Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlıklı Yaşamanın Göstergesi

Sen doktor musun diyenler olabilir. Yanlış anlaşılmasın bilmediğim konuda yazmam, sağlık konusunda bilgi vermiyorum çünkü alanım değil, sağlığın felsefesini yapıyorum.

Sağlıklı yaşamanın göstergesi belli bir yaştan sonra bile (90 ve üzeri)yaşıyor olmanız. Yok vade yok toprağı sağlam geç bunları.

90 yaşının üzerinde ve hala hayattaysanız bir şekilde yaşamınızda doğrular var ki yaşam her şeyi tam olarak yapamama durumunu da kabul eder. Sağlıkta uçurumun kenarında aşağı düşmeden yıllarca yaşayabilirsiniz.

Sağlıkta en önemli sorun sınırı aşmaktır. Sınırı aşarsan aşma durumuna göre her yaşta ve özellikle ileri yaşlarda mutlaka karşılığı gelir.

Sınırı aşmayan eksiklikler bizi öldürmez ama hasta eder ve ömrü kısaltır.

Sağlıklı yaşama değil de sağlıksız yaşama kendini belli eder, malum şikâyetler.  Şikâyetiniz varsa yaşamınız yanlış bunu bileceksiniz. Bunun ölçüsü budur. Hani herkes sağlıklı yaşam konusunda bir şey söylüyor ya.

60 yaşının altında pek anlayamazsınız çünkü gençlik var.

Sonra ölçebilirsiniz. Şunu yeme bunu yeme, yediğiniz zaman noluyor yemediğiniz zaman noluyor. Şikâyetleriniz varsa şüpheli(zararlı denilen) yiyecekleri kaldırıp bakarsınız.

Bu yaşlardan itibaren vücut kendini belli eder. Artık yanlış ve eksik/fazla şeyler rahatsızlık olarak ortaya çıkar.

Çok büyük bir hata, sakın! Yaşlanıyorum da ondan demeyin, 90 yaşının altında yaşlılık yok; artı yaşlandığınız zaman da zaten ölüyorsunuz. Bu yaşın altındaki rahatsızlıklar sağlıklı yaşamamla ilgili.

Ancak tabii ki vücut gençliğe göre daha dayanıksız, yanlışın eksiğin bedeli daha çabuk ortaya çıkıyor ve etkisi de fazla oluyor.

Bildiğimle giderim, yeni şeylerde ise faydalı zararlı, faydasını görürsem inanır kabul ederim.

Görünüş hiçbir zaman sağlıklı yaşamanın göstergesi değildir, içeride ne olduğunu bilemeyiz. Ancak bu konuyla ilgili olarak sağlıklı yaşamanın değil de sağlıksız yaşamanın göstergesinden bahsedebiliriz çünkü o kendini belli eder.

Sağlıklı yaşama kendini iki şekilde belli eder; şikâyetin yoktur (kesin gösterge değil) ve belli bir yaşın üzerinde hala yaşıyorsundur (kesin gösterge). Çünkü sağlıklı yaşamamış bir vücut 90 yaşının üzerinde hala (ve şikâyetsiz) yaşıyor olamaz.

Elma gibi yanaklar filam deniliyor, sen elma mısın, 60-70 yaşında elma gibi yanak mı olur? Aslında bu kimselerin daha çok dikkat etmesi lazım. Kendine bakmış(sağlıkta kendine bakmak diye bir şey yoktur). Bunu gençlikte yapabilirsin ama ileri yaşlarda işimiz vücudu korumak.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..