Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '20

     
    Kategori
    Genel Sağlık
     

    Sağlıklı Bir Gülümseme İçin

    Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olabilmek için günde 2 defa dişlerin fırçalanması, dişlerin arasında biriken plakların uzaklaştırılması için ise diş ipi kullanılması gerekliliğini belirten Dr. Nadir Kerem Dağ, bunların yanında hangi gıdaların ve maddelerin dişlerimize ne kadar zarar verdiğini de bilmemiz gerektiğinin de altını çizdi.
     
    Dağ, “Dişlerin en büyük düşmanlarından biri asittir. Asit gıdaların içerisinde direk bulunabileceği gibi aldığımız besinlerdeki fermente olabilen karbonhidratların ağızdaki bakteriler tarafından aside dönüştürülmesiyle de oluşur. Asitli ve karbonhidratlı gıda ve içeceklerden uzak durulmalıdır” dedi.
     
    Sağlıklı bir gülümseme için bu gıda ve maddelere dikkat edin!
     
    Dr. Nadir Kerem Dağ, sağlıklı bir gülümsemeye sahip olabilmek için uzak durulması ve dikkat edilmesi gereken yiyecek ve içecekleri açıkladı.
     
    Sigara: Sigara içmek erken ölümlerin ve önlenebilir hastalıkların en önemli nedenlerinden biridir. Sigara içeriğinde bulunan nikotin, merkezi sinir sistemini etkileyerek kişiyi alışkanlık ve tiryakiliğe sürükler. Sigara kullanımı yalnızca ağız ve dişlerdeki kötü görünüme sebep olmamakla birlikte aynı zamanda dişeti, ağız içi ve boğaz (farinks, larinks ve özafagus) bölgesindeki kanser riskini artıran başlıca sebep olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle sigaradan uzak durulmalıdır. 
     
    Kola ve gazlı meyve suları:  Dişler için en zararlı içeceklerden olan kola ve diğer gazlı meyve suları ortalama 2.5 pH değerine sahiptir. Kola içerdiği fosforik asit, sitrik asit ve şeker ile ağız ve diş sağlığını etkilediği gibi diğer organizmaları da etkiliyor. Diyabet ve obeziteyi de güçlü şekilde tetikleyen bu gazlı içecekler, sağlık için oldukça zararlı. 
     
    Enerji içecekleri: Kola ve diğer gazlı meyve sularında olduğu gibi enerji içecekleri de sitrik asit ve yüksek şeker oranıyla dişlerimizde madde kaybına neden olur. Enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır. 
     
    Kuru meyveler ve yapışkan gıdalar : Kuru meyveler karbonhidrat ihtiva eder. Lokum, jelibon vs. gibi yapışık gıdalar ise sitrik asit içerirler. Yapışkan özelliğe sahip olmaları nedeni ile dişlere daha sıkı tutunurlar ve ağız içinde diğer gıdalara göre daha uzun kalırlar. Kuru meyve tüketimi gün içerisinde sık sık değil, günün belirlediğiniz saatlerinde gerçekleştirilerek kontrol altına alınmalıdır. Gün içerisinde birden fazla zaman aralığında tüketim gerçekleşmesi,  dişlerin birden fazla çürüme olasılığını arttırır. Tüketim sonrası dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmelidir.
     
     Limon: C vitamininden oldukça zengin olan limon en güçlü doğal antibiyotiklerin başında yer alır. İçerdiği C vitamini sayesinde yüksek tansiyon, solunum bozuklukları, yanık, obezite, ateş, kabızlık, hazımsızlık ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Birçok organizma için faydalı olan limon diş sağlığı için zararlıdır. 2.0 pH değerine sahip olması nedeniyle diş minesini aşındırarak ciddi madde kaybına yol açmaktadır. Limon gibi diğer ekşi meyvelerin de (greyfurt, portakal, mandalina vs.) asitli olduğu unutulmamalıdır. Özellikle limon ve benzeri ekşi meyvelerin tüketiminden sonra dişler fırçalanmalıdır. 
     
    Beyaz ekmek: Tükürükte bulunan amiloz enzimi, karbonhidratları şekere çeviren enzimdir. Fakat şekeri zararlı kılan faktör, ağızdaki mikroorganizmaların şekeri yemesi ve asit ortaya çıkarmasıdır. Eğer ağızda hiç plak yoksa, şekeri aside çevirecek ve diş çürüğü oluşturacak hiçbir etken de yoktur. Beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlardan uzak durulmalıdır. 
     
    Kahve: Kahve dişlerde leke oluşumuna ve dişlerin sararmasına neden olan içeceklerden biridir. Kafeinli boyayıcı etkiye sahip olan kahve tüketiminden sonra mutlaka 1 bardak su içilmeli ve dişler fırçalanmalıdır.
     
    Buz: Sıcak havalarda serinlemek amacıyla yenen buz sert olduğu için çiğnenmesi oldukça sakıncalıdır. Diş minesini aşındırarak madde kaybına neden olabilir, dişetine zarar verebileceği gibi, eski diş dolgularını da kırabilir. Soğuk aynı zamanda dişlerin kamaşmasına da neden olur. Çiğnemeye dayalı buz tüketimi alışkanlığından kaçınılmalıdır.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 48
    Kayıt tarihi
    : 05.01.19
     
     

    Yüksek öğrenimini European University of Macedonia'nın Diş Hekimliği Fakültesi'nde tamamladı. Eğiti..