Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sağlıklı Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Sağlıklı Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar
 

Sağlıklı yaşam hakkında ne kadar çok şey yazılıp çiziliyor değil mi? Birçok doğru bilinen yanlışın bulunduğu ‘google' amcada bizi zaman zaman çöplükte pırlanta aramak zorunda bırakıyor. Bu yüzden bilgileri uzmanlarından almak çok önemli. Sağlıklı beslenme adına ikinci adımda sizlerle doğru bilinen yanlışları paylaşmayı borç biliyorum. Haydi başlayalım,

*Ekmek şişmanlatır mı? 

Hiçbir besin tek başına şişmanlatmaz. Yanında aldığınız besinler ile doğru tüketilmediğinde her besinin olduğu gibi ekmeğinde şişmanlatma durumu ortaya çıkar. Ekmek tüketiminde önemli olan beyaz ekmekten kaçınmak, tahıllı ekmeklere yönelmektir. Kepek ekmeğindeki kepek oranı yüksek olduğundan demir eminimini engeller ve bu yüzdende çok fazla tüketmemeye özen göstermeniz tavsiye edilir.

*Aldığım kaloriyi kısıtlarsam kilo vermem için yeterli olur mu?

Sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken kalori miktarı bellidir. Ancak bu sadece kaloriye dayalı bir formül değil, günlük diyetinde alması gereken besinleri, vitaminleri bir arada tutan bir formül olmalıdır. Kaloriye bağlı kalmak yerine öğün atlamadan, öğünlerinizi almanız gereken besinlerle tamamlarsanız kilo vermeniz daha kolay olay. Çünkü dengeli beslenme metabolizmanızın hızlanmasını sağlar, bu da sizin vücudunuza fazla gelen yağların yakılmasını güçlendirir.

*Meyve kilo aldırmaz, istediğim kadar yiyebilir miyim?

Her besinde olduğu gibi meyvede de aşırıya kaçmak zararlıdır. Meyve içersinde früktoz olduğundan doğal şekerdir. Doğal olduğu halde şekerin fazlası sağlığımız ve vücudumuz için zararlıdır.

*Maydonoz suyu zayıflatır mı?

Maydonoz gibi yeşil yapraklı bitkiler vücudumuzdaki suyu dengeler. Hücrelerde bulunması gereken su, hücre dışında bulunduğunda vücutta şişkinlik yapar. Bu şişkinliğe ödem denir. Bu biriken fazla suyun atılması için gerekli en önemli unsur bol yeşil yapraklı bitki, sebze ve su tüketmektir. Maydonoz bu sebeple ödem atmada büyük rol oynar.

*Diyet ürünler zayıflatır mı?

Diyet ürünlerin normal ürünlerden farkı çok azdır. Normal bir bisküvi ile diyet bir bisküvi arasında olan az farkı görmek için içersinde ne olduğunu karşılaştırmalısınız. Mesela normal bir bisküvide diyet bir bisküviden fazla yağ olduğunu görebilirsiniz ancak diyet bir bisküvi normalden daha fazla şeker içerir. Yani aslında bu bir aldatmacadır. Doğruluğu herkese göre değişir. Ancak aşırısı fazladır. Asla tüketmeyin demek yanlıştır.

*Aç kalırsam kilo verebilir miyim? 

Aç kalmak kilo verdirmenin aksine kilonuzun artmasına sebep olur. Vücut bir bütündür. Tüm organlar birbirine bağlı hareket eder ve tüm hareketin sinyalini beyin yönetir. Aç kaldığınızda başta vücut içersinde bulunan yağı yakmaya başlar anca bir süre sonra yeniden alamadığı besinleri, yağı, proteini, karbonhidratı fark ettiğinde nadiren almaya başladığında depolamaya başlar. Bu depolama sonrasında kilonuz artmaya başlar. Öğün atlamamak bu sebeple önemlidir. Aç kalmanız sağlığınızı her yönden tehdit eder.

*Kolestrolüm yüksek yumurta yememeliyim doğru mu? 

Yumurta zararlı olsa sağlıklı beslenme çemberimizde ‘et, yumurta ve kurubaklagiller' olarak bir besin grubu olur muydu? Yumurta doğru bilinenin aksine sağlığınıza en yararlı besinlerdendir. Ancak yumurtanın sarısında yüksek miktarda yağ olduğundan kolestrol hastalarına genellikle beyazı tavsiye edilir veya hafta bir tüketmeleri önerilir. Protein açısından en zengin besininiz olan yumurtayı öğününüzden çıkarmayı lütfen planlamayın.

*Bir süre diyet yapsam kilo veririm, sonra herşeyi yiyebilir miyim? 

Hızlı kilo kaybı, hızlı geri almanıza neden olur. Diyetisyene gitmek, diyet listesi ile kilo vermek aslında zayıflamak için yapılan bir programlama değildir. Diyetisyenler sizin daha sağlıklı bireyler olmanız için size ihtiyacınız olan besinleri listeler ve bunun sonucunda hızlanan metabolizma, olması gerektiği gibi programlanan yeme düzeni sizi sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama taşır. Diyeti kilo vermek için değil, yaşam biçimine çevirmek için uygulamalısınız.

Bonus bilgi; 

Su içmenin önemini daha önce konuşmuştuk. Günde 5 bardak su içmenin,

*Bağırsak kanseri riskini %45

*Göğüs kanserini %79,

*Mesane kanseri riskini %50 oranında azalttığı saptanmıştır. 

Ayrıca su eksikliği gündüz duyulan yorgunluğun baş sebebidir. Sağlıklı yaşam için bol su için, gülümseyin ve kendinizi sevin.

 
Toplam blog
: 19
: 269
Kayıt tarihi
: 15.06.16
 
 

Bahar çocuğuyum kışı sevmem, pazar günü topuklu giymem, koklamadan dokunmadan kitap satın almam, ..