Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '22

 
Kategori
Özel Günler
 

107.Yılında Çanakkale Zaferi

   ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN

   107. YILI KUTLU OLSUN

                                              

 

Çanakkale Zaferi’nin 107.Gününü milletçe kutlamanın gururu ve sevinci içindeyiz. Başta Gazi M. Kemal Paşa olmak onun tüm silah arkadaşları ve kahraman Mehmetçiklerimizle birlikte tüm şehit ve gazilerimizi minnetle ve şükranla yâd ediyor, mekânları cennet olsun diyorum.  18 Mart 1915 tarihinde kahraman ordumuzun el birliğiyle canları pahasına tüm uluslara karşı  “ Çanakkale Geçilmez “ dediler. V ede bunu başardılar.  Cümlesinin ruhu şad olsun.

Çanakkale’ye eski Aydın Milletvekilimiz eğitimci yazar ve şair M. Kemal Yılmaz’ın yardımlarıyla bu şehit topraklarına gitmek bana nasip oldu. Özellikle Sayın M. Kemal Yılmaz’a ne kadar teşekkür etsem azdır. Bu sa ygıdeğer   ve yurtsever insanı   M.Kemal Yılmaz'ı   rahmetle anmadan geçsem  saygısızlık olur.  Nur içinde yatsın, mekanı     cennet olsun...

Zaman zaman M. Kemal Yılmaz beni Ankara’dan telefonla arıyordu. Yine 17 Nisan 2003 tarihinde telefonda bana aynen şöyle dedi: “ Şairim, 18- 20 Nisan 2003 günlerinde Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği ile birlikte yaklaşık 45 kişilik bir otobüsle Çanakkale’ye gideceğiz. Ben onların rehberi olacağım. Sizi’ de davet ediyoruz.  Yalnız hazırlığını yaparken yanında kalem, defter getirmeği unutma”

Demesi üzerine ban de hazırlıklı olarak bu kafileye katıldım. Bu kafileyle birlikte Çanakkale’ye gittim.  Adı geçen Dernek Başkanı Ertuğrul Özdemir idi.18-20 Nisan 2003 tarihleri arasında Çanakkale Şehitliklerini topluca gezdik. Kayda değer bir gezi oldu. Dönüşte aldığım notları Söke Ekspres’te yazdım.  Daha sonra yine M. Kemal Yılmaz ile birlikte iki kez daha katıldım. Bu geziler dolayısıyla “Çanakkale İzinde Aynalı Çarşı” ( Gezi, Araştırma, İnceleme) adı altında 350 sayfa, 4 baskısı yapıldı. ( Aydın -Kolalı Matbaası- 2008)

Çanakkale’nin girişinde karşı ki dağlarda ünlü şairlerimizden Necmettin Halil Onan’ın ( 1908- 1968) “BİR YOLCUYA”  adlı şiirinde şu sözler yazılıdır:

 

Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın,

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,

Bir vatan kalbinin attığı yerdir!...

 

Ünlü şarimiz   Necmettin   Halil Onan' ı da   rahmetle ve saygıyla   anıyorum. 

Çanakkale Savaşları 8 ay 14 gün sürdü.  Bu çetin savaş günleri sırasında Gazi M. Kemal Paşa şöyle diyordu askerlerine:

Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.

Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında

başka komutanlar hâkim olabilir. “

                                                Mustafa Kemal

                                          Conkbayırı, 25 Nisan 1915

Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz, Fransız, Avusturalya ve Yeni Zelanda askerleri vardı. Bunların içilende yer alan ANZAK askerleri ise ne için buralara geldiklerini dahi bilmiyorlardı. Dinlenme saatleri içinde hepimizin huşu ile dinlediği Ezan-ı Muhammedi okununca Anzak askerlerinin namaz kıldıkları görülüyor. Bu savaşta 251 bin İngiliz, Fransız askerlerinin ve bizim kayıplarımızdan 257 bin askerin şehit olduğunu tarih kitapları yazıyor.

Şurası bir gerçektir. Türk ordusu Çanakkale’de ilk defa en modern araçların (uçak, deniz altı, telsiz, telefon ve zırhlı savaş gemileri gibi ) bir arada ve mukayese kabul edemeyecek kendisinden kat kat çök üştün sayıda savaşan askerleriyle bu savaştan başarılı olmaları büyük bir kahramanlıktır. Kahraman Mehmetçiklerimizi “Çanakkale geçilmezi” alkanlarıyla yazdılar ve bizlere de armağan ettiler. Onlara minnettarız,  ruhları şâd olsun

Çanakkale Savaşları sonunda yapılan bir toplantıda Komutan Winston Churchill ‘i eleştirenlere, adeta itiraf eden İngiliz komutanı Winston Churchill şöyle diyordu:

Anlamıyor musunuz?

 

Biz Çanakkale’de Türklerle değil,

Allah ile savaştık!

Tabi ki yenildik.

 

Bir başka general da şöyle diyordu:

Allah kahretsin, Şu Çanakkale’yi!...

Hepimizin mezarı olacak orası…

                             Amiral Lord Fisher

Bizler 18- 19 Nisan 2003 tarihlerinde Çanakkale Şehitliğini gezerken Ezineli Yahya Çavuş’un Anıtı ( 10.08.1992’de yaptırılmıştır )  “ Seddülbahir Ertuğrul Koyunda 25 Nisan 1915 sabahı çıkartma yapan 2000 kişilik düşmana karşı Ezineli Yahya Çavuş 63 kişilik kahraman takımı ile karşı koymuşlardı. Dünya tarihinde görülmeyen bir kahramanlık örneği vermişlerdi. “ Bunlar adı geçen anıtta yazılı idi. Yaptığımız gezi sırasında Şehit ve gazilerin silah ve eşyalarının sergilediği bir binada şu satırlar yazılı idi. Bu özgün dizeleri not almadan geçemedim:

 

Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş’tular,

Tam üç alayla burada gönülden vuruştular.

Düşman tümen sanırdı, bu şahane erleri,

Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular.(1)

                                             Vali Nâil MEMİK

 

Çanakkale savaşında büyük kahramanlıklar gösteren Mehmetçiğin bir başka özellikleri de vardı. İyilikten anlayan ve yardımsever bir kişiliğe sahipti. Bununla ilgili bir anıyı da buraya almak istiyorum:

“ 1915 Çanakkale Savaşlarına katılan ve sonradan Avustralya Genel Valisi olan İngiliz Üsteğmen Casey’in bir hatıratında şu tarihi belgeyi nefeslerimizi tutarak okuyalım:  

25 Nisan 1915 günü Conbayırı’nda Türkler ve Birleşik Kuvvetler arasında korkunç siper savaşları oluyor. Siperler arasında 8 - 10 metre mesafe var.

Süngü hücumundan sonra savaşa ara verildi.  Askerler siperlere çekildi. Yaralılar ve ölüler toplanıyor. İki siperler arasında açıkta, ağır yaralı ve bir bacağı kopmak üzere olan bir İngiliz yüzbaşısı avazı çıktığı kadar ağlıyor. “Kurtarın” diye yalvarıyordu. Ancak hiç bir siperden kimse çıkıp yardım edemiyor. Çünkü en küçük bir kıpırdanışta, yüzlerce kurşun yağıyordu.

Bu sırada akıl almaz bir olay oldu: Türk siperlerinden beyaz bir iç çamaşırı sallandı, Arkasında arslan yapılı bir Türk askeri, silahsız siperden çıktı. Hepimiz donup kaldık. Kimse nefes almıyor ona heyecanla bakıyorduk. Asker yavaş yavaş adımlarla yürüyor, siperdeki kendisine nişan almış bekliyorlardı. Asker yaralı İngiliz su bayını okşar gibi yerden kucakladı, kolunu omuzuna attı ve bizim siperlere doğru yürümeğe başladı. Bizim siperin başına gelince, yaralıyı usulca yere bırakıp, geldiği gibi kendi siperine döndü. Teşekkür bile edemedik. Savaş alanında günlerce bu kahraman asker Türk askerlerinin cesareti, asaleti, güzelliği ve insan sevgisi konuşuldu. Dünyanın en yürekli ve kahraman askeri Mehmetçiğe en derin sevgi ve saygılar olsun.   (2) 

Bilmiyorum başka söze gerek var mı? Çanakkale Savaşları milli Mücadelemizin önemli bir anahtarıdır. 107.Yılı bir kez daha kutlu ve mutlu  olsun. Çanakkale Savaşlarında bu büyük zaferi bizlere kazandıran başta Gazi M. Kemal Paşa ve onunla birlikte bütün kahramanları şehit ve gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânları cennet olsun diyorum.

  ------------------------------------------------------------

  • 1- Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı (Gezi, Araştırma, İnceleme)
  • Abdülkadir Güler s.152. 4.baskı- Kasım 2008
  •  2-Türkiye Gazetesi, 10.08.1997  

 

 

 

 

                          Abdülkadir GÜLER 

                          17 Mart 2022-  SÖKE

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..