Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '14

 
Kategori
Öykü
 

Sahilde sohbet (2)

Sahilde sohbet (2)
 

SAHİLDE SOHBET (2)


Varol ve Selim’e bu defa Kadınlar Denizi minibüslerinin son durağındaki Kayıp Cennet (Lost Paradise) plajında rastladım. İki kafadarın iki filozof gibi Kuşadası sahillerini dolaşarak edebi, siyasi, sanatsal ve bilimsel konularda sohbetlerde bulunduklarını biliyoruz.

Yanlarına yaklaştığımda bir yandan dondurmalarını iştahla yalıyor, bir yandan da hararetli bir şekilde konuşuyorlardı. Beni fark etmediler bile.

 - Varol, biz Egeliyiz. Kuşadası’nda doğduk, Söke’de doğduk, Didim’de, Selçuk’ta, Aydın’da doğduk. Bu kutsal topraklarda dünyaya geldik, burada  yaşıyoruz ve büyük ihtimalle burada öleceğiz.

- Evet Selim, çok şanslıyız, çok mutluyuz, çok önemli toprakların insanlarıyız. Hem tarih dolu, hem bereket dolu, hem de felsefe ve bilim dolu topraklar…

- Varol, 2500 yıl öncesini göz önüne getir. 2500 yıl evvel işte bu topraklarda felsefe doğdu. Bizim gezip dolaştığımız bu topraklarda felsefenin, bilimin yaratıcıları da gezip dolaştılar. Tales de, Anaximendros da, Anaxiemenes de, Xenophanes de, Pisagor da, Heraklit de bu topraklarda doğdular.

- Evet, Selim şu ağaçlara bak, şu bitki örtüsüne, şu güzel denize, dalgalara, güneşe, kumsallara bak. Şu güzel havaya, dağlara, iklime bak. Onların soluduğu havayı, içtiği suyu biz içiyoruz. Onların girdiği denize şimdi biz de giriyoruz. Onların yediği inciri, zeytini, şeftaliyi, karpuzu, kavunu, kestaneyi şimdi biz de yiyoruz.

- Varol, Kuşadası’nın, Didim’in, Sisam’ın, Ege’nin bu önemli fizlozoflarının hatırladığın önemli sözleri var mı?

- Var, Selim. Mesela; Milet’li Tales ne demiş? Düşünmek ve araştırmak, işte benim istediğim yalnız budur!

- Sisam’lı Pisagor ne demiş? Bir gün gelecek ben elimdeki bu değnekle yine karşınızda ders vereceğim!

- Efes’li Heraklit diyor ki “Eşekler deve dikenini altına tercih ederler!”

- Öklit Usta da, dilbilgisi, hitabet, mantık, matematik, geometri, astronomi ve müziğin üstadıdır.

- Urla’lı Anaxagoras dinsizlikle suçlanan ilk filozoftu. Milet’li Anaxiemenes havanın her şeyin aslı olduğunu iddia etmiştir. Yine Milet’li Anaximendros evrendeki yasaların tanrıların keyifleri dışında olduğunu söylemiştir.

İki arkadaş güneşten yanmak üzere olan vücutlarını serinletmek için denize girme ihtiyacını hissettiler. Biraz yürüdükten sonra sohbetlerine denizin içinde de devam ettiler:

- Varol, ilk atom teorisini bulan Milet’li Leukippos’tur. Sisam’lı Epiküros öbür dünyanın olmadığını iddia etmiştir.

- Sisam’lı Aristarkhos gökyüzü ile ilgilenmiş. Bu arada Söke’deki Priene’li Bias “Yedi Bilge” lerdendir. Bizim bölgemiz felsefenin babalarıyla dolu. Milet’li Hekataios ve Arkhelaos, Sisam’lı Hippon ve Melissos…

- Kuşadası körfezi, İzmir bölgesi sanatçıların da yetiştiği yerlerdi. Tarihçi Homeros, ağıt yazarı Kalinos, Milet’li şehirci Hippodamos, şair Timethoas, çağının en kültürlü kadını Aspasia…

Selim ve Varol, sahile çıktıklarında derin konulardan sıyrılamamışlardı. O kadar hararetli bir sohbete dalmışlardı ki yanlarından ayrıldığımı da fark etmediler. Ara sıra onların sohbetlerine katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. (2014/50) 

 
Toplam blog
: 137
: 158
Kayıt tarihi
: 09.03.14
 
 

1958 yılında Söke'de doğdum. Esnaf çocuğu olarak ilk, orta ve lise eğitimimi Aydın ili Söke ilçes..