Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '22

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Rusya Ukrayna Kavgası

Yaklaşık 2 haftadır süren Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş gerilimi, coğrafyamız başta olmak üzere bir çok ülkeyi etkilemeye devam ediyor.
 
İnsanlık yaratılışı gereği kavga eden bir canlı. Bu kavga toplumlar arası savaşa dönüşüyor. Tarih boyunca bir çok örneği var.
 
İnsanlık,toprağı paylaşmadan başlayarak, dini nedenler başta olmak üzere ekonomik güç savaşlarını sıklıkla yaşamış.Ve çok acılar çekmiş.
 
Ders almış mı? Ne yazık ki hayır. Alsaydık, bugün çok farklı yerlerde olurduk. İster ekonomik olsun ister din kaynaklı olsun, işin özetinde güçlü olma, gücünü kaybetmeme güdüsü var.
Yıl 2022, durumumuzda bir değişklik yok. Yaşadığımız bölge kavgalara, savaşlara çok müsait bir bölge. 2.Dünya savaşında milyonlarca insan ölmüş, şehirler dağılmış, sakat kalanlar olmuş.
Barışın ne kadar önemli bir şey olduğu görülmüş. Aydın, düşünen insanlar görüşlerini paylaşmış. Filmler çekilmiş, kitaplar yazılmış. Sonuç, yine aynı.
 
Kore savaşı, Vietnam savaşı, İran-Irak savaşı, Mısır-İsrail savaşı, ABD nin sudan sebeblerden dolayı Irak'a saldırması, Afganistan, Balkanlardaki savaşlar, Afrika'daki çatışmalar, Suriye.
Ve bugün Rusya Ukrayna savaşı. 
 
Bütün bu kavga ve çatışmalara baktığımızda bir tarafta ABD ve İngiliz siyasetini, İsrail'in bölgedeki var olma politikasını görüyorsunuz. 
 
Savaş için önce neden oluşturulmasını görüyorsunuz. Emperyalist politikaları görüyorsunuz. Zenginlerin kavgasında, fakir halkın çırpınışlarını görüyorsunuz.
 
Bugün medyada Rusya'yı haksız gösterme çabaları var. Vay senin ne işin var Ukrayna'da. Peki ABD nin ne işi var bu coğrafyada diye soran var mı?
 
1990 lara kadar komünist güçe karşı kurulan NATO'nun günümüzdeki fonksiyonu, misyonu nedir, diye soran var mı? 
 
Rusya'nın yaptığını onaylamıyorum. Ama aklıma ev sahibi hırsız ilişkisi de gelmiyor değil. 
Dünyamız yeni bir döneme girdi. Salgın hastalıktan çok etkilendi, ekonomik dengeler olumsuz yönde değişti. Üzerine bir de bu kavga ve ekonomik yaptırımlar eklenince, ister istemez insan kendine soruyor.
 
Bütün bunlar bir planın parçası mı? Zengin daha çok zengin olduğu bir ortamda biz fakirlerin farklı düşünmesi mümkün mü?
 
Konuyu daha kavramak için 100 yıllık tarihimize iyi bakmamız gerekiyor.
 
1.Dünya savaşı ve sonrası Kurtuluş savaşı dönemimiz.
2.Dünya savaşı ve sonrasında Komünizmin güçlendiği dönem
Kore savaşı, Çin'deki Mao dönemi, Vietnam ve Küba da komünizm dönemi
1970li yılların sonunda yaşanan değişiklikler, İran'da Hümeyni, İngiltere'de Thatcher, ABD de Reagen ve Vatikan
SSCB nin dağılması, çok korkulan komünizmin bitmesi
Ortadoğudaki oyunlar.
Bu liste genişletebilir. Her biri ders niteliğinde. Bugün bu savaşı niçin yaşıyoruz sorusunun cevabı yakın geçmişte yaşadıklarımızda gizli.
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..