Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Sahte günlük

Sahte günlük
 

Ortalıkta bir günlük dedikodusu var son zamanlarda, hala eski zamanlardaki adının etkisiyle ses getirmeye isteyen bir dergi eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğunu iddia ettiği günlüklerle gündem yaratmaya çalışıyor. Örnek “Ben günlük tutmadım” diye açıklama yapmış, bunun anlamı o dergide yayınlanan günlüğün sahte olduğudur. Sahte günlükten çıkarttıklarıyla, birilerinin ince hesaplar peşinde olduğu anlaşılıyor. Sahte günlük hazırlayanların bu işi çok acemice yaptıkları belli oluyor.

Asıl büyük günlük sahteciği seksenli yıllarda olmuştu. Günlerdir sahte günlük konuşuluyor ama o sahtecilik kimsenin aklına gelmedi, ben de anımsatmak istedim. 1983 yılında Almanya’nın ünlü Stern dergisi Hitler’in yeni gün ışığına çıkan günlüklerini tefrika etmeye başlayınca bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yankılanmıştı. Sanki tarih yeniden yazılıyor diye lanse edilmişti. Sahte olmadığını tarih ve yazı konusundaki uzmanlara inceleterek kanıtlamışlardı. Birkaç hafta sonra günlüklerin sahte olduğu ortaya çıkınca yayın durduruldu. Kimyacılar ciltlerde kullanılan iplikteki 40’lı yıllarda olmayan sentetik malzemeyi bulunca sahte olduğu kanıtlanmış oldu. Bu konuda oldukça ayrıntılı bir yazı geçen Eylül ayında Sevil Atasoy imzasıyla Hürriyet’te yayınlandı (2). Bu yazıda sahteciliği sürükleyici bir öykü gibi anlatıyor.

Sahte günlüğü Internet’te yazmak çok daha kolay ama daha az inandırıcıdır. Hatasız bir sahte günlük hazırlamak kolay değildir.

(1) Örnek "darbe girişimi"ni yalanladı, 29 Mart 2007: http://www.milliyet.com.tr/2007/03/29/son/sonsiy21.asp
(2) Sevil Atasoy “Hitler’in sahte hatıra defterleri”, 17 Eylül 2006: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/5097911.asp?m=1

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..