Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '15

 
Kategori
Güncel
 

Şah Fırat Operasyonu: "Zafere Kaçış"

Şah Fırat Operasyonu: "Zafere Kaçış"
 

Operasyonu anlamak

Sınırlarımız dışındaki tek Türk toprağı olduğu özellikle vurgulanan Süleyman Şah türbesine ve orada mevcut bulunan karakola -Suriye topraklarına üç yerden girilerek- sınır ötesi bir operasyon yapıldı. Operasyona türbedeki kutsal emanetlerin varlığı ve karakoldaki askerlerimizin can güvenliği gerekçe gösterildi. Söz konusu karakol ve türbe IŞİD ve PKK'nin Suriye'deki silahlı gücü YPG arasındaki çatışmaların ortasında kalmış ve bu gelişme "acil" kodu ile Genelkurmay'a bildirilmişti. Yaşanan bu gelişmelerin ışığında öncelikli olarak yapılması gereken en önemli şey orada görevli bulunan Türk görevlilerin can güvenliğini sağlamaktı. Mevcut iktidar da sadece bunu yaptı.

Ne bekleniyordu, neler oldu?

Ancak iktidar bu operasyonu tarihte eşi görülmemiş bir zafer olarak servis yapmaya kalakarak ilk yanlışını yaptı, peşinden yapmış olduğu açıklamalarla önceki beyanatlarına ters düştü. "Ortadoğunun en güçlü bölgesel aktörüyüz", "üç saatte Şam'a gireriz", "Emevi camiinde cuma namazı kılarız" şeklinde söylemlerde bulunan zihniyetin Süleyman Şah sorununda göstermiş olduğu tedirginlik dikkat çekici idi. Bir örnek vermek gerekirse "Kimseden izin almadık ve yardım talep etmedik" şeklindeki hükümet açıklamasına yanıt  PKK'nın Suriye oluşumu YPG'den geldi.Basın açıklaması aynen şu şekilde: "Türk Devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız, insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir." YPGgüçlerinin beş kilometre boyunca güvenlik koridoru oluşturduğu gelen haberler arasında.

Muhalefetin yaklaşımı nasıl oldu?

Yaşanan gelişmelere muhalefetten sert tepkiler geldi. Kılıçdaroğlu " Ne zamandan beri kaçmak kahramanlık oldu" derken, Bahçeli" Türbe ve karakol korkakça yüzsütü bırakıldı" şeklinde beyanatta bulundu. Bir eski AKP'li Ertuğrul Günay ise yaşananları "Lozan'dan sonra ilk kayıp" olarak niteledi.

Sözün özü 

İktidar yaşananların yapılması gereken acil bir durum olduğunu, insan hayatının en az vatan toprağı kadar kutsal olduğunu vurgulasa ortalık bu kadar toz duman olmayacaktı. Ama karakolu imha ederek geri çekilmeyi zafer olarak servis etmeye kalkınca muhalefet te büyük tepki göstererek operasyonu kaçış olarak niteledi.

Naçizane bir öneri 

Gelin  operasyonun kod adını "Zafere Kaçış" olarak değiştirelim de her iki tarafında gönlü olsun.

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..