Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '22

 
Kategori
Güncel
 

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI

    NE ZAMAN BİTECEK?

                                               

Rusya devlet Başkanı Putin Ukrayna’ya karşı savaş yapacağı konusunda hazırlıklar yapıyordu. Rus Ordusu başında bazı komutanlarla birlikte yapacağı savaş konusunda toplantılar yapıyordu. Bunu duyan Ukrayna’da savaş hazırlıkları başladı.  Siviller Rus işgaline karşı tedbir aldılar. Derken Rusya Ukrayna arasında tırmanan krizde, sıcak savaş ihtimali her geçen biraz daha artıyordu. Rusya’nın Donbass sınırda ve Belarus kanatlarında başlattığı geniş çaplı askeri tatbikatlarla harekete geçti.  

Nihayet 24 Şubat’ta başladığı Rusların Ukrayna işgalinde vurduğu ağır silahlarla ve roketlerle Ukrayna kentleri ağır kayıplara mal oldu. Bu yazımı yazdığım saatlerde 17 gün geçti. Her iki taraftan da binlerce erkek, kadın ve küçük çocuklar telef oldu. Evini, barkını bırakıp komşu ülkelere kaçanlar sığınmacı oldu. Koca koca apartmanlar yerle bir edildi. Bombalarla ateşe verilen binalar yok oldu. Savaştan dolayı yerinden, yurdundan ettiği Ukraynalıların sayısı 15 günde 2,5 milyona dayandı. En çok sığınmacı alan ülke Polonya oldu. Medyadan aldığımız bilgilere göre Polonya’daki sığınmacı sayısı 1,6 milyonu aştı.

Rusya, Ukrayna savaşı sırasında Birleşmiş Milletler (MB), Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle 2 milyon 316 bin kişinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Buna göre:

POLONYA :…….... 1, 6 milyon

SLOVAKYA:…….    214 bin

RUSYA:…………     165 bin

ROMANYA:…………99 bin

MOLDOVA :…………85 bin

BELARUS:………… 765 bin

DİĞER AB ÜLKELERİ:.…259 bin   

Öte yanda Ukrayna’da bulunan 14 bin 80 Türk vatandaşlarımızın da Türkiye’ye geldiklerini öğreniyoruz.  Bu da bizi sevindiriyor.

Ukrayna Rusya savaşı sırasında geçici bir ateş ilan edilse de Ukrayna’da 5 kentteki 6 noktadan tahliyeler sürüyor.  Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin durmadan komutanlarına“ “verdiğimiz planlara göre hareket ediniz” diye emir veriyor.

Ortada oransız bir güç var. Putin'in önceden kaydedilmiş açıklamasının yayımlanmasından dakikalar sonra, başkent Kiev yakınları da dâhil olmak üzere ülke genelindeki noktalara füze saldırıları başladı. Rus kuvvetlerinin; Rusya, Belarus ve Rus işgali altındaki Kırım'dan girerek Harkov şehri de dâhil olmak üzere Ukrayna'yı işgal ettiği doğrulandığını sosyal medyadan öğreniyoruz.

Yine bu yazımı yazdığım saatlerde Ukrayna'da, Rus askerleri bir belediye başkanını kaçırdıklarını öğreniyoruz. Ukrayna'da kuşatma altındaki Melitopol'ün Belediye Başkanı Rus güçleri tarafından kaçırıldı. Ukrayna  Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirill Timoşenko, Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un Rus güçleri tarafından kaçırıldığını basından öğreniyoruz.

 

 

Ukrayna’ da bulunan bir cami Ruslar tarafından bombalandı. Başkent Kiev’in kuzeyinde çatışmalar dün gece ve bu sabah şiddetlenmeye başladı. Liman kenti Mariupol'da ise Türk vatandaşları da dâhil olmak üzere 80'den fazla yetişkin ve çocuğun sığındığı camiye bombalı saldırı düzenlendiği iddia edildi. Bu cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştı. Ukrayna Rusya arasındaki savaşın başından beri Moskova’nın talep ettiği üç koşul vardı: Ukrayna’nın Nato’ ya girmemesi, Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunun kabulü ve Donbass’ın bağımsızlığını tanınmazı “ şartlarına Ukrayna lideri Vlodomir  Zelenski Kırım ve Donbass’ın  tartışmaya hazır oldukları ifade ettiler. Açıklamalar böyle devam ederken bizim Türkiye’de barış konusunda çalışmalar yapılıyor.

Türkiye’nin böylesine barış konusunda arabulucu olması elbette sevindiricidir. Örneğin 10 Mart 2022 de Antalya’da bir çözüm süreci için toplantı yapıldı. Bu toplantıya Türkiye dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Antalya’da bir araya geldiler. Ancak ne yazık ki Zirvede Barış çıkmadı. Antalya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ un da katıldığı toplantı 1,5 saat sürdü. Görüşmelerin ardından iki bakan ayrı ayrı konuştu. >Ukraynalı Bakan Kuleba:” Ben sivillerin tahliyesi için geldim, Ama Lavrov insani koridor karlı tutum göstermedi. Sadece dinleme amacıyla geldi” dedi. “ Ukrayna’ya kim silaeh veriyorsa onlar suçludur “ diyen Lavrov ise Kuleba’nın insani koridorla ilgili iddialarını reddetti. Lavrov, Sivilleri kalkan olarak kullanıyorlar. Bir daha asla Batı’ya bağımlı olmayacağız. Putin Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor “ ifadelerini kullandı.  (11 Mart 2022 basından)  

Peki, Ukrayna ve Rusya Savaşı devam ederken

Savaş  sırasında neler oldu?

Nükleer tartışmaları sürüyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Grossi, Çernobil ve Zaporijya Nükleer Santralındaki nüleer faaliyet ve maddeleri denetlemek amacıyla yerleştirilen ekipmanlardan bilgi akışının kesildiği ve bunun kaygı verici olduğunu söylediler.  

  • 1-Şirketler bir bir çekiliyor, gıda şirketleri ticari faaliyetlerini askıya aldılar. Rusya ile alış veriş yapılmamasını önerdiler.
  •  
  • 2- Japonya’dan petrol vetosu. Japonya hükümeti, ABD ve Avrupa ülkelerinin izlediği “ Ekonomik yatırımlar” doğrultusunda, Rusya’ya karşı yeni hamleler planlanıyor. Japonya, Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamayı planladığı bildirildi.
  •  
  • 3- Yardımcı olacağını söyleyen Fransa’dan ise olumlu bir haber gelmiyor. Fransa, bu ülkeye gönderdiği silah desteğinin mahiyeti hakkında bilgi paylaşmıyor.  Bu durumda Ukrayna Başkanı “Zelenski bizi yalnız bıraktılar” diyor.  
  •  
  • 4- ABD’de uçak çıkmazı. Polonya’nın  Ukrayna’ya elindeki MİG-29  uçaklarını sevk etme görüşü Washington’da  gündemin ana   başlıklarından biri oldu. Polonya’nın uçaklarını gerilimi arttıracağını ifade edildi. ABD eliyle transfer teklifi ABD yönetimi, destelemediği açıkladı.  Ancak son günlerde aldığımız bilgilere göre ABD senatosu Ukrayna’ya 13,6 milyon dolar yardım paketinin onayladığını öğreniyoruz.  
  •  
  • 5- 3 bin askeri altyapı imha edildi. Ukrayna’da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısının 2 bin 800’ü geçtiğini açıkladı.  Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov,” Operasyonun başından bu yana Ukrayna’da 2 bin 814 askeri altyapısı tesisi imha edildi” diye konuştu.  
  •  
  • 6- BM’de askerlerini çekiyor. BM, Ukrayna’nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki barış gücü misyonunda görev yapan askerlerini ve askeri teçhizatını geri çekeceğini doğruladı.
  •  
  • 7- Avrupa’da savaş endişesi var. İsveç Başbakanı  Magdalena  Andersson, güvenlik durumunun istikrarını bozacağı varsayımla NATO’ya  üyeliği şimdilik düşünmediklerini söyledi. Andersson,“ Rusya’nın saldırgan tona bürünmesinden sonra, savunmamızı güçlendirdik ve uluslararası işbirliğimizi artırdık “ dedi.
  •  
  • 8- Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelvensin,  ülkesinde savaş döneminde sivillerin silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı.  
  •  
  • 9- Öte yanda Rusya, Ortadoğu’dan ve özellikle Suriye’den para karşılığında gönüllü olarak asker istiyor; Bu konuda Rusya Ordusu içinde görev almaları konusunda çağrıda bulundu.

 

Rusya Ukrayna savaşı biran önce  barışla son bulmasını diliyorum. Bir insan olarak bebeklerini, eşlerini ve çocuklarını kaybeden ağlayan gözü yaşlı kadınlara benim de yüreğim yanıyor. Türkiye’nin genel olarak bu alanda barış konusunda görünmesine sevindim.

 

Sözün özü, Rusya Ukrayna arasında savaş birlerce insanın ölmesine ve evini barkını terk etmesine sebep oldu. Putin bu arada dünyanın dikkatini çekmek için Ukrayna’ya savaş yapmaya karar verdi. Galiba askerlerini ve silahlarını tecrübe etti. Ukrayna’nın başına bela oldu. Binden fazla bebeğin ölmesine de neden oldu? Bir insan olarak çok üzüldüğümü belirtmek isterim. Rusya’dan da çok ölenler oldu. Annelerin gözyaşlarını kim dindirecek? Ukrayna Başkanı Zelenski “ beni yalnız bıraktılar” diyordu…

 

Sözlerimi Gazi M. Kemal Atatürk’ün bir iki sözü ile bağlamak istiyorum.    

 

  •  Savaş felakettir, Yurtta sulh, cihanda sulh, Tarihte yarılmamış ve yarılmayacak cephe yoktur.

                                                       Gazi M. Kemal Atatürk

-------------------------------------------------------------

NOT: Şehit Polislerimizi dualarla uğurladık. Şanlıurfa’nın Haliliye İlçesinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele eden görevli Polislerimize ateş açıldı. Saldırıda Komiser Yardımcısı Abdullah Yasir Binici (30) ile polis memuru Cemal Bozkurt (32) şehit düştü. Şehit polislerimize Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere, Türk Polis Teşkilatına başsağlığı diliyorum. Mekânları cennet olsun. A.GÜLER

 

 

 

 

    Abdülkadir  GÜLER 

    13  Mart 2022-  SÖKE

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..