Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sağlıklı olmak için

Sağlıklı olmak için
 

Zayıflık trendi, moda kıyafetler uğruna yaptığımız diyetler, sporlar ve bir sürü stres… Bu kadar çabanın karşılığını alıyor muyuz? Acaba gerçekten sağlıklı mıyız?

Hepimizin dönem dönem kilo şikayetimiz olmuştur mutlaka. Kimimiz çevremizden duyduğumuz yöntemlerle, internetten bulduğumuz diyetlerle, otlarla, çaylarla ya da tek tip beslenmeyle zayıflamaya çalışıyoruz. Acaba yaptığımız bu uygulamaların ne kadarı doğru, sağlığımızı önemsiyor muyuz hiç düşündünüz mü?

Sağlıklı olmak için;

  • VÜCUT KÜTLE İNDEKSİNE DİKKAT: VKİ; vücut ağırlığınızın boyunuzun karesine oranıdır. Dünya Sağlık Örgütü 18,5-24,9 arası VKİ değerini normal olarak kabul edilmektedir. Kilonuzu bu aralıkta tutmaya çalışın, eğer değilse bir an önce diyetisyeninizle birlikte diyete başlayın. Uygulayacağınız diyet mutlaka dengeli ve yaşam biçiminize uygun olmalıdır.
  • DİYET KİŞİYE ÖZELDİR: Sağlıklı ve dengeli beslenme programları kişinin yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, yaşam koşullarına göre hazırlanmalıdır. Hepimizin fizyolojisi, gereksinimleri ve genetik yapısı farklıdır, bu nedenle hiçbir şekilde bir başkasının yaptığı diyeti uygulamayın ve kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
  • YAŞAMAK İÇİN YEMEK YİYİN: Beslenme hayatımızın en önemli parçasıdır. Ancak unutmayınız ki yaşamı sürdürmek için yemek yiyoruz; yemek için yaşamıyoruz. Öğünlerimizde porsiyon ölçülerini ayarlamak ve pişirme koşullarına dikkat etmek sağlıklı olmanın birincil koşuludur. Sağlıklı ve dengeli beslenme bir günlük bit uygulama değildir. Bu sistemi bir yaşam biçimi ve alışkanlıklar bütünü olarak benimsemeye çalışın. Böylece fazla kilolarınızdan yavaş yavaş kurtulur ve hep formda kalırsınız.
  • ÇEŞİTLİLİK VE DENGE YARATIN: Etrafınızda tek tip beslenerek zayıflayan birçok kişi ile karşılaşabilirsiniz, ama emin olun ki hayat bu şekilde devam edemez. Böyle bir beslenme şekli ile verdiğiniz kiloları kısa zamanda geri alacağınız gibi, vitamin-mineral eksikliklerinden dolayı sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Gün içinde her besin grubundan (tahıl, süt ve türevleri, et grubu, sebze-meyve, yağ) yeterli miktarlarda almalısınız.

           Diyetinize ekleyeceğiniz farklı renklerdeki sebze ve meyveler güzelliğinizin de kaynağı olacaktır!

  • AÇ KALMAYIN: Çok kişiden günde en az 6 öğün, sık ve az az beslenmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bu değişmeyen gerçek metabolizmanızın hızlı çalışmasına ve hormonal dengenin sağlanmasında çok önemlidir. Aç kalarak ya da zayıflamak için öğün atlayarak metabolizmanızı yavaşlattığınızı unutmayın. Atlanan bir öğünden sonra artan iştahla başa çıkmak çok daha zor olacaktır.
  • SU İÇİN: İnsan vücudunun %60 oranında sudan meydana geldiğini biliyor musunuz? Gün içinde hiç terlemesek bile 1,85lt su kaybederiz. Kaybettiğimiz bu suyu yerine koymak ve hücrelerin sağlığı için günde en az 2lt kadar su içmeliyiz. Yaz aylarında bu miktar arttırılmalıdır. Unutmayın suyun yerini hiçbir içecek tutmaz!
  • DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN: Düzenli egzersiz yapmak günlük kalori harcamanızı arttırdığı gibi, birçok hastalıktan sizi koruyacak, daha enerjik ve zinde hissetmenize yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere düzenli yürüyüşlerle hem sağlığınıza hem de formunuza katkıda bulunabilirsiniz. Yoğun iş temposundan vakit bulamıyorum diye şikayet etmeyin, asansör yerine merdiven tercih etmek, evde hafif esneme hareketleri ve egzersizler yapmak bile fark yaratmaya yeter.
  • RUHUNUZU DİNLENDİRİM: Sağlık kavramı sadece fiziksel ve fizyolojik değil aynı zamanda ruhsal olarak da tam bir iyilik halidir. Bu nedenle sizi günlük stresinizden ve temponuzdan arındıracak, dinlendirecek resim, müzik, dans, spor vb. gibi bir hobi edinmelisiniz. Bu sayede hem kendinizi zenginleştirir hem de keyifli zaman geçirerek yorgunluğunuzdan kurtulabilirsiniz.

Sağlıklı olmanın bir yaşam biçimi olduğunu her zaman kendinize hatırlatarak, bundan sonrası için eski alışkanlıklarınızı daha doğruları ile değiştirmeyi hedefleyin ve hedefinize tamamen sizin sağlığınıza odaklanmış uzman kişilerle birlikte ulaşın.

Uzman Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..