi tarif etme mümkün degil. Canım sevgilimin bölük pörçük uykusu, sevgilisinin ve kardeşinin sorumluluğunu omuzlarında hissetmesi ve yaklaşık 10 saat aralıksız araba kullanması,  yinede derin bir uykuya düşmesine yetmemişti.

Sabah olur ve iki kişi araba da kalır. Fatihle ben yukarı dogru yürümeye karar verip başlarız ilerlemeye. Kiril alfabesinin tabelalarını anlamaya calışırız. Olmaz, telefon cekmez  ve yaklaşık 2 saat yürüdükten sonra yolun agaclarla kapatıldıgını görürüz. İn cin top atar ve caresizce birbirimize bakarız…

Zaman gelmiştir..
'911’ i ara  ' 
Abicim Avrupa'dayız 112 olacak O
Bence arama rezil oluruz. 
Ya helikopterle gelirlerse .
Abartma Bulgaristan’dayız.
Cümlelerinden sonra 112 ye ulaşır ve I phone sayesinde koordinatlarımızı veririz.

Harika bir andı ..:))

Yaklaşık 2 saat sonra 1990 lardan kalma bir Lada ile evet evet bir Lada ile yanlış degil. Koca arabayı allem edip kallem edip sıkıştıgı yerden cıkarıp birde üstüne geri cevirip, hala nasıl yaptıklarını anlamış degilim, bizi Pamparov yoluna kadar cektiler, hemen otelimizi bulduk ve yemek molası dahi vermeden iki gün aralıksız kaydık. Harika bir pist ve harika bir maceraydı.

İşte o gün anladım ki, bu adamla dünyanın her yerine gidilir, en güzel maceralarla da dönülür. Aradan tam iki yıl gecti. Bir kayak tatiline daha karar verdik. Geçen hafta Erzurum Palandöken yollarına düştük. Bu kez daha uzun kalıp Snowboard’un hakkını vermek istedik. Giitğimiz ilk gün Ejder tepesinin 3125 lik tepesinde, sevgilim -15 derecede cebinden cıkardıgı yüzükle, hayatımızın gidişatını da  degiştirdi. Kar tatillerine bayılıyorum, benim için süprizi ve heyecanı bol oluyor her zaman. Detaylar için 

https://www.facebook.com/Gezenmibilirsezenmi

www.gezenmibilirsezenmi.com

 
Toplam blog
: 5
: 218
Kayıt tarihi
: 24.09.13
 
 

Gittiğim yerde oralı gibi davranmak en sevdiğim şey. Teksas’ da kovboy çizmelerimle, Lakers maçın..