Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '08

 
Kategori
Siyaset
 

Rus-Gürcü savaşı ve neticeleri

Rus-Gürcü savaşı ve neticeleri
 

Gürcistan’ın Güney Osetya’ya girmesiyle başlayıp Rusya’nın müdahalesiyle nihayete eren savaş neticeleri itibariyle dünyada yeni gelişmelere zemin hazırlayacağa benziyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla beraber var olan tek kutuplu dünya düzeninin beklide sona erdiği intibasını veren ve eriyen soğuk savaşı tekrar dirilten bu savaş sonunda, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri eskisi gibi karşılıklı hamleler yapmaya başladığının tanığıoluyoruz.

Bush ve Medvedev (Putin)’ in rakipolduğu bu satranç tahtasında Bush, Medvedev’in Gürcistan girişimine karşılık Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile füze kalkanı antlaşması imzaladı.

Rusya ise Polonya ve Çek Cumhuriyetin deki füze kalkanlarına karşılık Beyaz Rusya ile İskender Füzelerini yerleştirme konusunda antlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Rusya aynı zamanda Suriye’ye de iddialara göre füze savunma sistemi ve donanma üssü kurmayı planlıyormuş.

Bu gelişmeler Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki restleşmeye bir başka boyut getirecek vekuşkusuz bu rekabeti ziyadesiyle kızıştıracaktır.

Netice itibariyle izah edersek, busavaştan en karlı çıkacak ülke olarak savaşla birlikte söz konusu nükleer krizinin gündemden düşmesi ile zaman kazanacak. Suriye’ye yerleştirilmesi planlanan İskender Füzeleri ile kendisi tarafından düşman ilan edilen Amerika Birleşik Devletleri’ne mesaj verilmesi ve İsrail’i dengelenebilecek bir ülke olmasını sağlanmasına sevinecek İran’ı gösterebiliriz.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..