Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '16

 
Kategori
Anılar
 

Rüşvet kapıdan girince İmam bacadan çıkarmış

Rüşvet kapıdan girince İmam bacadan çıkarmış
 

www.ruyabilim.com


İşyeri ve konut kredi faizlerinin dibe vurduğu 2000'li ilk yıllar. Bankalar  bir kredi kullandırma yarışına tutuşmuşlarki sormayın gitsin. O dönemde idareciliğini yapmış olduğum (...) Şubesi de verilen hedefleri tutturma doğrultusunda karınca kararınca bir şeyler yapmak zorunda. Ancak bulunduğumuz bölge İstanbul'un çoğu bölgesinde yaşanan tapu sorununu had safhada yaşayan bir semt. Gelen müşteri talepleri içerisinde krediye uygun tapu yok gibi. Bu nedenle işlerimiz bir hayli zor yürüyordu.

Neyse bir müddet sonra gelen taleplerin içerisinde kriterlerimize uygun bir tapu buluverince anında firma ziyaretine gittik. Söz konusu gayrimenkul Dörtyol-Okmeydanı semtinde sekiz-on katlı bir bir bina idi. Giriş katında mal sahibinin işletmekte olduğu bir ikinci el oto galerisi, üst katlar ise tekstil ağırlıklı olarak çalışmakta idi. Diğer gerekli bilgi ve evrakları tamamladıktan sonra firmadan ayrıldık.

Şubeye gelince kredi talebimizin teminatını oluşturacak taşınmazın tapusunu antlaşmalı ekspertiz firmasına faksladık. İşlemlerin hızlandırılması için de telefon ile ricada bulunduk ve kredi talebinde bulunan müşterimiz ile umutla beklemeye koyulduk. Bu arada firma sahibinden azıcık bahsetmemiz gerekirse; söz konusu kişi son derece samimi, sıcakkanlı, konuksever bir yurdum insanı idi.

Ekspertiz talep işleminden bir kaç gün sonra görevli eksper firmaya telefon ederek geleceğini bildirmiş ve akabinde ziyarette bulunmuş. Eksper görevini yaparken bizim saf ve gerçekten iyi niyetli firma sahibimiz önce çay kahve sonra yemek teklifinde bulunmuş. Eksper her seferinde kibarca reddetmiş. İşlemlerin sonuna doğru hiç bir ikramda bulunamayan ve dolayısıyla büyük bir eziklik yaşayan firma sahibi son bir kez daha yemek yeme teklifinde bulunmuş. Bu sefer eksper biraz sıkılarak bir kez daha reddetmiş ve aracına binmek üzere vedalaşmış. İşte tam bu sırada firma sahibi hareket halindeki araca koşarak yarı açık arka camdan içeriye 200.TL'lik banknotu fırlatıvermiş. O anda aracını kullanmakta olan eksper neler olduğunu ancak aracını park etmek için arka camı kapatırken anlamış ve yol üzerinde bulunan ilk şubemize uğrayarak söz konusu parayı "(....) Şubesi-Rüşvet İadesi" ibaresi ile şubemize havale etmiş.

Son derece enteresan bir açıklama içeren bu havale işlemi bankamızın genel müdürlük binasını Hukuk Müşavirliği ve Teftiş Heyeti Reisliği başta olmak üzere resmen ayağa kadırdı. Benim direkt telefonum, şubemizin diğer telefonları ve cep telefonum susmak bilmedi. Bölge Müdürü ise telefonla görüşme yerine ertesi sabah birebir fırça atma tercihini kullandı. Tüm bunların yanında bankadan tanıdık arkadaşların bizleri makaraya almaları günlerce sürdü. Müşterimizin bu girişiminin saflık ve iyiniyet içeren bir işlem olduğunu müfettişlere kabul ettirmemiz de günlerce sürdü. Konuyu derinliğine araştırmak için yapılan firma ziyaretinde müfettiş firma sahibine "Parayı ne amaçla verdiğini" sordu. Aldığı yanıt ise tam beklediğim gibi idi "Çay, kahve, yemek ikram ettim reddetti arabasına bindiğini görünce son çare olarak harcadığı benzine ortak olayım istedim." Müfettiş yüzünde beliren gülümsemeyi gizleyememişti.

"Rüşvet kapıdan girince imam bacadan çıkarmış" atasözü ise azıcık evrilerek "Rüşvet araba camından girince eksper Genel Müdürlük binasına çıkarmış" şekline dönüşüvermişti. 

Yeniyılın ilk yazısı dolayısıyla mutlu yıllar...

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..