Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sağlıklı bir Gebelik için neler yapılmalıdır ?

Sağlıklı bir Gebelik için neler yapılmalıdır ?
 

sağlıklı gebelik


Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek öncelikle anne adayının elinde olan bir durumdur. Gebelik döneminde normal yaşamımızın dışına çıkarak bir çok rutin alışkanlığımızdan vazgeçerek belli kurallar çerçevesinde yaşamamız gerekmektedir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için mutlaka doktorunuzun verdiği diyete uymaya çalışmalısınız. Kulaktan dolma ve eksik bilgilerle hareket etmek ilerde büyük pişmanlıklara sebep olabilir. Örneğin bebeğinizde olası bir rahatsızlığın önceden belirlenip anne karnında tedavisi yapılabilir ve doğabilecek daha büyük sorunların önüne geçilebileceğini unutmayın.

Gebelik döneminde yapmanız ve yapmamanız gereken hususlar şu şekilde sıralanmıştır:

Gerçekte sağlıklı bir gebelik, gebelik öncesi hazırlık ile başlamalıdır. Gebelik planlayan kadının gebelikten önce bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi ilk adım olarak önemlidir. Eğer bu gerçekleştirilemediyse gebelik öğrenilir öğrenilmez doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte folik asit kullanımı önemlidir. Hatta folik asit desteğine gebelik planından 3 ay önce başlanması daha etkili olacaktır.

Gebelik öncesi muayene veya ilk gebelik muayenesinde mutlaka hepatit, toksoplazma, rubella antikorları ve tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek için TSH bakılmalıdır.

Gebelik fizyolojik bir süreç olmakla birlikte, önemsenmesi gereken bir süreçtir. Sigara ve alkol gebelik sırasında tüketilmemelidirGebelik öncesi sigara kullanan kadınların gebelikte sigarayı bırakması uygun olacaktır. Sadece sigarayı bırakmakla kalmayıp sigara içilen ortamlardan da şiddetle uzak durulmalıdır.Ayrıca gebelik sırasında aşırı çay ve kahve tüketilmemelidir.

Gebelik sırasında düzenli ve kaliteli beslenme ve düzenli uyku alışkanlığının olması önemlidir.Stresten ve yorgunluktan uzak durulmalı,güç gerektiren işler yapılmamalıdır.

Taze sebze ve meyveden zengin, bol proteinli (et, süt, yumurta, tavuk, balık) beslenme önemlidir. Dondurulmuş ürünleri tercih etmeyin. Et ve et ürünlerini çiğ tüketme, iyi piştiğinden emin olun. Meyve e sebze çiğ tüketilirken iyi yıkandığından emin olun. Süt ve süt ürünlerini pastörize tüketin. Aşırı civa alınmasından kaçınmak için balık tüketimini haftada 2-3 ile sınırlayın. Öğünler sık olmalıdır, aç kalınmamalıdır.

Daha önceden bilinen kronik bir hastalığı olan ve ilaç kullananların gebeliğin başında takipli olduğu doktoruna başvurması uygun olacaktır. Mesela yüksek tansiyonu veya şeker hastalığı olan hastalar.

Bulaşıcı hastalıklardan korumak için okul çağı çocuklardan uzak durmaya dikkat etmek gerekir.

Manyetik alanlardan, röntgen merkezlerinden, sauna ve sıcak banyodan kaçınılmalıdır.

Gebelik boyunca düzenli kontrole gidilmesi gebeliğin güvenli seyri, zamanında alınması gereken önlemlerin yapılabilmesi açısından büyük önem taşır. Kontrolünde olduğunuz doktorun bilgisi dışında bir şey yapmayın. Doktorunuzdan bilgi almaktan ve ona soru sormaktan kaçınmayın.

 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..