Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

Sağ veya radikal sağ iktidarlardan vaz geçmeliyiz

İnsanın insanı sömürmediği, güçlünün zayıfı ezmediği, gelecek endişesinin olmadığı, terörün tamamen ortadan kalktığı bir düzen...!

SAĞ VEYA RADİKAL SAĞ İKTİDARLAR BUNU SAĞLAYABİLİRLER Mİ DERSİNİZ?

Geçtiğimiz Perşembe günü FM bandından 97, 1 Mhz. üzerinden yayın yapan Milas Radyo Tech' te konuk ettiğimiz, Doğru Yol Partisi Milas İlçe Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Kâmil Gönül'e yönelttiğimiz sorulardan birisi de şuydu:

”Sizden önce Özgürlük ve Dayanışma Partisi İlçe Başkanı'nı konuk etmiştik. Partilerinin 'Türkiye sola mecbur..!” şeklinde bir sloganı var. Siz sağ yelpazede bir partisiniz. Yıllardan beridir, neredeyse hep sağdaki partilerin kurduğu hükumetlerle yönetildi ülkemiz. Şimdi de iki dönemdir radikal sağ iktidarda. Sonuç ortada. Sol nedir size göre? Soldaki bir partinin kuracağı hükumet sağa göre, nasıl bir farklılık yaratır acaba?”

Sayın Gönül beklemiyordu herhalde böyle bir soruyu, kendisinden pek tatmin edici bir cevap da alamadık sorumuza!

1946 yılında kurulan Demokrat Parti döneminden sayarsak, (rahmetli Ecevit' in 1973 seçimleri sonrasında kurulan ve 1974 harekatının gerçekleştirildiği dönemdeki CHP-MSP koalisyonu, daha sonra DSP-ANAP-MHP koalisyonu, rahmetli Erdal İnönü, Baykal ve Karayalçın' ın başbakan yardımcılıkları yaptıkları koalisyonlar' ve 'varsa dikkatimizden kaçanlar da' sayılmazsa) hiçbir sol parti yalnız başına iktidar olamadı!. Çok uzun olmayan sürelerde, sağ partilerin koalisyon ortağı olabildi sadece.

Kimileri, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) nin iktidara gelmek istemediğini ve hep muhalefette kalmayı yeğlediğini ifade etse de, biz bu görüşe katılmıyoruz. Her partinin gönlünde iktidar olmak yatar çünkü!. Ayni görüşümüz DSP ve diğer sol partiler için de geçerlidir.

Ülkemiz 1946 dan başlayarak, (neredeyse) hep sağdaki partiler ve son iki dönemdir de radikal sağ bir parti tarafından yönetilmektedir.

Sağ duyulu herkesin de teslim edeceği gibi, gelinen nokta pek de iç açıcı değildir!.

Tüm suçu AKP' ye yüklemek de doğru değildir bizce! Olsa olsa, AKP hükumetleri döneminde çöküş daha da hızlanmış ve deyim yerindeyse, kapitalist sistem iyice dibe vurmuştur!

Peki 60 küsur yıldır pahalılık, işsizlik, enflasyon, rüşvet, adam kayırmacılık, Amerikan ve AB hegemonyası, dışa bağımlılık, istikrarsızlık, fakirlik, yoksulluk, devamlı hayatımızın bir parçası olduğuna göre, ilerleyen süreçte, iktidarını sürdürürse AKP, ya da yerini alabilecek başka sağ parti iktidarları, neyi değiştirebilecektir?

Bizce, artık sol iktidarlara ihtiyacı vardır Türkiye'nin!Sol felsefeyi gerçekten benimsemiş, (sözde değil de özde sol olan), güvenilir ve ülkeye gelecek vaat eden plan ve programları olan, şuurlu gerçek sol iktidarlara!

Yalnız başına iktidara gelebilecek bir sol partinin, sağ partilerin kurduğu hükumetlerden öte, farklı neler yapıp yapamayacağını görebilmeliyiz! Bu CHP ile mi olur, yoksa daha farklı anlayıştaki bir sol partiyle mi olur, onu bilemeyiz!

Keşke insanın insanı sömürmediği, güçlünün zayıfı ezmediği, fakirle zengin arasındaki farkın hayli azaldığı, hatta belki tamamen kalktığı, gelecek endişesinin bulunmadığı, egemen güçlerin baskı yapıp yönlendirmediği, terörün olmadığı, dolayısıyla anaların tutuşup yanmadığı, herkesin üniversitede okuyup mezun olunca kolaylıkla iş bulabileceği bir düzen yaratabilsek.

Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek var mıdır? Bu güne kadar bunu sağlayamayan, plan-programının nerede başlayıp nerede bittiği ve hangi amaca hizmet ettiği belli sağ iktidarlar, bundan sonra sağlayabilirler mi sizce?

 
Toplam blog
: 26
: 538
Kayıt tarihi
: 06.09.08
 
 

1950 yılnda Kıbrıs'ın Galatya(Mehmetçik) Köyü'nde dünyaya geldim. İlk ve orta okulu köyüm Mehmetçi..