Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '12

 
Kategori
Sağlık
 

Tüp bebekte son gelişmeler

Tüp bebekte son gelişmeler
 

tüp bebek tedavisi


Tüp bebek uygulamalarında tüm doktor ve çalışanların amacı mümkün olduğunca en kısa zamanda adayların çocuk sahibi olmasını sağlamaktır. Fakat ilk denemelerde tüp bebek tedavisinin başarı oranları %30 %35 tir. Ancak son zamanlarda denenen bazı uygulamalar başarı oranlarında artış göstermekte.

Tüp bebek için başvuran hastalarda en ideal sonuç ilk denemede hastanın gebe kalmasıdır. Fakat dünyanın en gelişmiş tüp bebekmerkezlerinde bile hamilelik oranı %30 - %35 oranındadır. Bu oranı en yüksek seviyelere çıkarmak için birçok deneme ve çalışmalar yapılmaktadır. Bu denenen teknikler ve çalışmalar ise oldukça iyi sonuçlar vermekte. Bu teknikleri sıralamak gerekirse:

YARDIMLA YUVARLAMA

Embriyonun rahmin içine yerleşebilmesi için dışta bulunan kabuğun yırtılıp sıyrılması gerekmektedir. Yardımla yuvarlama yönteminde yumurtanın rahim içine yerleşmesini sağlamak için yumurtanın kabuğunun yırtılmasına yardım edilme tekniğidir. Ancak bu teknik yalnızca bu işleme ihtiyacı olan hastalarda yararlı olan bir tekniktir. Yumurta kabuğu mekanik olarak yırtılabilir ayrıca eritici özelliği olan bir sıvı yardımı ile kimyasal olarak da yırtılabilir. Fakat son zamanlarda geliştirilen başka bir uygulamada lazer kullanarak yırtık oluşumunu sağlamaktır.

EMBRİYO DONDURULMASI

Biyolojik gelişmeler insanda bulunan embriyonun zarara uğramadan dondurulabilmesini sağlamaktadır. Özel cihazlar kullanılarak dondurulan embriyo -196 derecede yıllarca canlılığını kaybetmeden bekletilebiliyor. Dondurulmuş embriyonun avantajları; dondurulmuş embriyo transferlerinde anne adayına ekstra olarak yumurtaların gelişmesi için hormon tedavisi uygulamaya gerek kalmıyor. Ayrıca yumurta toplama ve sperme de gerek duyulmuyor. Bu sayede hasta yumurta toplama ve hormon tedavisine dayalı olarak gerçekleşebilecek risklere karşı korunmuş oluyor.

Tüp bebek tedavisi sırasında dondurulmuş embriyo transferinde hamile kalma şansı diğer embriyo transferine göre daha azdır ve maliyet olarak daha ucuzdur. Tüp bebek tedavisinde fazla embriyo elde edilirse eğer, dondurularak saklanır. Şayet tedavi başarısız olursa bir daha ki denemeler de kullanılır. Böyle bir denemenin gerçekleşmesi için en az 2 tane dondurulmuş embriyo olması gerekmektedir.

BİLASTOKİST KÜLTÜRÜ

Tüp bebek uygulamalarında en önemli faktörlerden biri de laboratuvar ortamıdır. Laboratuvar çalışmaları ve tekniği gebelik oranlarını yüksek derecede etkilemektedir. Embriyoların vücuttan alınıp vücut dışında ki besi yerlerinde daha uzun süre yaşamalarını sağlamak ve iyi sonuçların alınması artık laboratuvar ortamlarında çok kolay yapılmakta ve daha fazla gelişen embriyolar hastaya transfer edilebilmekte. Hastaya daha gelişmiş embriyoların transfer edilmesi hamile kalma oranında da artış göstermekte. Neden hamilelik oranını artırır? 5 – 6 güne kadar canlı kalan embriyoların canlı kalma olasılığı daha fazladır, rahime normalde embriyo 6. Gün girer dolayısıyla bu uygulamanın başarılı olma olasılığı fazladır.

Tüm bu uygulanan işlemler anne adayının hamile kalma oranını artırır, bu nedenle hastaya transfer edilecek embriyonun sayısı azaltılır yani çoğul gebeliklerin önüne geçilmiş olunur. Amaç bu uygulamalar ve teknikler kullanılarak tüp bebek tedavisi'nde  en az embriyo transferi ile en başarılı sonuçlara ulaşmaktır.

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..