Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Sol görüşlü öğrencilerden Atatürk'e hakaret...

Sol görüşlü öğrencilerden Atatürk'e hakaret...
 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bir grup sol görüşlü öğrenciler tarafından dağıtılan bildiride Atatürk'e hakaret edildi. Mustafa Kemal Atatürk'ten 'eli kanlı' ve 'katil' diye söz edilen çirkin bildiriler, afiş haline getirilerek okul kantinine asıldı.

Günboyu kantinde kaldığı öğrenilen afişe okul yönetiminin müdahale etmemesi dikkat çekti. Kendilerine ‘’Ekim Gençliği’’ adını veren sol görüşlü yapılanma tarafından Ankara Üniversitesi'nin Cebeci Kampüsü'nde Nevruz dolayısıyla dağıtılan bildiride şu ifadeler yer aldı: "Mustafa Suphiler'den bu yana komünistlerin, devrimcilerin ve onlar nezdinde işçi ve emekçilerin kurtuluşu mücadelesine karşı tavrı net olan, eli kanlı M. K. Atatürk'ü ve Türkiye'deki burjuva iktidarını referans alanların, komünistlerin sosyalist propagandalarını yargılama çabaları bizim adımıza büyük bir ilginçliktir.

Bu coğrafyanın halkları adına karşı devrim mücadelesinde ödedikleri bedellerle adlarını miras bırakan Deniz'lerin, Mahir'lerin, adlarının bugünkü sömürü düzeninin kurucusu Mustafa Suphi'lerin katili Mustafa Kemal ile birlikte anılması büyük bir yanılgıdan ibarettir."

Mustafa Suphi kimdir…?

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) kurucusu ve ilk genel başkanı. 1883'de Giresun'da doğdu. İstanbul'da Hukuk Mektebi'ni bitirdikten sonra Fransa'ya gitti. Paris'te Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda öğrenim gördü 1910 Ahmed Ferit (Tek) tarafından çıkarılan ve Milli Meşrutiyet Fırkası'nın sözcülüğünü yaptı, İfham gazetesinde yazı işleri müdürü olarak çalıştı.

Mustafa Suphi İttihat ve Terakki yanlısıyken, sonradan baskıcı uygulamaları nedeniyle bu örgüte muhalif bir çizgi izlemeye başladı. Mahmud Şevket Paşa'nın öldürülmesinden sonra Sinop'a sürüldü.

1914'te birkaç arkadaşıyla birlikte Rusya'ya kaçtı. Ekim 1917'deki Sovyet Devrimi'nden sonra Moskova'ya gitti. Sovyet Rusyada Tatar-Başkırt devrimcileriyle birlikte Yeni Dünya gazetesini çıkardı. Moskova'da I. Türk Sol Sosyalistleri Kongresi'nin ( 25Temmuz 1918) ve I. Müslüman Koministler Kongresi'nin (Kasım 1918) toplanmasına ön ayak oldu.

Suphi’nin Bolşevik düşüncelerle tanışıp devrimci bir çalışma yürütmeye başlaması 1914-15 yıllarına denk düşer. Ekim Devrimi’nden sonra Moskova’ya gider. Halk Komiseri Josef Stalin’in yardımcılarından Mir Seyit Sultan Galiyev’in sekreterliğini üstlenir. Bu dönemde daha çok Kırım ve Odessa’daki, Rusya kökenli ya da savaş esiri Türkler arasında çalışma yürütür. Kızılordu içinde örgütlenen Türk savaş esirlerinden bir birlik ile Rus İç Savaşına katılır.

10 Eylül 1920'de yine Bakü'de toplanan, TKP I. Kongresi'nde, sosyalistlerin birliğini sağlamaya yönelik etkin girişimlerde bulundu. TKP bu kongrede çalışmalarının ağırlığını Anadolu'ya kaydırmayı kararlaştırdı.

TKP'nin Türkiye'deki etkinliklerini ve örgütlenmesini düzenlemek üzere, 28 Aralık 1920'de Bakü'den Kars'a gelerek Ankara'ya geçip Mustafa Kemal ile (Atatürk) görüşmeyi amaçlıyordu. Kars'tan Erzurum'a doğru yola çıkan grup, protesto gösterileriyle karşılaştı ve kente sokulmadı.

Mustafa Suphi can güvenliklerinin ortadan kalkması üzerine arkadaşlarıyla birlikte Trabzon'a geçti. Motorla Batum'a gitmeyi, oradan da Bakü'ye dönmeyi kararlaştıran grup, sağlanan bir motorla Kardeniz'e açıldı. 1921 yılının 28 Ocağı'nı 29'a bağlayan gecesi 15 yoldaşı ile birlikte Trabzon'dan Sovyetler'e geri gönderilmek için bindirildikleri teknede Kayıkçılar Kahyası Yahya'nın adamları tarafından öldürülürler (Öldürme emrinin kim tarafından verildiği hala çeşitli tartışmalara konu olmaktadır. Mustafa Kemal, Kazım Karabekir, Enver Paşa, Stalin gibi çeşitli isimler öne sürülmüşse de emrin kimin tarafindan verildiği hala tartışılmaktadır.)

Kısaca hayat hikayesini özetlemeye çalıştıgım bu olay nedeniyle Türk Marksistleri Mustafa Suphi’yi Atatürk’ün öldürttüğü düşüncesiyle Atatürk’le hiç bir zaman barışık olmadılar.

 
Toplam blog
: 65
: 3015
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji bölümü  terk. Hollanda'da ikamet etmekte. Hollanda'da ..