Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Şair Nurettin Özdemir ve "Vatan " şiiri,

Şair Nurettin Özdemir ve "Vatan " şiiri,
 

Bugün bu yazımda sizleri bir şairle tanıştırmak istiyorum. Tanıtacağım şairimiz hukukçu ve parlamenter Nurettin Özdemir’dir. Nurettin Özdemir Gümüşhane eski milletvekilidir. Onun şiirlerini çeşitli sanat ve kültür dergilerinde, çeşitli seçkilerde ve özellikle geçmiş yıllarda rahmetli Mehmet Çınarlı’nın çıkardığı Hisar’da ve şimdilerde Feyzi Halıcı’nın çıkardığı Çağrı Dergisi’nde şiirlerini zevkle okuduğumu söylemek isterim. 

Şair Nurettin Özdemir’le 1991 yılında Yunus Emre ”SEVGİ YILI “ münasebetiyle Eskişehir’de yapılan uluslararası şairler buluşmasında yan yana gelmiş ve onunla tanışma ve görüşme onuruna ermiştim. Hatırladığım kadarıyla o günlerde Muharrem Kubat, Şemsettin Kubat, ( Âşık Yoksul Derviş, ), Dr. Nedim Uçar, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu. M.Attila Maraş, Berdan Karagöz, Dr.Tahir Kutsi Makal, Cemal Safi, Dr. Mehmet Önder, Ord.Prof. Dr.Ana Masalla, Prof.Dr. Sami Sakaoğlu, Âşık Gül hani, Mehmet Zeki Akdağ , MunratÖzmen, Fikret Akın, İsmail Ali Sarar ve Şair Gülten Çiçek gibi şairlerle tanışmıştım. Bunların bir kısmı bugün yok aramızda, olmayanları rahmetle anıyorum. İşte aradan 20 yıl geçmesine rağmen hiç birini unutmadım. Halen Ankara'da İkaümet eden ve sanat ve kültür dünyamızdan kopmayan Gümüşhane Eski Millitvekili ve gvönül adamı Sayın Şair Nurettin Özdemir’le dostluğumuz hâlâ devam ediyor. Zaman zaman teylefonla görüşüyon ve bana bizzat el yazılarıyla nefis mektuplar gönderiyorlar...Sıcak, samimi ve cana yakın bir İstanbul efendisidir. Söz yerinde ise " adam gibi adamdır" diyorum... 

Şair Nurettin Özdemir’den ara sıra mektuplar ve sanat ve kültürle ilgili gazetelerde alıyorum. Yine geçenlerde bana bir tomar gazete gönderdiler. Bu gazete bana Gümüşhane’de yayınlanan Gümüşhane Kuşakkaya gazetesidir. Kuşakkaya gazetesi sekiz sayfadan ibaret olup bizim Söke Ekspres Gazetesi büyüklüğündedir. Gazetede yazı yazan bir tanıdık dost daha vardır, şair Ali Coşkun Hirik. Sevgili şair dostum Alil Coşkun Hirik Beye'de unutmadan buradan selam ve sevgiler gönderiyorum.... 

Şair Nurettin Özdemir bir sevgi şairidir. “Sevginin Halleri” başlıklı şiirinde şunları yazıyor, akıcı ve yalın bir Türkçeyle: 

Bir gün çıkıp geldin eski yollardan 

Güzellik büyüdü ellerimizde 

Sihirli şarkılar söylenir oldu,  

Bakışlarımızda, dileklerimizde. 

Pul pul, kıvrım kıvrım, ince nakışlar,  

İşlendi değişik hallerimizde. 

Uzak bahçelerin özlemi kaldı,  

Açılan kırmızı güllerimizde. 

Ve bir el uzanır, usulca okşar,  

Sevgiyi, bilinmez bir yerimizde. 

( Zaman ve Aşk. s.65 ) 

Şairimizi özgeçmişi deş öyle: 1927 yılında Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde doğdu. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Çalışma hayatına serbest avukat olarak başladı. Askerlik görevini piyade Yedek Subay Okulu 49.Dönem ikincisi olarak 1959 yılında Ankara’da yaptı. Paraşüt ve planör “C Brövesi “ sahibidir. 1961 yılında CHP ‘den milletvekili olarak Gümüşhane’den seçildi. 1972 yılına kadar TBMM’de Gümüşhane’yi temsil etti. Bu arada TBMM’de Başkanlık Divanı’nda “İdare Amiri” olarak görev yaptı.1980 yılında Kültür Bakanlığı Müşavirliğine atandı. Ve buradan milletvekili statüsünde emekli oldu. 

1988 yılında Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkezi Kurulu üyeliğine, 3 yıl sonra da Kızılay Genel Başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Elli yıldan fazla Türk şiiri coğrafyasında hizmet vermektedir. Türk şiirinin bütün deniz sahillerinde koşmaktadır. Şiirlerinde yıldızlarla dolu gökyüzünü, ölümsüz aşkı, yaşama sevincini ve hüznü, gurbeti ve sılayı, kederi ve sevinci birlikte şiirin gerçek dizelerinde yaşatmaktadır. Şairimizin dili de yaşyayan Türkçedir, arı ve durudur. 

Sayın Özdemir'in yayımlanmış dört şiir kitapları “Hayat Şiiri “, “Yağmur Sonrası, ” “Yitik Sevgi “ ve “Vakit Geçti Yorgunum “ isimli şiir kitapları vardır. Daha sonra bunları tek bir kitapta toplamış ve “ Zaman ve Aşk “ adlı bir kitapta bütün şiirlerini sergilemiştir. ( Ankara-1997, 190 sayfa ). Sayın Özdemir, bu değerli şiir kitabını 13 Nisan 1998 yılında " çok değerli şair Abdülkadir Güler kardeşime sevgilerimle" diye bana armağan etmişlerdir.O gün bugündür bu değerli şiir kitabı kitaplığımın baş köşesinde durmaktadır.Zaman zaman elime alıp bu sevimli şiir kitabını bağrıma basarak şiirlerinden okuyarak keyif aldığımı burada belirtmek isterim. 

Denilebiliri şair Nurettin Özdemir’İn şiiri, bir bakıma Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar ve R.H. Rilke sentezinden geçmektedir.Vatan üzerine birçok sözler ve şiirler yazılmıştır. Şair Nurettin Özdemir ‘in dilinde Vatan bir başka anlam teşkil etmektedir. Buyurun “Vatan “ adlı şiirinden birkaç dizeyi birlikte okuyalım ve şair Nurettin Özdemir’e Söke’den kucak dolusu selam ve saygılar gönderelim diyorum... 

VATAN – I  

Vatan,  

Antalya’da bir mavi su,  

Posof’ta bir çorak tarla,  

Gümüşhane’de bir yemyeşil bahçedir. 

Vatan,  

Sivas Yaylasında 

Yıldız bakışlarıyla aydınlanan 

Ipıssız bir gecedir. 

Vatan,  

Bir Kelkit’te bir kardeş mezarı 

Zonguldak’ta bir maden işçisi 

Rize’de çay toplayan Birgelin 

Ve Seccadesinde namaz kılan bir ihtiyar annedir. 

II 

Vatan,  

Isparta halısında gül 

Ve Kütahya çinisinde 

Ateşten bir laledir. 

Vatan 

Hazar Gölünde şiirli bir akşam 

Ve eski Harput’ta 

Burcu yıkılmış bir kaledir. 

Vatan,  

Hakkâri’de sıra dağlar 

Ki bölünmez; 

Yürek yüreğe el eledir. 

Vatan,  

İzmir yollarında doludizgin bir süvari 

Ve yağız atların boynunda 

Zaferle köpüklü bir yeledir. 

Vatan 

Ankara’da Anıt kabir’de,  

Yanıpta 

Sonsuza dek 

Sönmeyecek bir meşaledir. 

( Zaman ve Aşk / Şiirler - Nurettin Özdemir. s.4 ) 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..