Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '12

 
Kategori
Tiyatro
 

Rosenbergler Ölmemeli Oyunu son kez izleyiciyle buluştu

Rosenbergler Ölmemeli Oyunu son kez izleyiciyle buluştu
 

Rosenbergler ölmemeli oyunundan


Ünlü Fransız tarihçi Alain Decaux'nun kaleme aldığı Rosenbergler Ölmemeli oyunu,2011-2012 tiyatro sezonunda İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Tiyatroları tarafından sahneye kondu.Oyunu Orhan Alkaya yönetti.Başlıca oyuncular; Mazlum Kiper,Mert Tanık,Aslıhan Kandemir,Ali Mert Yavuzcan.

1950'lerin Amerika'sında Amerikan vatandaşı Yahudi Ethel ve Julius Rosenberg ,Sovyetler Birliği adına casusluk yapmakla ve atom bombasının planlarını sızdırmakla suçlanmıştı.6 Mart 1951'de başlayan davalar 19 Haziran 1953 günü Ethel ve Julius Rosenberg'in idamıyla sona erdi.Ethel Rosenberg'e bütün suçu eşine yüklerse serbest kalabileceği söylenmesine rağmen bunu reddetmiş.

Orhan Alkaya'ya göre Rosenbergler Ölmemeli oyunu,bütün zamanların 1950'lerinde,bütün coğrafyanın Kuzey Amerika'sında ,bütün otokrasilerin Mc.Carthycilik yahut soğuk savaş döneminde yaşanmış bir adalet problemini konu ediyor.

Rosenbergler Ölmemeli oyunu,yazarının isteği üzerine maalesef programdan çıkarıldı.Ben pazar günü son oyunu izleme şansına eriştim.Ancak artık dünyanın hiçbir yerinde bu oyun izlenemeyecek.Suçsuz yere idam edildikleri düşünülen Rosenberglerin son zamanlarda Sovyetler Birliği için casuslık yapmış olma ihtimalinin tekrar gündeme gelmesi ve bir şekilde doğrulanması,oyunun kaldırılma sebebi olabilir.Ancak Rosenbergler hakkındaki tartışmalar hala devam ediyor.

Oysa izlediğim oyun gerçekten başarılı bir şekilde sahneye konmuştu.Tam da bu oyunu tiyartoseverlere tavsiye edecektim ama yazar Alain Decaux'nun isteği doğrultusunda artık izlenmesi mümkün değil.

Tiyatrosuz kalmayın.

Mehtap Dalayman

 
Toplam blog
: 68
: 4043
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

İ.Ü.Alman filolojisi mezunuyum. İlle de sanatsal faaliyet diyorum...