Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Saglik sorunlari yalnizca gelismekte olan ulkelere ozgu sorun degil

Yasadigimiz yer Osaka nin banliyosu ve yaklasik 60 000 nufuslu ormanla kapli daglarin eteginde deniz kiyisinda; daha cok tarim urunlerinin yetistirildigi bir yer . Bir devlet hastanemiz var. Bugunlerde cok onemli bir sorun yasaniyor. Hastanenin Ic hastaliklari bolumunde calisan bes doktor yakindaki sehirdeki Universite hastanesinde calismak uzere ayrildilar hastaneden. Ve ic hastaliklari bolumunun hizmete kapatilacagi acikca bildirildi sehir halkina. O bolumde part time calisan gorevlilerin islerine son verildi .

Doktorlarin ayrilma nedenleri universitede daha cok maas almalari ve calisma ortaminin daha iyi olamasi, arastirma yapma olanaklarinin olmasi . Daha bir iki yil once kizim o doktorlarin bakimiyla iyi olmustu. Simdi ozel doktora gidecegiz herhangi bir saglik sorunumuz olunca . Ozel doktorun tani koyamadigi durumda diger hastanelere gonderilecegiz .Her biri araba ile bir saat uzaklikta . Ozellikle yasli insanlar zor durumda kalacaklar .

Ozel klinikler mantar gibi bitiyor . Tedavi tumuyle orada bitse iyi ama ameliyat vb durumlarda yine tam tesekkullu bir hastaneye gitmek zorundayiz .

Sayisal bilgiler verme durumunda degilim ama doktorlarin buyuk cogunlugu buyuk sehirlerde yasamayi amacliyor en basta . Bir zamanlar bizdeki gibi zorunlu hizmet varmis . Ama doktorlarin sayisi arttikca yasada degisiklik yapilmis . Simdi burada bazi koylerde doktor olmadigini soylesem inanir misiniz? Idealist olup kucuk yerde calismayi goz alan doktorlarin sayisi cok az . Kucuk sehirlerde ki universitelerde tip egitimi goren doktor adaylarinin en azindan belli bir sure kendi bolgelerinde hizmet vermesini ozendirici bazi onlemler aliniyor ama yine de buyuk sehirlerdeki buyuk hastanelere akim onlenemiyor .

Diger sorun saglik sigortasi . Eger saglik sigortaniz yoksa yandiniz . Ornegin bir iki gunlugune baska yere gittiniz .Yaninizda saglik karneniz yok . Saglik giderlerinin hepsini odemek zorundasiniz .Ya da acil olarak hastaneye gittiniz ; saglik karneniz yaninizda ama odemeyi yapacaginiz birim kapali . Yine odemenin tumunu yapmak zorundasiniz . Daha sonra tekrar gidip tekrar dosyaniza baktirip gercek odemeniz gereken miktardan arta kalan parayi geri alabiliyorsunuz ama o gidis gelisler bile insani yoruyor .

Ben ve cocuklarim esimin sigortasindan yararlaniyoruz . Ama tedavi giderinin yuzde otuzunu kendimiz odemek zorundayiz . Esim ise yuzde onunu .Hastaneye gidelim gitmeyelim aylik sigorta odememiz 30 000 yen civarinda . Yaklasik 300 dolar . Basimizdan eksik olmasin kayinvalidem oduyor .Bizim gelirimiz cocuklarin egitim ve gecim masrafina ancak yetiyor .

Burada vizesi dolduktan sonra yasiyanlarin saglik sigortasi olmadan yasamlarini nasil surdurduklerini bilmiyorum ve sasiriyorum ve de uzuluyorum.

Ne hastanelere duselim , ne de eksikliklerini gorelim . Degil mi?

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..